Vydání 04/2016

Mít tak pořádný, bytelný srub…

Znáte to povídání o stromu, domě a synovi, že? Postavení domu je jednou ze tří zásadních věcí, které by muž měl v životě zvládnout. Ovšem vlastní dům znamená domov, rozhodnutí, jaký vlastně postavit, není proto zdaleka jednoduché. Koupit starý domek, nebo postavit nový? Z kamene, z cihel, ze dřeva...? Velký, či menší, a s Ferdou Mravencem, nebo sám? A co teprve postavit srub!

Masivní novostavba srubu vyrostla v Jeseníkách na krásném místě, ovšem v lokalitě nijak nevyčnívá a nestrhává na sebe pozornost. „Rozhodnutí pro dřevostavbu v nás zrálo postupně," začíná vyprávět Aleš. „Navštívili jsme veletrh Dřevostavby, koupili jsme nějakou literaturu a pak jsme se pro dřevostavbu opravdu rozhodli. Následně jsme vybrali firmu a poté začali stavět. Takže ono se to celé tak narodilo, dřevostavbu jsme nechtěli od počátku, došli jsme k ní až vývojem, po čase."

Cizinec v českých hvozdech

Dřevostavba obecně přitahuje pozornost, srub dvakrát tolik... A to i přesto, že je spíše tradiční – ze smrkové kulatiny o průměru do 400 mm a s menšími okny, žádná neobvyklá řešení... Ale srub je zde neokoukaný, vlastně je to takový cizinec, budí proto větší pozornost. „Kdybych měl být objektivní, musím říci, že sem srub opravdu nepatří, jenže my jsme chtěli dům z kulatiny. A protože je dobře zasazený do krajiny, nevyčnívá... Na počátku jsme měli představu o půdorysu, chtěli jsme podkroví a věděli jsme, jak bude vypadat terasa. Dispozičně je stavba velmi jednoduchá, oproti původnímu projektu jsme pouze nechali zvednout patro, aby užitná plocha pod zkosením střechy byla větší."

Prazákladem pro stavbu domu je správný pozemek. „S pozemkem jsme měli trochu problém," vysvětluje Aleš, „koupili jsme jiný a ten jsme později vyměnili. Kvůli tomu náš srub stál asi rok ve firmě. Takže když se k nám dostal, byl už dost vyschlý, velké množství vody bylo už ze dřeva odpařeno. Během dalších pěti let dále sedal, ale naposledy jsem šrouby povoloval nedávno, a myslím, že už to nebude potřeba."

Protože je pozemek svažitý, bylo nezbytné zvýšit základy, aby nebyl dům utopený v kopci. Založení stavby bylo proto o něco dražší než původní předpoklad, kompenzací je plnohodnotná místnost v suterénu, z níž lze vyjít přímo do zahrady. Je zde umístěn kotel a zatím je využívána jako lyžárna, lze z ní však udělat i relaxační či společenskou místnost. Nad suterénem jsou dvě obytná podlaží a nad nimi ještě půda, která slouží pouze na odkládání sezónních věcí a podobně.

Jen se ohřejeme...

Vytápění srubu věnovali majitelé mnoho pozornosti. Základním požadavkem byla možnost ovládání topení dálkově, a protože v místě není zaveden plyn, zbyl elektrokotel. „Topení v přízemí je podlahové, v podlaze je uložen otopný had, médiem je voda. Je zde pouze jeden okruh, společný pro všechny místnosti. Kdybych se mohl dnes rozhodnout znovu, udělal bych samostatný okruh pro koupelnu, obytnou místnost a chodbu, aby bylo možné tyto prostory vytápět zvlášť. Protože dřevostavba teplo neakumuluje, máme podlahu z kamene. Nevadí nám, že dřevo neakumuluje teplo, na druhé straně je dům zase dříve vyhřátý."

Plocha pozemku: 1349 m2
Zastavěná plocha: 125 m2
Užitná plocha: 238 m2
Spodní stavba: základové pasy částečně s podsklepením
Stavební systém: obvodové stěny – srubová stavba, smrková kulatina do průměru 400 mm; podkroví – sendvičová zateplená konstrukce obvodových stěn; vnitřní příčky – v přízemí zděné, v podkroví dřevěná nosná konstrukce a palubkový obklad
Celková tloušťka stěny: průměrně 350 mm
Ošetření stěn: interiér bez nátěru, exteriér tenkovrstvá lazura
Střešní krytina: betonová, měděné okapy
Okna: dřevěná s obložkou, izolační dvojsklo
Podlahy: dlažba, přírodní kámen, smrková podlaha, 3V desky
Vytápění: elektrokotel, podlahové vytápění, doplňkový zdroj litinová kamna, v podkroví radiátory
Projekt a realizace: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop