Vydání 03/2014

Dřevostavba s ženskou duší

V sousedství rybníka obydleného čápy a volavkami, žlutě zářícího pole a louky poseté pampeliškami v kraji jménem Česká Kanada stojí stále ještě novotou vonící dřevostavba, která stojí za návštěvu. V kontextu okolních domů kolemjdoucí zaručeně zaujme, ještě více však překvapí elegantní minimalistický interiér, v němž nelze nevnímat jemný ženský rukopis.

Česká Kanada leží asi 600 metrů nad mořem a vyznačuje se poněkud drsnějším klimatem. Je zde větrno a chladněji, zato však klidná panenská příroda a skvostné pěší stezky. Z tohoto kraje pocházím. Moje rodina zde vlastnila chalupu, ke které patřil tento velký pozemek. Věděla jsem, že jednou tady budu mít dům ze dřeva. Naprosto intuitivně jsem si koupila časopis Dřevo&Stavby a našla v něm nabídku na spolupráci se společností NATUR HOUSE. Oslovila mě natolik, že výsledkem je dům, který je zároveň ukázkovou dřevostavbou této společnosti.

Projekt, který sedne

Dům vychází z typového projektu FACE. Místní regulativy jasně stanovovaly tvar objektu, což byl obdélníkový půdorys a sedlová střecha, proto jsem zvolila typový projekt dispozičně upravený podle mých představ. Společnost NATUR HOUSE mi splnila všechny mé představy o domově. Ocenila jsem jejich profesionální přístup a zkušenosti. V přízemí mám vše, co potřebuji. Základem je hlavní společenská část domu propojená s kuchyní s prosklenou stěnou umístěnou tak, abych viděla na vodní plochu rybníka třpytící se ve slunci.

Dominantou rodinného domu jsou bílá kachlová kamna Arona Romotop, kolem nichž se točí prosklené schodiště. Nahoře pak mají své soukromí moji dva synové. Každý má svůj pokoj a společnou koupelnu. V patře mohla být ještě jedna místnost, nahradila jsem ji ale otevřenou galerií nad obývacím pokojem. Prostor je tak vzdušnější a krásně prosvětlený díky střešním oknům.

Energií neplýtvá

Stavba je vybavena rekuperací, vytápění i ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch/voda. Ve všech místnostech je teplovodní podlahové vytápění, takže žádné radiátory mimo topných kombinovaných žebříků v koupelnách zde nenajdete. V chladnějších dnech máme možnost přitopit si krbovými kamny v obývacím pokoji. Krásně naakumulují teplo a sálají mnoho hodin. Kuriozitou je, že polínka do nich nesmí být delší než 25 centimetrů.

Dům je nízkoenergetický. Byla testována i jeho vzduchotěsnost pomocí blower door testu a výsledky odpovídaly hodnotám požadovaným pro pasivní domy. Náklady pomáhá velmi snižovat i slunce – prosklenými plochami na jižní straně fasády dům vyhřeje, takže v některých obdobích, také díky rekuperaci, nemusíme topit vůbec a máme zde příjemné teplo. Předokenní žaluzie umožňují kontrolu nad intenzitou slunečního světla.

Jde to i jinak

Interiér je takovou třešničkou na dortu. Je výsledkem spolupráce s designérkou Jolou Malík Kowalewskou, která mým ideám dala konkrétní podobu a spojila je do fungujícího celku. Vše je řešeno velmi jednoduše a čistě. Díky sofistikovaným úložným prostorám nemusím mít kolem sebe v interiéru spoustu předmětů a nechám vyniknout těm krásným a kvalitním. Mým záměrem je ukázat lidem, že život na venkově může vypadat i jinak.

Jsem moc ráda, že společnost NATUR HOUSE podporuje a ctí česká řemesla. Dali jsme možnost regionálním výrobcům vybavit náš dům. Celodřevěná okna a vstupní dveře Progression dodala firma Slavona ze Slavonic, která se nachází 15 kilometrů od našeho domu. Od regionálních výrobců máme také kuchyni a designová svítidla, nechybí zde ani český křišťál z kolekce Františka Víznera ze Světlé nad Sázavou, který neslouží jen jako ozdoba, ale také jako předmět každodenního užívání.

Připravila Lucie Němcová

Foto Martin Zeman

Realizace: Natur House s.r.o.

Technické parametry:

Velikost pozemku: 3900 m2

Zastavěná plocha: 90 m2

Užitná plocha: 130 m2

Spodní stavba: základová deska Elegohouse pasiv

Stavební systém: sendvičový panel NH, difuzně uzavřené konstrukce

Tepelné izolace: minerální Orsil UNI

Fasáda: systémová omítka Weber

Střecha: krokvová konstrukce v interiéru zakrytá sádrokartonem

Střešní krytina: plechová Lindab Click

Okna: dřevěná Progression s izolačním trojsklem, v podkroví střešní okna Velux

Podlahová krytina: dřevěná podlaha Tilo Vetos, dlažba

Vytápění: tepelné čerpadlo Regulus, krbová kamna Romotop Arona

Skladba stěny:

Směrem dovnitř: vnější zateplovací systém s omítkou v kombinaci s dřevěným obkladem, Fermacell, rámová konstrukce tvořená z KVH hranolu, parotěsná fólie, Fermacell

Celková tloušťka stěny: 425 mm

Hodnota U: 0,14W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop