Tisk
Studentská dřevostavba se solární střechou

Studentská dřevostavba se solární střechou

Michal Doležel | Pátek, 05. únor 2016 |

Přidat na Seznam.cz

V rámci účasti na soutěži Solar Decathlon China švédští studenti navrhli a postavili povedenou dřevostavbu, která v maximální míře využívá obnovitelné zdroje energie. Dům s názvem Halo je určen pro spolubydlení několika osob.

 

Autoři při návrhu upřednostnili kvalitu před kvantitou. Vznikl tak dům s podlahovou plochou 60 m2, který nabízí poměrně velký společný prostor a malé soukromé pokoje. Vnitřní dispozice domu jsou navrženy tak, aby spíš podporovaly vzájemný sociální život obyvatel. To také konvenuje myšlence trvalé udržitelnosti. Tvůrci podle svého vyjádření: "Nechtějí nutit lidi konzumovat méně, ale spíše je motivovat ke snižování své spotřeby skrze sdílení zdrojů".

Halo - studentská dřevostavba

 

Dům má kruhový půdorys (odtud také název Halo, podle kruhového optického jevu, který můžeme občas pozorovat okolo slunce i měsíce), což zmenšuje plochu obálky domu a snižuje tepelné ztráty. Dům je navržen podle principů stavby pasivního domu. Vnější stěny domu mají silnou tepelnou izolaci, počet oken je co nejmenší, jsou však optimálně umístěna z hlediska co nejlepšího využití denního světla.

Interiér dřevostavby

 

Dům zakrývá oblá střecha, která louží nejen jako ochrana proti povětrnostním vlivům, ale jako solární kolektor. Kolektory jsou totiž zabudované přímo ve střeše, nejde tedy konstrukci, na které by byly umístěny solární panely. Dům byl zatím postaven ve Švédsku, záhy však bude rozebrán na třicet částí a poputuje do Číny na účast v soutěži Solar Decathlon.

007-halo-halo-team-sweden

 Foto: www.halosweden.com

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop