Dodatky k článkům

Časopis DŘEVO&stavby 6/2016
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2016
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk

Dotace Modrá úsporám – realita nebo fikce?

Dana Jakoubková | Středa, 30. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Destovka NicollTéměř každá redakční návštěva dřevostavby rodinného domu se točí kolem propojení domu se zahradou. Skoro u každého domu se zrcadlí jezírko. Je to krása. Nejen to pokoukání, ale i fakt, že lidé si potřebu spojení s přírodou uvědomují. Troufám si doufat, že na pozadí této touhy je i snaha o udržitelné bydlení, neboť jak v souvislosti se zahradou, tak s jezírkem budou nutně řešit potřebu vody. Když ne dnes, tak zítra jistě.

 

Zatím máme to štěstí, že žijeme ve vodním blahobytu. Jinak řečeno, i přes dlouhodobé sucho a klesání hladiny povrchových i podzemních vod, máme co pít. Nicméně studie udělané v souvislosti s tématem se shodují, že je nutné prosazovat nezbytná opatření k zabezpečení jejího dostatku v budoucnu. Vzhledem k tomu, že jsme dosud nezažili skutečný nedostatek vody, si společnost ani nedokáže dostatečně uvědomit všechny souvislosti s její dostupností.

I kdyby si je nakrásně uvědomovala, opatření individuálního charakteru pro posílení vodních zdrojů samo sebou nestačí. Zásadní řešení vedoucí k efektivnímu hospodaření s vodou je na bedrech státu, přičemž tématem číslo jedna je hospodaření s dešťovou vodou, která je v naprosté většině případů odváděna do kanalizace, potažmo mimo území státu. Přitom naše vodní zdroje jsou na atmosférických srážkách závislé. Pokud jde o disponibilní zásoby vody na jednoho obyvatele, tak v rámci Evropské unie patříme mezi „nejchudší" země.

Celý článek na téma Dotace Modrá úsporám – realita nebo fikce? si můžete přečíst ve vydání číslo 6/2016 tištěného časopisu Dřevo&stavby

Znáte svoji spotřebu vody? Spočítejte si, kolik vaše domácnost spotřebuje vody pomocí kalkulačky na stránkách Pražských vodovodů a kanalizací

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop