Vydání 01/2014

Domov za dvěma zdmi

Čas od času naše kroky vedou do dřevostaveb, které jejich majitelé obývají již nějaký ten rok a jsou tedy podrobeny náročnější zkoušce funkčnosti, ale také jsou již útulně zabydlené. Mezi takové patří i malý bungalov na Moravě. Celý dojem umocňuje malebná vzrostlá zahrada, dílo samotných majitelů. Při pohledu na ni nám bylo jasné, že máme tu čest s profesionály v oboru zahradnictví.

Podobně jako mnoho jiných stavebníků, ani my jsme na začátku netušili, že si postavíme dřevostavbu. Vlastnili jsme pozemek se starým zchátralým domkem, kde jsme zvažovali přestavbu na sídlo firmy nebo moderní dům pro naše bydlení. Nejrozumnějším řešením se ukázalo stávající domek zbourat a od základů postavit dům nový podle našich požadavků. Nejsilnějším argumentem, který rozhodl právě pro stavbu na bázi dřeva, byla úspora půdorysné plochy. Pozemek je v proluce a je velmi úzký. Zděné stěny spolu s adekvátní izolací pro dosažení tepelně technických parametrů poplatným dnešní době by znamenaly tloušťku přesahující čtyřicet centimetrů, zatímco s dřevostavbou jsme dosáhli na hodnotu pouhých osmadvacet centimetrů.

Navrhování domu koníčkem

Výsledný koncept vychází z typového domu, je upravený podle možností pozemku a našich požadavků. Měli jsme jasnou představu dispozice – centrem měl být otevřený a vzdušný prostor s výhledem do zahrady. Mojí ženu vymýšlení budoucího bydlení velmi bavilo, takže se mu ráda věnovala. Dispozice a z velké části i řešení interiéru jsou její práce. Námi oslovená specialistka z firmy Atrium využila manželčiny návrhy a vytvořila pro nás originální studii domu přesně podle našich potřeb. S designem a nejrůznějšími praktickými detaily nám pak radil architekt, který s firmou spolupracuje. Kvůli tomuto vstřícnému a otevřenému jednání a kvůli vysoké kvalitě práce, o které jsme se předem důkladně přesvědčili, jsme si pro realizaci našeho domu firmu Atrium vybrali.

Od základů až po umytá okna

Prošli jsme si v začátku schvalovacího procesu nejrůznějšími peripetiemi na úřadech, limitovaly nás předepsané regulativy a nejednou docházela trpělivost. Náročné bylo i vybírání vybavení domu – tak -zvaná detailizace. Za celý den jsme v showroomu společnosti Atrium vybrali vše od střešní krytiny přes okna, povrchy až po kličky u oken. Samotná stavba už však byl koncert. Po dokončení základové desky přijel na pozemek padesátitunový jeřáb se dvěma kamiony a z připravených panelů za pár dní sestavili dům. Poté nastoupili elektrikáři, topenáři a další řemeslníci, kteří dům následující tři měsíce kompletovali. Necelých dvanáct týdnů od počátku stavby jsme se mohli stěhovat. V domě bylo vše precizně uklizeno včetně umytých oken. Musím říct, že něco takového jsem opravdu nečekal a firmě Atrium za tento profesionální přístup patří obrovský dík.

Čerstvý vzduch a teplo v domě

Dům je v zimě vytápěn zejména krbovými kamny. Jako doplňkový zdroj slouží elektrokotel, který nám ohřívá také užitkovou vodu. Nezanedbatelným zdrojem tepla je i slunce, které na jižní straně svítí do obývacího pokoje po celý den. V létě je odstíněno přesahem střechy a markýzou, zatímco v zimě nízké sluneční paprsky dopadnou hluboko do dispozice.

Centrální rekuperaci jsme v domě nechtěli. Odradila nás cena a neměl jsem dobrý pocit ani z rozvodů v podlaze, kde by se mohly usazovat nečistoty. Zvolili jsme tedy jednodušší řešení – systém lokálních ventilátorů se speciálním keramickým výměníkem uvnitř. Ventilátor sedmdesát sekund nasává a sedmdesát sekund vzduch vyfukuje ven. Keramický výměník uvnitř se tak v jednom směru nahřívá a ve druhém teplo opět vydává, takže ho vrací zpět do místnosti. Ušetřili jsme tak za systém rozvodů a přesto máme v domě příjemně čistý vzduch. Nejvíce tento mechanismus oceňujeme v ložnici, kde je ráno po probuzení vzduch nevydýchaný, přestože není v noci otevřené okno.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Realizace:
Atrium, s.r.o.
Technické parametry:
Velikost pozemku: 596 m2
Zastavěná plocha:  143 m2
Užitná plocha:  125 m2
Spodní stavba: základová deska
Stavební systém: montovaná dřevostavba
Tepelná izolace: polystyren
Fasáda: strukturální omítka
Střecha: sedlová
Střešní krytina: betonová Bramac
Okna: dřevěná eurookna
Podlahová krytina: dlažba, koberec
Vytápění: elektrokotel, koupelna - elektrorohože
Ostatní: systém větrání s rekuperací
Skladba stěny:
směrem dovnitř strukturální omítka, fasádní tepelná izolace, sádrovláknitá deska, tepelná minerální izolace, dřevěná konstrukce, sádrovláknitá deska, tapeta
Celková tloušťka stěny: 285 mm
Hodnota U: 0,21 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop