Vydání 05/2016

Rodinné sídlo vklíněné mezi domy

Michal je v oblasti dřevostaveb jako ryba ve vodě. Sám je navrhuje a není tedy divu, že se s chutí pustil do realizace svého vlastního domu ze dřeva. Ten se dá bez váhání zařadit mezi experimentální stavby, ze kterých těží zkušenosti on i realizační firma. Atypičnost celého procesu totiž odstartoval již pozemek – proluka nepravidelného tvaru, v nejužším místě pouze 4,2 metru široká, uprostřed pražské městské zástavby. Samozřejmě opředena mnoha legislativními požadavky. Ale ani toho se Michal nazalekl. Obrněn trpělivostí i odvahou dům dokončili a dnes spokojeně bydlí s celou rozrůstající se rodinou.

Pozemek pro budoucí dům jsem vzhledem k jeho dobré poloze blízko centra Prahy vnímal jako cennou investici, proto jsem byl s celým procesem trpělivý a věřil, že vše dobře dopadne. na začátku mne ovšem na stavebním úřadě vítali se slovy: „tady nic nepostavíte". Územní plán i obecně technické požadavky nebyly přívětivé. Pro výstavbu byla určena jen úzká polovina pozemku přiléhající k ulici, s odstupovými vzdálenostmi „pomohl" přiznaný statut uliční proluky. Přesto jsem nakonec potřeboval dvě výjimky. První z maximální míry zastavění 30 procent, měřené ovšem pouze na polovině pozemku určené k zástavbě – v celku je zastavěnost splněná. Druhá, právě s ohledem na míru zastavění, je absence garáže, která byla podle předpisů povinná – u domu je pouze parkovací stání.

Koncept domu a dispozice

Celý dům funguje jako jeden otevřený prostor. Soukromí je pouze v dětských pokojích, v koupelnách a na toaletách. Tvar domu určil pozemek a ač se to nezdá, v dispozici je vše pravoúhlé. Jen obvodové stěny jsou kosé, lemující hranici parcely. Dispozice je založena na dvou podélných osách, kde první prochází od vstupu ke schodišti do dětského křídla a druhá od zahrady ke schodišti do ložnice. Dům není velký, užitná plocha je 150 m2, ale vysoká světlá výška v dětských pokojích umožnuje vložení spacího patra v případě, že bude potřeba. Dnes je dům pro naši rodinu dostatečný.

Nosná konstrukce

Stavba je z masivních dřevěných panelů CLT. Díky malé tloušťce skladby stěn šetříme podlahovou plochu, například ve srovnání s betonovými nebo zděnými konstrukcemi. Kromě koupelen jsou panely ze smrkového dřeva v celém domě pohledové. Jejich povrch je ošetřen bílou lazurou pečlivě vtíranou tak, aby vystoupila textura dřeva. Před ošetřením muselo proběhnout přebroušení, barva dřeva totiž mění odstín velmi rychle. UV záření udělá své a panely tmavnou již po pár minutách montáže. Stoprocentně stabilní není ani po ošetření lazurou, ale to už ke dřevu prostě patří.

Realizace

Původně plánované čtyři dny montáže, se díky složitému přístupu na pozemek protáhly na dva týdny. Následující tři týdny probíhalo šroubování všech panelů uvnitř domu. Nosnou konstrukci bylo nutné díky úzké parcele montovat v jeden okamžik s okny a realizace tak byla závislá na mnoha subjektech a počasí. Do poslední chvíle panovalo napětí, zda vše klapne.

Energetický standard

Dům v úžině jako mimořádně úsporná budova spadá do kategorie A, ale nejedná se o nízkoenergetickou stavbu. Nejsem zastáncem nuceného větrání v rodinném bydlení a to je důvod, proč u nás chybí.

Vytápění a větrání

Tepelné čerpadlo země-voda získává teplo z vrtu v místě parkovacího stání. Po domě je pak rozvedeno pomocí podlahového vytápění. Větrání zajišťují hybridní ventilátory, které pohání elektřina nebo vítr. Přívod vzduchu je v závislosti na orientaci domu ke světovým stranám, ve vazbě na roční období, ale především „chráněné" vnitřní dvory, které umožňují přivést čistý venkovní vzduch, bez vlivu letních i zimních extrémů.

Zastavěná plocha: 92 m2
Užitná plocha: 150 m2
Spodní stavba: základová deska, asfaltová izolace
Konstrukční systém: velkoformátové komponenty vyráběných z křížem vrstveného masivního dřeva (CLT), duté velkoplošné panely s žebrovou konstrukcí (NOVATOP ELEMENT) pro konstrukce stropů a střechy
Tepelná izolace: stěny dřevovláknitá, střecha polyisokyanurátová pěna
Fasáda: modřínová terasová prkna, betonové stěny
Střešní krytina: fólie, zelená šikmá střecha
Okna: tvrdé dřevo, profil BLOCK, trojsklo
Podlahy: přízemí keramická dlažba, patro přírodní kaučuk
Teplo: tepelné čerpadlo země-voda, podlahové vytápění
Projekt: Michal Procházka, Lukáš Bezecný, Pavel Cihelka, Jiří Deyl – ATELIER SAEM, s.r.o.
Zahrada: Štěpánka Procházková – ATELIER SAEM, s.r.o.
Realizace: ATELIER SAEM, s.r.o., 2014

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop