Finále 2015

Dřevo a hlína bodují

Málokdo by při pohledu na dřevem obložený dům organických tvarů hádal, jaká byla prvotní představa jeho majitelů. Cihly a polystyren vystřídalo dřevo a hliněné omítky. Stačilo získat více informací a úhel pohledu se investorům výrazně změnil. Po roce užívání spokojení obyvatelé domu rozhodně nelitují, že dali přednost voňavým a minimálně upraveným přírodním materiálům.

K dřevostavbám jsme zpočátku vůbec neměli důvěru. Byly pro nás synonymem něčeho neprobádaného a tudíž velmi rizikového – člověk nemohl tušit, jak se taková stavba bude chovat. Chtěli jsme obyčejný levný zděný dům zateplený polystyrenem a s plastovými okny. Situace se postupně měnila s množstvím informací, které jsme získávali. Ukázalo se, že řada materiálů pro zděné domy není žádnou výhrou – jsou využívány nejrůznější chemické přísady a zmiňovaná akumulace také mnohdy nefunguje tak dobře. Postupně jsme dospěli k názoru, že čím méně přetvořených materiálů v domě bude, tím lépe. Dřevostavba se dostala do popředí našeho zájmu.

Chytré spoření

Velmi nás oslovil koncept energetické nenáročnosti. Zdálo se nám smysluplné postavit si dům, který nás ušetří každoroční finanční zátěže ve formě vysokých výdajů za topení. Od začátku jsme tedy chtěli pasivní dům, s čímž souvisela řada požadavků na pozemek, abychom objekt mohli vhodně orientovat vůči světovým stranám. Chtěli jsme také příjemnou zahradu. Optimální rozloha parcely se tedy pohybovala kolem 1000 m2.

Pro návrh našeho domu jsme vybrali zkušeného architekta Mojmíra Hudce. Vyhovovalo nám, že pasivní domy i dřevostavby jsou v jeho repertoáru na prvním místě a také se nám zamlouval jeho způsob práce – zajímal se, jak rodina funguje a jak by měl dům přesně sloužit. To dnes není samozřejmostí.

Jsou nám blízké principy feng šuej, proto tvar domu ani přístupová cesta nejsou z přímých linií. Energie prostoru je tak mnohem vlídnější. Pozemek, který má delší stranu na jih, celkem jednoznačně určil podlouhlý obdélníkový tvar domu. Na jižní stranu jsou orientovány obytné místnosti. Naším přáním byla také ložnice s výhledem do zahrady, je tedy přístupná přímo z obývacího pokoje.

Omítáme hlínou

Pro skvělé akumulační vlastnosti a schopnost pracovat s vlhkostí jsme do domu vybrali hliněné omítky. Absolvovali jsme kurz, jak s nimi zacházet, a úplně nás nadchly. Původně jsme chtěli omítky také sami aplikovat, ale tento nápad brzy vzal na své. Přece jen je zde v omítkách osm tun hlíny a nekompromisní časové možnosti rozhodly.

Omítky mají tloušťku přibližně tři centimetry. Na metr čtverečním je použito zhruba 50 kilogramů omítky a cena za jeden metr čtvereční se pohybovala kolem 500 korun. Báli jsme se přesušování vzduchu v domě vlivem větrání, ale nic takového se naštěstí neděje. Omítka z hlíny je v dostatečné ploše také v koupelně a do teď se nám zde ani nezamlžilo zrcadlo – omítka vždy vlhkost okamžitě pojme a zase postupně vydá. Příjemný efekt mají omítky také na tepelnou setrvačnost v domě. Vytopit objekt netrvá dlouho, ale zároveň tak rychle nevychladne nebo se nepřehřeje.

Čerstvý vzduch i teplo

Celkově jsme chtěli co nejjednodušší technologické zázemí domu. Stavbu takzvaně nepřetechnizovat a uvažovat v souvislostech.

Objekt vytápí přímotopy ve formě skleněných panelů a také krbová kamna, která přes zimu využíváme denně. Jsou to pochopitelně kamna o velmi malém výkonu. Zatímco přátelé za den protopí tři bedny, my si vystačíme třeba s 15 polínky. Na jaře a na podzim nám s topením významně pomáhá slunce.

Dům je vybaven také vzduchotechnikou s takzvanou aktivní rekuperací. Jednotka obsahuje kromě výměníku také malé čerpadlo, které využívá teplo z odpadního vzduchu na maximum a dohřívá tak teplou vodu. Pomocí vzduchotechniky můžeme také chladit. Větrání je nastaveno na jeden z programů v nabídce a spouští se v pravidelných intervalech během dne a noci.

Po naší roční zkušenosti v domě jsme moc rádi, že jsme se rozhodli postavit na první místo kvalitu a ne pouze cenu. Nyní je pro nás naše bydlení cennou investicí do zdraví, příjemného komfortu a zároveň dlouhodobým spořením.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Architekt: Ateliér ELAM
Velikost pozemku: 1509 m2
Zastavěná plocha: 245,5 m2
Užitná plocha: 118,7 m2
Spodní stavba: betonové patky
Stavební systém: dřevostavba
Tepelné izolace: foukaná celulóza, minerální vlna
Fasáda: dřevěný obklad
Střecha: pultová o malém spádu
Střešní krytina: folie PVC, částečně zelená střecha
Okna: dřevěná, určená pro pasivní domy
Podlahová krytina: olejovaná broušená deska OSB, dlažba, marmoleum
Vytápění: kompaktní jednotka Nilan VP18, kamna na dřevo, přímotopy
Skladba stěny směrem dovnitř: dřevěný obklad 20 mm, lať 40/50 mm, 40 mm, difuzní deska DHF 13 mm, dřevěný I nosník + izolace 360 mm, deska OSB, 15 mm, rákos + hliněná omítka 52 mm
Celková tloušťka stěny: 500 mm
Hodnota U: 0,11 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop