Vydání 06/2014

Doteky Persie

Filozofie Blízkého Východu ovlivnila Miroslava jak v přístupu ke konstrukci domu, tak i při zařizování interiéru. Z pracovny na galerii se sice otevírá výhled na středočeská panoramata v okolí Slap, vůně orientu přesto jemně prostupuje celým domem.

Života v Praze jsem se za celý život nabažil dostatečně. Když jsem začal uvažovat o dalším kroku a rozhodoval se mezi stavbou vlastního domu a koupí bytu, zasáhl osud. Zdědil jsem pozemek s chatou v krásné krajině kousek od Slapské přehrady a definitivně jsem se rozhodl, že se na stará kolena přesuneme z města pryč. I když dojíždím do práce prakticky každý den, zpátky už bych se nevrátil.

Realizace domu

Při hledání vhodného partnera k výstavbě jsem začal hledáním inspirace. Na internetu se mi zalíbily realizace atypických dřevostaveb architekta Tomáše Klance, takže jsem si s ním domluvil schůzku a začali jsme spolu jednat. Původní záměry a představy se po konfrontaci s architektem transformovaly a nakonec jsme po několika variantních řešeních přistoupili k realizaci domu v této podobě. Protože se ve své profesi pohybuji ve stavebnictví, jedním z mých hlavních požadavků byla realizace svépomocnou koordinací subdodavatelů. O domě na klíč jsem neuvažoval z důvodu nereálnosti nabízených cen ze strany oslovených firem, také scházela variabilita při realizaci. Jen těžko se dokázaly vypořádat s atypickými prvky a nebylo jisté, zda dokáží realizovat dílo v takové kvalitě a rychlosti, jakou jsem požadoval.

Architekt Tomáš Klanc tak na stavbě fungoval nejen jako autor idey domu, ale také jako autorský dozor a částečně i jako technický dozor. Já jsem si zajišťoval veškeré dodavatelské práce a díky své důslednosti se mi podařilo stavbu dokončit ve velmi krátké době (kolaudace proběhla za 12 měsíců od počátku stavby).

Idea domu

Protože děti už mám odrostlé, dům má primárně sloužit dvěma lidem a příležitostným hostům. Původní zděnou chatu jsme strhli, na jejích základech ale stojí levá jednopodlažní podsklepená část domu. Pravá patrová část domu je založená na patkách a pilířích, konstrukce podlahy a vstupní terasy je asi metr nad úrovní svažitého terénu. Charakteristickým rysem domu je jeho celková silueta, která je podpořená lomeným půdorysem a postupně gradujícími rovinami pultových vegetačních střech, z nichž se dešťová voda slévá do jednoho místa okapu. Dispozici tvoří hlavní ložnice se šatnou a koupelnou, ložnice pro hosty s malou šatnou a koupelnou a hlavní obytný prostor s kuchyní, ze kterého se po schodech dostaneme na otevřenou galerii v podkroví, kde je umístěná pracovna. Hlavním tématem interiéru je přiznaná trámová konstrukce nosného skeletu dřevostavby, stropní trámy se záklopem z biodesek a hrázděné akumulační stěny z režného zdiva.

Kombinované vytápění

Velmi spokojený jsem se systémem vytápění. Máme solární panely, které ohřívají vodu užitkovou i na vytápění, krbovou vložku se stejným zapojením a když nefunguje jedno ani druhé, nastupuje tepelné čerpadlo. Když je i to ve velké zimě neefektivní, spíná elektrokotel. Systém je to poměrně sofistikovaný a náročný na nastavení, což je asi jeho jediná nevýhoda. Jinak ale funguje sám, sám se reguluje a udržuje požadovanou teplotu. Hlavním požadavkem byl tlak na nízký finanční provoz celé soustavy a to se beze zbytku podařilo naplnit. V domě bydlíme už pět let a průměrné náklady na jeho provoz jsou velmi nízké.

Výstavba pokračuje

Interiér zařizujeme postupně, po pěti letech nám například stále ještě chybí některé interiérové dveře. Taky potřebuji vybudovat další knihovnu, protože všechny mé knihy ještě stále nenašly své pevné místo. Loni jsem se pustil do budování perské zahrady s jezírkem, jejíž stavbu jsem začal letos v létě, a proto ještě není zdokumentovaná na fotkách.

Kdybych měl stavět znovu, nebylo by toho moc, co bych udělal jinak. Asi bychom o metr rozšířili obývák, ale není to nijak zásadní. Samozřejmě že za pět let se člověk zase někam posunul a viděl spoustu nových věcí, ale s domem tak, jak ho architekt Klanc vymyslel a jak jsem ho před pěti lety postavil, jsem dnes maximálně spokojený.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Vavřinec Menšl

Realizace: Atelier Klanc
Velikost pozemku: 1 020 m2
Zastavěná plocha: 120 m2
Podlahová plocha: 160 m2
Spodní stavba: částečně podsklepený, zbytek konstrukce založený na patkách a pilířích
Stavební systém: těžký dřevěný skelet, obvodové stěny jsou řešené jako sendvič
Tepelná izolace: minerální vata, dřevovláknitá izolace
Fasáda: provětrávaná fasáda z palubek ze sibiřského modřínu v termowood úpravě
Střecha: pultová
Střešní krytina: vegetační střecha
Okna: eurookna
Zasklení: izolační dvojsklo
Podlahy: dřevěné masivní, keramická dlažba
Vytápění: solární panely, krbová vložka, tepelné čerpadlo, elektrokotel
Topení: teplovodní podlahové doplněné žebříčkem v koupelně

Skladba stěny od interiéru: sádrokarton, instalační mezera vyplněná minerální vatou tl. 5 cm, OSB deska s přelepenými spoji, trámová konstrukce vyplněná minerální vatou tl. 150 cm, vnější záklop z dřevovláknitých desek tl. 60 cm, provětrávaná dřevěná fasáda na latích

Celková tloušťka stěny: 350 mm
Energetická náročnost domu: nízkoenergetický standard A

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop