Dodatky k článkům

Tisk

Sálavé topné panely

Dana Jakoubková | Pondělí, 19. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Sálavý topný panel EcosunNa příjem sálavého tepla je díky slunci a ohni každý živý organismus geneticky připraven a vnímá jej pozitivně. Sálavé topné systémy jsou velmi flexibilní, rychle automaticky reagují na dodatečné tepelné zisky v jednotlivých prostorách domu a jsou tak schopné zajistit nižší energetickou náročnost budovy.

Infračervené záření a lidský organismus

Jistě znáte ten pocit, kdy za slunečného, ale mrazivého dne stojíte venku a cítíte teplo, i když vzduch kolem vás je studený. To právě ony infračervené paprsky pronikají přes oblečení pod vaši kůži a přinášejí tepelnou pohodu. Infračervené záření je bezpečnou složkou sluneční energie. Neměli bychom si ji ale plést s ultrafialovými paprsky, které jsou naopak škodlivé.

Infračervené záření vyzařuje i naše tělo. Zkuste dát dlaně blízko sebe, aniž by se dotýkaly, a ucítíte jeho vliv. Přirozených léčebných vlastností infračervené energie využívala už před třemi tisíci lety čínská alternativní medicína. Pro zlepšení fyzického i mentálního zdraví je tepelná terapie používaná už po staletí i u nás. Přímé využití infračervené terapie však umožnila technologie až relativně nedávno. Přesto je pozitivní vliv infračervených paprsků na lidské zdraví podrobně zdokumentován a bez ohledu na diskuse o výhodách infračerveného vytápění nelze jeho zdravotní a ekonomické přínosy zpochybnit.

Celý článek najdete v aktuálním vydání tištěného časopisu Dřevo a stavby č. 5/5016.

pdfZde ke stažení výsledky srovnávacího měření sálavého a plynového vytápění.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop