Vydání 02/2016

Jako na hradě

Přijíždíme po úzké klikaté cestě k nenápadné stavbě měkce zasazené v záhybu kopce. Nezaměnitelný rukopis moderní architektury zahalený ve dřevě prozrazuje, že jsme v cíli naší cesty. Sestoupíme do spodní části zahrady a před námi se tyčí majestátný dům. Kdo by to byl při pohledu z cesty řekl? Zdání klame.

Pro dřevostavbu jsme byli rozhodnuti od prvopočátku. V její prospěch hovořil mimo jiné čas výstavby, což byl pro nás asi nejdůležitější faktor. Prozkoumávali jsme různé možnosti konstrukcí dřevostaveb. Nabídka je opravdu široká a je z čeho vybírat. Důležitým faktorem výběru byla samozřejmě cena. Od typového domku jsme postupně upouštěli, jelikož design tohoto typu bydlení nás nijak nelákal. Navštívili jsme veletrh dřevostaveb a zvažovali nabídky. Nakonec nás přece jen zaujal jeden z typových domů, a tak jsme se seznámili s architektem, autorem návrhu.

Od typového k individuálnímu

Jak se ukázalo, typový dům nebyl tou správnou cestou, vydali jsme se tedy ve spolupráci s architektem vlastním směrem. Dostalo se nám bydlení, které jsme si vždy přáli: dům s terasou o velikosti přibližně 150 m2, s dispozicí 4 + kk, kde je největším prostorem obývací pokoj s kuchyní, v létě navíc zvětšeným o dvě terasy. Na jeho podobě bychom nyní nic neměnili. Vše je výsledkem dobré spolupráce a vzájemného porozumění s architektem. Nejvíce oceňujeme otevřenost stavby a možnost propojení venkovního prostoru s vnitřkem domu. V létě je obývacím pokojem prakticky celá zahrada.

Vzhledem k poloze pozemku nebylo možné dostat se na parametry pasivního domu. Nicméně jsme na hodnotách domu nízkoenergetického a výdaje za energie jsou několikanásobně nižší než v bytě o stejné výměře, kde jsme žili předtím.

Zkušenost mluví jasně

Sám o sobě je dům téměř bezúdržbový. Na fasádě je dřevo, které však nevyžaduje žádné pravidelné nátěry, necháváme ho stárnout. Postupně získává šedý nádech.

V domě nyní žijeme dva a půl roku. Náklady na provoz jsou nižší, než jsme čekali, a přitom kvalita našeho života se výrazně zvýšila. Od doby vzniku domu jsme zde měli několik návštěv a všechny zajímaly možnosti stavby takového rodinného domu. Zvláště se jim líbil design i v interiérových detailech. Většinou se lidé obávali vysokých výdajů za takové služby. Pokud mohu doporučit, pak jistě stavět ve spolupráci s architektem. V celkovém rozpočtu stavby se jedná o zanedbatelnou částku, ale je již na první pohled vidět. Kvalitním projektem navíc ve finále ušetříte nejvíce peněz a nervů.

Zastavěná plocha 195 m2
Užitná plocha 190 m2
Spodní stavba základová deska, izolace hydroizolační asfaltový modifikovaný pás s vložkou ze skelné tkaniny Elastek 40 special mineral + hydroizolační asfaltový modifikovaný pás s hliníkovou vložkou kašírovanou skelnou tkaninou Glastek Al 40 special mineral
Konstrukční systém skeletová dřevostavba
Tepelná izolace desky z minerálních vláken Knauf FRE, tloušťka 340 mm
Fasáda borovice thermowood, prostor carportu a kryté terasy obložen dřevolaminátovými deskami Fundermax
Střešní krytina PVC + vrstva kačírku
Okna hliníková, izolační trojsklo, U = 0,6 W/m2K
Podlahy polyuretanová stěrka, prkna z dubu evropského ošetřená tvrdým voskovým olejem
Teplo tepelné čerpadlo vzduch-voda typ Panasonic Aquarea SDC, 7 kW s možností vytápění a chlazení
Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokartonová deska Knauf GKB (v mokrých provozech Aquapanel, pod obkladem desky zdvojeny) 12,5 mm, rošt z tenkostěnných podhledových profilů Knauf 40(F3)/90 (F3a) mm, dřevoštěpková deska OSB 20 mm, parotěsná fólie Dörken Dawi GP, desky z minerálních vláken Knauf FRE mezi dřevěnými prvky nosné konstrukce 140 mm, dřevoštěpková deska OSB 20 mm, desky z minerálních vláken Knauf FRE mezi prvky dřevěného roštu ze dvou vrstev na sebe kolmých latí 60/100 (dvě vrstvy tloušťky 100 mm) 200 mm, pojistná fasádní difuzní fólie Dörken Delta Fassade, spoje větrotěsně lepeny, rošt ze dvou na sebe kolmých vrstev dřevěných latí 50/30 mm (poslední vrstva – latě kladeny vodorovně) 60 mm, dřevěný obklad 20 mm
Celková tloušťka stěny: 500 mm
Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,12 W/m2K
Projekt: Ing. arch. Jan Alex Řezáč, www.modulora.cz

gotop