Finále 2017

Když tón udává ekologie

Možná to bude znít zvláštně, ale hlavním důvodem pro pasivní dům pro nás nebyla úspora financí.

Ano, jde o důležitý efekt, ale nebyl primární. Jsem z kategorie takzvaných energetických pesimistů.

Věřím, že dříve nebo později budeme zažívat blackouty (plošné výpadky energie, pozn. red.). Neříkám, že nyní, ale v našem stáří. Věřím, že nastanou jisté komplikace a chtěl jsem mít možnost fungovat nezávisle. Nejsme v tuto chvíli soběstační úplně, ale máme provedenou potřebnou přípravu – místo na centrálu a střechu připravenou na fotovoltaiku.

Perličky dispozice domu

Dispozici domu jsme si vybrali ze dvou počátečních variant. Jsem rád, že jsem ustoupil z některých nesmyslných požadavků, jak třeba mít doma hernu. Dřevostavba sedí na nevytápěné zděné části, kde je také bourárna na maso – stále chladná, „špinavá" kuchyně, kde dělám například kvalitní vývary.

Nejvíce si užíváme prostornou terasu. Skvělé jsou také dvě toalety. S umývátky navíc odpadá druhá nejčastější návštěva koupelny pro umytí rukou.

Od projektu k reálnému domu

Věnovali jsme velkou pozornost projektu. Ušetřili jsme 40 tisíc jen na řezivu, které bylo díky preciznímu projektu připraveno velmi přesně. Prováděcí projekt byl tak pečlivě nadefinován, že jej nešlo obcházet, stačilo se na něj vždy odkázat. Nebyl prostor pro fantazii řemeslníků.

Často vidím, že lidé na projektu šetří. Samozřejmě, také nám nebylo příjemné vydat za projekt na začátku třeba 200 tisíc korun ve chvíli, kdy jsme ještě neměli hypotéku. Ale jasně vidím u řady kamarádů, že jsme jediní, kdo se se stavbou vešli do rozpočtu. Dalším výdajům se samozřejmě nikde neubráníte, ale my jsme za předem danou částku postavili dům včetně kuchyně, ledničky, postele pro děti, sedačky, stolu... Byli jsme prostě schopni plnohodnotně bydlet. Dům, jak ho vidíte, stál bez započítání ceny pozemku čtyři miliony korun včetně dubové terasy, interiéru a projektu. Navíc jsme dostali zpět 400 tisíc korun z dotace Nová zelená úsporám.

Bez techniky by to nešlo

Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Významně topí také okna, pokryjí minimálně 2 MW tepla ročně. Když je slunný zimní den, dva dny pak netopíme. Velmi důležitý je efekt akumulace, kterou zajišťuje betonová podlaha a vápenopískové cihly. První zimu jsme se učili a sžívali se s nastavením. Třeba právě s tím, jak slunce ovlivňuje teplotu objektu. Obytný prostor má tendenci se v létě i v zimě přehřívat. V zimě je pochopitelně snadné vyvětrat, ale i tak bylo třeba dořešit vnější stínění.

Dům je samozřejmě vybaven i vzduchotechnikou s rekuperací. Čerstvý vzduch je obecně hodně podceňován. Rekuperaci máme puštěnou skoro pořád a na kvalitě jsme opravdu nešetřili. Jednou za rok proběhne servis, otevře a vyčistí se rekuperátor a vymění filtr. Nechali jsme viditelné všechny prostupy, zateplení a nejrůznější detaily v technické místnosti. Chtěl jsem, aby důležité věci byly vidět, když sem lidé přijdou na návštěvu, aby dostali co nejpřesnější informace.

Jaké jsou výdaje za dům

Máme pasivní dům na severním svahu, což je rarita. Roční spotřeba je 5 MW, což znamená, že nás provoz domu stojí ročně přibližně 18 000 korun. Nyní jsme ještě změnili dodavatele elektřiny, takže to bude kolem 15 000 korun. V této částce je zahrnuto vodné, stočné, svícení i topení; ohřev vody a vytápění tvoří zhruba polovinu.

Voda není samozřejmost

Hospodaření s vodou je pro nás také velmi důležité, zvláště kvůli stále častějším problémům se suchem. Máme na pozemku aktivní bilanci, což znamená, že půdě vracíme víc, než si bereme.

Vodu čerpáme z vrtu a máme vlastní čističku, ze které je drénem voda vracena zpět do země. Do nádrže velké 9000 litrů sbíráme dešťovou vodu a vše, co steče ze střechy, posíláme zpět do země. Jedinou nevýhodou zůstává čerpání vody z vrtu závislé na elektřině.

Typ domu: pasivní dům
Zastavěná plocha: 124,7 m2

Užitná plocha: 90,3 m2
Konstrukční systém: přízemní dřevostavba z fošinkové konstrukce, podlaha a střecha z I nosníků
Teplo a větrání: vytápění teplovodní podlahové, tepelné čerpadlo Hokkaido, větrání Zehnder ComfoAir 350
Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,8 W/m2K
Projekt: ABateliér, ak. arch. Aleš Brotánek
Realizace: 2014–2015
Skladba stěny: sádrokarton 12 mm, uzavřená vzduchová kapsa 30 mm, OSB desky 15 mm, Climatiser Plus 480 mm, vnější omítka 10 mm či dřevěný obklad 22 mm

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop