Vydání 06/2017

Domov podle scénáře

Domov podle scénáře

V první řadě vás chci ujistit, že se nemusíte bát bydlet „na okraji". Když vám budou dělat společnost srnky, louky, občas traktor, pak to nemusí být špatné ani na městské periferii. Zadruhé – ignorujte recenze typu: přízemní dům vás nevyjde levněji. Je to zavádějící; určitě ušetříte za schodiště. Zatřetí – katalogové domy nebývají výrazově odvážné. Co je ale může povznést vysoko nad průměr, je kvalita zpracování. Stále váháte? Tak jeden pádný argument: v dřevěném bungalovu bydlel i Tom Cruise!

Roman s Jiřinou si přáli úplně jednoduchý a praktický dům. Jako pracovníci ve stavebnictví věděli, že dřevostavby mají dlouhou životnost, měli nastudované její užitné vlastnosti a hodila se jim i rychlost výstavby.

Jasno měli pouze v zásadních otázkách jako počtu místností, ploše a základní technické vybavenosti domu. Prohlédli si spoustu návrhů typových domů v katalozích, na webech projekčních ateliérů i prováděcích firem. Žádný jim ale nevyhovoval bez drobných dispozičních změn. Oslovili tedy dvě stavební firmy, které měly vlastní typové projekty. Finální výběr byl pak výsledkem dobrých referencí od jiných stavebníků. Vstřícným byl i přístup majitele zvolené firmy, který jim prohlídku realizovaných domů zajistil. Při rozhodování jim to velmi pomohlo.

Vybraný projekt si pak nechali zvětšit o samostatnou šatnu a spíž. Projektant firmy se snažil dům přizpůsobit pozemku i světovým stranám, tak aby měl i energetické zisky, a vždy rychle a ochotně zaslal aktualizaci návrhu projektu. Při třetí úpravě domu s pracovním názvem Quick 8+ jej stavebníci potvrdili.

Podle slov Romana a Jiřiny šlo všechno jako po drátku, protože si nechali dům postavit kompletně na klíč od prověřeného dodavatele, člena Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD). Přístup realizační firmy hodnotí jako ochotný, odborný a zkušený. Po dvou letech užívání nepřišli na nic, co by změnili, a v dřevostavbě jsou naprosto spokojeni.

Technické parametry

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 191 m²
Užitná plocha: 153,9 m²
Konstrukční systém: sloupková konstrukce, částečně prefabrikovaná QUICK MEDIUM
Teplo: elektrokotel + podlahové vodní topení
Větrání: přirozené
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K
Roční náklady na energie: 25 000 Kč
Projekt a realizace: QUICKHAUS s. r. o., www.quickhaus.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop