Tisk
Estetický koktejl – dřevo, hlína, minimalismus

Estetický koktejl – dřevo, hlína, minimalismus

Michal Doležel | Pátek, 20. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Menší dřevostavba navržená v minimalistickém stylu stojí už pár let ve švýcarském městečku Ossingen. Dům má minimalistický design, dřevěnou konstrukci doplňují hliněné omítky z místních zdrojů. Architekt Reto Brawand dům navrhl tak, aby byl úsporný a jeho výstavba byla co nejvíce ekologická.

 

Konstrukce domu je dřevěná, majitelé si v této souvislosti chválí hlavně rychlost výstavby. Konstrukce totiž byla postavena za týden. Jako izolace je použita 35cm vrstva celulózy. Za zmínku stojí také způsob těžby borového dřeva, které bylo použito na konstrukci a fasádu. Stromy byly poraženy v souladu s fázemi měsíce, což by se mělo pozitivně projevit nejen na kvalitě dřeva, ale i v určitých metafyzických aspektech života a dobrého pocitu v domě.

EFH Ossingen_2EFH Ossingen_Bad_Aussen

 

Fasáda domu je upravena šedou olejovou lazurou. Majitelé domu si přejí sledovat jeho stárnutí a postupné přirozené šednutí, lazura proto výslednou barvu domu spíš sjednotila, než aby ji nějak dramaticky změnila.

Uvnitř domu jsou použity hliněné omítky o tloušťce 6 cm. Jde o místní hlínu s příměsí konopí a bentonitu. Příčky jsou pak z třívrstvých smrkových dřevěných panelů. Majitelé si v interiéru přáli co nejméně dveří; některé z nich jsou řešeny jako posuvné. Architekt v řešení interiéru přiznává drobnou inspiraci japonskou architekturou.

EFH Ossingen_AtriumEFH Ossingen 3EFH Ossingen_Kueche

 

Dům je napojen na centrální zdroj tepla, což je v místě povinné. Městečko totiž provozuje svoji ekologickou výtopnu na dřevní štěpku a každý nový dům na ni musí být připojen. Při stavbě také vznikalo jen minimum odpadů a téměř všechen odpad byl přitom podle tvůrců recyklovatelný.

Foto: Reto Brawand

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop