Vydání 01/2016

Domov na vzduchové peřině

Dřevostavba, která zaujme na první pohled, dokazuje, jak kreativní řešení vznikají v extrémních podmínkách. Úzký pozemek spolu s přáním investora mít jednopodlažní dům dal vzniknout tomuto neotřelému konceptu. Jak se zde bydlí?

Neustále jsme utíkali z malého bytu do přírody, až jsme se rozhodli pro stavbu domu. Ještě než jsem měl pozemek pro stavbu, hledali jsme inspiraci v časopisech a vybrali několik domů, které nás zaujaly. Jejich autory jsem pak oslovil bez ohledu na konstrukci a z toho postupně vyplynula spolupráce s architekty. Bylo důležité společné naladění a vkus. Při výběru konstrukce jsem žádné preference neměl, nechal jsem se prostě vést. Argumenty pro dřevostavbu mi dávaly smysl, zejména šetrnost vůči životnímu prostředí, ale i nižší náklady a lepší tepelně technické parametry, což jsou velká pozitiva.

Hlavní mantinely domu určil pozemek, a i když to v první fázi vypadalo, že dům vznikne vzadu na rovné ploše, nakonec jsme k naší velké spokojenosti zvolili řešení úplně jiné. Chtěl jsem jednopodlažní dům a tím i jistotu, že kdyby se cokoli stalo, bude bydlení bez bariér. Také mi připadá, že ve vícepatrových stavbách je život jakoby rozdělen a rodina nefunguje společně, což jsem nechtěl.

Jak je řešena energetika domu?
Dům je nízkoenergetický a zdrojem tepla je elektrický kotel. O rozvedení tepla se stará vzduchotechnika s rekuperací. Zpočátku bylo třeba systém vyladit, aby topil tak akorát a současně nebyl příliš hlučný. Jsem totiž na jakýkoli rušivý zvuk citlivý. Nyní je to však v nejlepším pořádku. Energetická náročnost stavby splnila má očekávání. Celková ztráta domu je pouhých 6 kW, a tak jsou náklady na provoz relativně malé. Je pravda, že nepřetápíme, stačí nám teplota přes den 21 a v noci 19 stupňů. Všude jsou okna s trojskly a klima v domě je příjemné. Během zimy vůbec nevětráme okny a v domě je stále kvalitní vzduch.

Je dům připraven na taková horka, jaká panovala loni v létě?
Během letních dní nás trochu trápilo přehřívání. Obytný prostor je prosklen k jihu a kvůli úspoře jsme nepořídili vnější stínění.

Co si na domě nejvíce užíváte?
Užívám si vzdušnost a světlost obytného prostoru a dispoziční řešení – oddělenost noční a denní části. Když přijde návštěva, do zóny s ložnicí a pokoji vůbec nemusí vstoupit. Galerie nad obývacím pokojem si také nakonec našla své využití jako knihovna, ložnice pro návštěvy a otevřený prostor pro neomezenou dětskou kreativitu. Musím říci, že vše funguje skvěle. Velmi si také všichni užíváme obývací pokoj, který je skrze velké prosklené plochy „propojen" se zahradou, takže jsme stále v kontaktu s děním na zahradě a přírodou. Nejraději máme chvíle, kdy jen sedíme na terase a pozorujeme děti, jak si hrají. v tento okamžik nám nic nechybí.

Zastavěná plocha: 182 m2
Užitná plocha: 207 m2
Spodní stavba: podhled z MDF desek, nosná konstrukce vyplněná vatou, na ní hrubá podlaha vyplněná vatou s rozvodem vzduchotechniky
Konstrukční systém: dřevostavba, letmá montáž (systém two by four)
Tepelná izolace: minerální vata – stěny, polystyrén – střecha
Fasáda: modřín, bez povrchové úpravy
Střešní krytina: kaučuk na jedné části a plech na druhé
Okna: dřevohliníková, trojskla
Podlahy: bělený modřín
Teplo: elektrokotel, teplovzdušné vytápění s rekuperací, TUV – bojler
Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokarton, 8 cm minerální vata, OSB deska, nosná konstrukce vyplněná vatou, laťování vyplněné vatou, difuzní folie, laťování pod fasádou, fasáda z modřínových palubek
Celková tloušťka stěny: 420 mm
Projekt: MOLO Architekti s.r.o., www.moloarchitekti.cz
Interiéry: stolařství Jelínek Brno
Realizace: Penatus s.r.o., www.penatus.cz, 2015

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop