Vydání 04/2014

Uchvátil nás výhled na Pustevny

Po čtyřiceti letech života v Ostravě se Radek rozhodl postavit si dřevostavbu s výhledem na vrcholky beskydských kopců. Ideální místo pro takové bydlení našel i s partnerkou Michaelou na louce u Frenštátu pod Radhoštěm. Pro ně oba i pro jejich malého syna je v novém domě zásadní bezprostřední propojení s přírodou.

Odejít z města jsme plánovali už delší dobu, trvalo nám ale, než jsme narazili na tu pravou příležitost. Šli jsme jí naproti a začali hledat vhodnou lokalitu. S ohledem na syna jsme chtěli najít místo s dobrou dostupností, určitě ale ne satelit. Krajina kolem Frenštátu nám byla už z dřívějška známá z častých výletů na kolech, hory milujeme a krajina pod Beskydy je nám blízká. Našli jsme pozemek na velké louce, který nás uchvátil výhledem na Pustevny, a rozhodli jsme se proto začít stavět.

Hlavním kritériem byla dispozice

Věděli jsme, že nechceme typový dům, kontaktovali jsme tedy mladé architekty z Ostravy, studio Master Design, jejichž styl nás oslovil. Z důvodu omezených financí jsme chtěli menší dům, ve kterém se ale bude dát plnohodnotně žít. Rozhodující pro nás bylo dosáhnout dispozice 4+1, jejíž součástí bude mezonetový prostor – Radek chtěl mít nad obývákem svůj koutek. Naše volba dřevostavby byla přirozená, o zděné stavbě jsme vůbec neuvažovali. Radek pilně studoval časopis Dřevo&Stavby, kde také objevil články o systému NOVATOP. Dřevo máme rádi, a tak jsme v další fázi debatovali už jen o tom, nakolik je necháme přiznané v interiéru. Panelový konstrukční systém se nám dostal pod kůži. Je to poctivé, masivní dřevo, a právě to se nám líbí.

Stavba jako příjemný proces

Hrubá stavba byla hotová za čtyři dny, během čtyř měsíců jsme pak přejímali kompletní dílo. Chyběla jen kuchyňská linka. Když se dnes za celou realizací ohlížíme, říkáme si, že to byl příjemný proces. Průběžně jsme s radostí jezdili sledovat, jak dům roste před očima, a na rozdíl od mnohých známých, pro které byla stavba domu noční můrou, jsme nenarazili na jediný vážný problém. Spolupracovali jsme s výbornými lidmi, ať už s architekty nebo těmi z realizační firmy Dřevostavby MC. Její výběr se značně zúžil tím, že systém NOVATOP v certifikované kvalitě mnoho firem v regionu neprovádí. Zásadním způsobem jsme v průběhu stavby změnili pouze umístění kamen, která byla původně plánována uprostřed obývacího pokoje s komínem prostupujícím střechou. Na poslední chvíli nás od toho odradil stavitel, který nám vysvětlil, že prostupy střechou s falcovanou krytinou jsou velmi problematické. Navrhl vyvést komín po fasádě, což nám nakonec ušetřilo i mnoho místa v interiéru.

Víra v jednoduchá a spolehlivá řešení

Chtěli jsme mít úsporný dům, ovšem ne plný moderní technologie. Ani jeden z nás není jejím příznivcem, takže například s rekuperací jsme rozhodně nepočítali. Připadá nám hloupé a nepřiměřené dávat stovky tisíc za technologie s omezenou životností a nejistou návratností. Vytápění v našem domě zajišťuje elektrické podlahové topení doplněné krbovými kamny. To je řešení, které považujeme za finančně nenáročné a spolehlivé. První rok ještě nebyla v provozu kamna, až letos tedy uvidíme, kolik nám ušetří. Kdybychom se dnes mohli pustit do stavby znovu, asi bychom se zaměřili na rozvody teplého vzduchu po celém domě, protože díky kamnům máme nadbytek tepla. Do budoucna plánujeme v obývacím pokoji postavit akumulační stěnu, která by měla teplo udržet.

Z téhle louky už nechceme

Díky zkušenostem, které nám stavba domu dala, si s nadsázkou říkáme, že člověk bude vědět, co přesně chce až u druhého nebo třetího domu. Mohli jsme si více pohrát se zvukovou izolací vnitřních příček. Pokud ji necháte pouze na neizolovaných dřevěných panelech, je to z hlediska komfortu bydlení málo. Nakonec to je ale asi jediné, co bychom s odstupem času hodnotili jako větší nedostatek. Naopak správná a zcela zásadní je pro nás orientace prosklených ploch jihozápadním směrem, díky které jsme spoustu dní nemuseli topit. Trochu jsme podcenili venkovní stínění, které budeme dodatečně instalovat. Kromě toho také plánujeme dodělat terasu a parkovací stání. Zrovna nedávno jsme si říkali, že z téhle louky už nechceme. To, co jsme od začátku plánovali, tedy mít „trochu větší byt na pozemku“, se nám beze zbytku splnilo.

Připravil Tomáš Svoboda

Foto Martin Zeman

Zastavěná plocha: 110,5 m2

Užitná plocha: 102,6 m2

Spodní stavba: ne

Stavební systém: masivní panelový skelet

Tepelná izolace: minerální vlna

Fasáda: tenkovrstvá silikonová omítka, obklad ze sibiřského modřínu

Střecha: sedlová, pultová

Střešní krytina: falcovaný plech

Okna: plastová

Zasklení: izolační trojsklo

Podlahy: keramická dlažba, laminátová plovoucí podlaha, dřevěná plovoucí podlaha

Vytápění: krbová kamna, elektrické podlahové

Ohřev vody: elektrický bojler

Skladba stěny:

Směrem zevnitř:

stěna s kontaktním zateplením – panel NOVATOP Solid 84 mm ve variantě pohledové nebo s překrytím sádrokartonem 12,5 mm, tepelná izolace z minerální vlny 160 – 200 mm, lepicí stěrka s perlinkou, tenkovrstvá fasádní silikonová omítka 2,5 mm

stěna s dřevěným obkladem – panel NOVATOP Solid 84 mm ve variantě pohledové nebo s překrytím sádrokartonem 12,5 mm, svislý dřevěný rošt + tepelná izolace z minerální vlny 100 mm, vodorovný dřevěný rošt + tepelná izolace z minerální vlny 60 mm, provětrávaná mezera 30 mm, dřevěný obklad ze sibiřského modřínu 19 mm

Celková tloušťka stěny: cca 300 mm

gotop