Tisk
Inspirace z ostrova Hokkaido - dřevo + polykarbonát

Inspirace z ostrova Hokkaido - dřevo + polykarbonát

Michal Doležel | Pátek, 08. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

V naší pravidelné páteční inspiraci opět zavítáme do Japonska. Působivá dřevostavba ve městě Saporro vyniká hlavně spojením dřevěné konstrukce a polykarbonátových desek.

 

saporro 4

 

Dům se zastavěnou plochou pouhých 53 m2 je rozdělen na dvě části. Drsnější klima ostrova Hokkaido si vyžádalo vytvoření dobře tepelně izolované obytné části, kterou však doplňuje velká veranda. Tu tvoří dřevěná konstrukce obložená deskami z polykarbonátu. Díky tomu vznikl prostor, který jeho architekt architekt Yoshichika Takagi označuje jako "interiér a zároveň exteriér". S výjimkou zimy slouží zastřešená veranda jako běžný obývací pokoj, v zimě pak hlavně pro krátkodobé pobyty.

saporro 3

Záměrem bylo vytvořit malý dům s nízkými náklady na provoz. Stavba jinak nepostrádá prvky japonské architektury tak, jak je máme rádi - promyšlenou a precizní dřevěnou konstrukci a otevřený prostor, který lze však rozdělovat posuvnými dveřmi.

saporo 2

 

saporro 6saporro 5

Foto Yuta Oseto

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
gotop