Finále 2016

Červená se, ale nestydí

Majitelé pasivní dřevostavby, na jejíž návštěvu vás zveme, měli už od začátku jasno: jejich nový dům bude ze dřeva. Dřevostavby jsou lehké, vzdušné, rychle se vytopí a mají neopakovatelnou atmosféru. Takového dojmu nabyli nejen studiem časopisů, ale i návštěvou veletrhu Dřevostavby, kde se seznámili i s architektem, který jim nakonec dům navrhl.

Původně se ale jejich cesta ubírala jiným směrem: oslovila je dřevostavba v nabídce realitní kanceláře. I když z prodeje nakonec sešlo, měli možnost promluvit si s jejím majitelem, který je jen utvrdil v tom, že dřevostavba je správné rozhodnutí. O svém domě mluvil velice hezky, vysvětlil, jak dům funguje, jak se mu v něm žije. Velká okna naši hostitelku uchvátila – byl to přesně styl, který se jí líbí.

Blíž ke Staré řece

Když se někdo zamiluje do krajiny kolem Berounky v oblasti, která téměř sousedí s vnějším okrajem Prahy, a rozhodne se sem přestěhovat, musí počítat s tím, že vhodný pozemek bude hledat dlouho, nevezme-li zavhod unifikovanou parcelou v polích. Naši hostitelé měli představu jinou – chtěli žít blízko řeky, nejlépe v intravilánu a zároveň v zeleni. Výhled by byl příjemným bonusem, a i ten se jim nakonec splnil. Velmi dlouhé hledání se vyplatilo – objevili vzrostlou zahradu se starou dřevěnou chatičkou. Bylo to obrovské štěstí, protože pozemek měl všechny parametry, které požadovali, a navíc byl za rozumnou cenu. Když jim jeho vlastnictví přiklepl i katastrální úřad, byl už proces plánování v plném běhu a jejich nový dům získával jasnější obrysy.

Architekt budoucí stavebníky přesvědčil, že když už nový dům, měl by být pasivní – nejen pro své vlastnosti, ale i pro možnost získat dotaci z programu Zelená úsporám. Přestože to proces stavby domu zbrzdilo skoro o půl roku, čekání se (opět) vyplatilo a dotace byla schválena.

O pár stupňů více tepla

Naše hostitelka pracuje z domova a její snaha o co nejpříjemnější vnitřní prostředí je proto pochopitelná: „Chtěli jsme velká okna a architekt vzal náš požadavek vážně. Prakticky celé přízemí je prosklené, okny pozorujeme neustále se proměňující zahradu, sluníčko sem svítí od rána do večera, a v létě, když jsou otevřená okna, žijeme prakticky venku. V létě máme pořád okna dokořán a domem profukuje čerstvý vzduch, v zimě naopak okna vůbec otevírat nepotřebujeme.

Každou hodinu na deset minut sepne rekuperace a důkladně vyvětrá za nás. Tak je v domě stále čerstvý vzduch, ve dne i v noci, a nikdy vydýcháno."

Teplota je v celém domě centrálně nastavena na 21 stupňů. Obvyklý rozpor mezi mužem a ženou v tom, co znamená „teplo", platí i v této domácnosti. Jako by to tušila už předem, prosadila si majitelka architektovi navzdory v obýváku krb. „Chvíli trvalo, než jsme sehnali čtyřkilowattovou krbovou vložku,

tak nízký výkon byl před pár lety výjimkou. Varování, že se dům rychle přetopí a bude v něm nesnesitelné horko, se nepotvrdilo. Od podzimu do jara večerní teplo z krbu velmi přispívá k tepelné pohodě v domě, obzvláště ve dnech, kdy je celý den zamračeno.

Za jasných dnů naopak slunce přes obrovská okna dům krásně prohřeje, takže se přes den nemusí vůbec topit, což je samozřejmě významná úspora energie."

Připravil Michal Babor
Foto Martin Zeman

Zastavěná plocha: 80 m2
Užitná plocha: 106 m2
Spodní stavba: základové pasy, dřevěná platforma
Konstrukční systém: masivní panely z křížem lepeného smrkového dřeva Novatop, ošetření voskem proti barevným změnám
Tepelná izolace: minerální vata
Fasáda: sibiřský modřín bez povrchové úpravy
Střešní krytina: fólie
Okna: dřevěná euro okna, trojsklo
Podlahy: masivní dub s olejovoskovou úpravou
Teplo: akumulační nádrž 800 l, ohřívání krbem nebo elektřinou z vlastní fotovoltaické elektrárny (2,99 kWp), teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla
Skladba stěny (směrem zevnitř): 84 mm Novatop Static Solid, 300 mm nosník Steico, minerální tepelná izolace tl. 140+160 mm Knauf Nobasil MPE vložená mezi nosníky, 60 mm horizontální laťování 60/40, mezi latě vložená tepelná izolace Knauf Nobasil MPE tl. 60mm, kontaktní difuzní fólie, 40 mm latě 40/60 vertikální, 40 mm provětrávaná mezera, 24 mm dřevěný fasádní obklad horizontální
Celková tloušťka stěny: 548 mm
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,105 W/m2K
Součinitel prostupu tepla střechou: 0,094 W/m2K
Měrná roční potřeba tepla na vytápění: 13 kWh/m2
Projekt: Ing. arch. Lukáš Pejsar, 3AE, s.r.o.
Realizace: 3AE s.r.o., 2015

gotop