Tisk
Stodola přeměněná na moderní horskou chatu

Stodola přeměněná na moderní horskou chatu

a.janousek | Pátek, 12. únor 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud se vám líbil náš článek o přeměně stodoly ve víkendový dům, určitě oceníte i tuto realizaci ze Slovinska. K ní architekti přistoupili jinak - zachovali původní vnější vzhled staré stodoly, ale vevnitř vytvořili dřevěný interiér horské chaty.

 

Staré stavení v alpském městečku Bohinjska Bistrica původně sloužilo jako chlévy a sklad sena. Architekti ze studia Ofis Arhitekti dovnitř umístili dřevěnou konstrukci s jejíž pomocí je tvořen vnitřní prostor. Všechny vnější dřevěné i zděné konstrukce včetně střešní krytiny zůstaly zachovány. Dům proto stále respektuje proporce i vzhled tradiční místní horské lidové architektury.

 Dřevený challet vytvořený ze stodoly - int1

 

Právě tradiční stavby podle architektů bohužel v oblasti ubývají a jsou často nahrazovány běžnou nezajímavou zástavbou určenou hlavně pro rekreaci. Dům se proto snaží spojit požadavky současného rekreačního bydlení se zachováním původního rázu stavby.

Dřevěný challet vytvořený ze stodoly - int 2

 

Všechny konstrukce domu byly realizovány z místního smrkového dřeva, které jen upraveno kartáčováním. Celková užitná plocha domu činí 120 m2.

Dřevěný challet vytvořený ze stodoly - int 3

 

Dřevěný challet vytvořený ze stodoly - int 4

Foto: Tomaz Gregoric


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop