Vydání 06/2017

V říši dřeva a rostlin

V říši dřeva a rostlin

 

Dva roky hledání místa, dva roky příprav na realizaci, která nakonec trvala pouhý půlrok. Že je to celkově dlouhá doba? Možná. Když se pak ale člověk prochází hotovým domem, vnímá každý promyšlený a propracovaný detail, vidí, jak do sebe vše zapadá a vytváří harmonický celek, mluví se spokojenými majiteli, kteří se nemuseli potýkat s žádnými významnými problémy během stavby, a podařilo se jim téměř do puntíku naplnit jejich představy, nezbývá než uznat, že dobrý dům musí (v hlavě a na papíře) prostě uzrát.

Jsme oba z hor a o lokalitě pro naše bydlení jsme měli jasnou představu. Najít ji trvalo zhruba dva roky. Tohle místo je součástí zahrádkářské kolonie. Nerostou zde velké domy, prostor to nedovoluje a to nám konvenuje. Navíc je tu vzrostlá zeleň. Nestavíte na poli, kde nic není a všechno musí vyrůst, což trvá třeba 15, 20 let.

V době koupě pozemku jsme bydleli v bytě, a protože vůbec nejsme bytoví, rozhodli jsme se postavit si naši „boudu" – zahradní domek 8 × 4 metrů. Skoro dva roky jsme zde bydleli a dá se říct, že nám nic nechybělo. Střádali jsme vše potřebné pro stavbu domu. Chtěli jsme mít i všechny finanční prostředky pohromadě, protože v průběhu realizace už není možné šetřit, stavba dřevostavby jde rychle.

Když se spojí síly

Byli jsme takový obtížný klient, dům jsme si nakreslili sami. Přesně jsme věděli, jak by měl vypadat. Během diskuzí s paní architektkou jsme změnili jen asi dvě věci. Primárně jsme architekta vlastně ani nehledali, spolupráce se rozvinula na základě reference námi vybrané dodavatelské firmy. Úzce s tímto ateliérem spolupracují, architekti znají daný konstrukční systém a umí s ním ve statické i projektové přípravě dobře pracovat. Celkově je jejich spolupráce během celého procesu od plánování po realizaci zaběhnutá a prověřená, což potvrzuje i naše zkušenost a výsledek.

Jedinečný materiál

Dřevostavba je příjemná, teplá a dřevo je nám blízké. Je to materiál, který se neokouká a velmi příjemně se v něm bydlí. Nic není studené. I když je venku zima, zatopíte v kamnech a do půl hodiny je zde teplo. V létě tu díky venkovním žaluziím zůstává chládek, zvlášť když jsme důslední a nepouštíme dovnitř teplý vzduch.

Představy o novém bydlení

Vyrostli jsme oba v domě, takže víme, co nám vyhovovalo a naopak vadilo. Věděli jsme, že chceme bungalov, hodně zapuštěný do zahrady. A taky přístup do zahrady odkudkoli z domu, abychom s ní během celého roku neztráceli kontakt. Chtěli jsme co nejvíce prosklený a otevřený dům. Mimo jiné proto, že máme mnoho pokojových rostlin.

Úložné prostory jsou vymyšleny tak, aby zde nemusely být skříně. Jsou po ruce, ale zároveň schované.

Nejsme úplně fanoušci otevřených obytných prostor – spojených kuchyní s obývacím pokojem. Všimla jsem si, že mnozí jsou pak bezradní se zařizováním takového interiéru. Není se čeho chytit. Končí to třeba gaučem v prostoru, kde se ale člověk nikdy nebude cítit dobře. Postrádá to útulnost, není to ten bezpečný kout, nejste chráněni. Takhle jsme to nechtěli, proto je mezi kuchyní a obývákem částečná stěna. Dopředu jsme přesně zvažovali, kam dáme nábytek.

Opravdový komfort jsme si dopřáli saunou. Je to takový náš pravidelný rituál, který si moc užíváme.

Sázka na dobrou izolaci a precizní detail

Zvažovali jsme i pasivní dům s rekuperací, ale nakonec jsme ho zavrhli. Máme pořád otevřená okna a přísun čerstvého vzduchu tímto způsobem je pro nás základ. Také ekonomicky nám to nevycházelo zase tak výhodně; ani nepříliš levná rekuperace ani čerpadlo (při naší malé spotřebě). Navíc to někdo musí vyrobit a někam dovézt, takže ekologie je taktéž sporná. Nakonec jsme zvolili zlatou střední cestu – nízkoenergetický standard, dobrou izolaci a provedení. Takhle nám to stačí, jsme v tomto ohledu maximálně spokojení.

Tady je difuzně otevřeno

Dlouho jsme váhali, zda zvolit difuzně uzavřenou, nebo otevřenou skladbu stěny. Nikdy bychom nevěřili, že z hlediska klimatu v interiéru je mezi nimi tak velký rozdíl, kdybychom si to nezažili na vlastní kůži. V prvním případě musíte pořád mít otevřené okno, je to jako v igelitovém pytli. Nyní máme difuzně otevřenou konstrukci – masivní dřevěný panel spojovaný šrouby a dřevovláknitou izolaci. Vzduch je zde úplně jiný. Byl to další argument pro masivní panely spojované šroubováním, protože lepidlo v masivních lepených panelech tvoří neprodyšnou vrstvu.

Interiér z českých zdrojů

Interiérové řešení je také podle našich idejí. Součástí plánování dispozice bylo místo pro rostliny. Jsou to velké solitérní kousky, které vyžadují dostatek prostoru. Svoje místo mají hlavně v jídelně, ty menší pak na policích v chodbě. Kytky prostor jedinečně zabydlí, takže pak lze mít minimum nábytku.

Některé části jsme řešili, až když dům stál, abychom stoprocentně vnímali daný prostor. Prioritou bylo najít co nejvíc produktů od lokálních firem. Jsme v tomhle takoví patrioti, a když se podaří získat něco pěkného původem z Čech, máme vždycky dobrý pocit.

Není co dodat

Bydlíme tu necelý rok a jsme moc spokojeni. Bylo až magické vidět, jak se zhmotňují naše promyšlené vize, které jsme tak důvěrně znali. Když máme zmínit konkrétní věci, které si na domě užíváme, vlastně nevíme, líbí se nám všechno.

Teď se můžeme těšit, jak se dům bude proměňovat spolu s rostoucí zahradou, která bude třeba za dest let vypadat tak, jak je naplánovaná.

Technické parametry

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 159,61 m²
Užitná plocha: 142,19 m²
Konstrukční systém: masivní dřevěné panely (CLT), pohledové i skryté krokve, dřevovláknitá tepelná izolace
Teplo: vytápění a příprava teplé užitkové vody – elektrický kotel DAKON DALINE PTE 8, příkon 8 kW

Projekt: ARCHCON atelier, s.r.o., www.archcon.cz

Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop