Vydání 02/2017

Ranč jako životní názor

Hned na první pohled mi byl srub sympatický. Hezky zasazený na pozemku a částečně obklopený lesem. A kolem rozsáhlé pastviny a volný prostor. Jak by také ne, vždyť ke srubu patří nefalšovaný ranč s koňmi! Dnes se tedy neprojdeme pouze po srubu, ale podíváme se i po areálu. Symbióza obou je zde více než patrná...

Příjemné pocity nezmizí ani uvnitř domu, spíše naopak. Srub, ač působí ve své spoustě dřeva majestátně, je vzdušný, světlý, útulný, příjemný... A perfektně vymyšlený. Dlužno podotknout, že koncepce domu, zařízení, dispozice a vybavení jsou dílem Martiny, skutečné „paní domu". Zařídila ho ve stylu feng-shui. A protože všechno, co dělá, dělá na více než sto procent, vyprávěla mi se stejným nadšením, s jakým zařizovala dům a s jakým také buduje celý ranč, příběh jejich nového života. Martina se na ranči prostě našla.

Ryby a les, koně a pastviny

„S manželem jsme pracovali ve finančnictví, pak ale přišlo období, kdy jsme si potřebovali odpočinout. Začal tedy hledat pozemky v okolí Prostějova, kde máme dům, pro jeho „ryby a les" (je rybář a myslivec) a mé „koně a pastviny" (protože jsem inklinovala ke koním). Našli jsme je ve Ptení, dokonce v sousedství rybníka, který jsme přikoupili později. Na srubu jsme se shodli, protože ten nás lákal oba."

Než však srub začali opravdu budovat, několik jich navštívili, bydleli tam i s dětmi, aby pocítili, jak na ně taková stavba působí. Navštěvovali také jezdeckou školu v Praze. „Když jsme se pro toto vše rozhodli, udělali jsme si pětiletou pauzu a začali budovat ranč a relaxovat manuální prací. Manžel se pak vrátil zpět do světa financí a já mám celé hospodářství na starost. Po původní profesi se mi vůbec nestýská..."

Srub podle feng-shui

„Feng-shui jsem se začala věnovat více právě s budováním srubu," vrací se Martina k domu. „Akademii feng-shui jsem studovala šest let. Důležité je hned na začátku najít pro stavbu správné místo, a pak určit střed, její srdce. Feng-shui symbolizují ve srubu kulaté tvary, ideální by byl kulatý půdorys, ovšem pozitivní roli hraje i masivní kulatina, z níž je dům postaven. Dále je to vzduch, větrání, světlo, důležité je i měkkost látek, závěsy vás zklidní, naopak nevhodné jsou skleněné stoly, dlažba na podlaze – a to jak akusticky, tak i pocitově. Ovšem ne vše je technicky možné. A některá naše přísloví dokazují, že i u nás se žilo vlastně podle feng-shui – jsou zákonitosti, které platí všude, ať se jim říká, jak chce."

Při návrhu vybavení domu spolupracovala Martina s architektem. Ovšem architekt měl trochu jinou roli, než mívá běžně. „Nábytek už jsem měla dva roky koupený," popisuje, „takže když se mě ptal, jak si interiér představuji, dala jsem mu přesné rozměry stolu, komod a dalšího nábytku, a také návrh rozmístění. Neshodli jsme se například na umístění kuchyně. To je přitom velmi důležité – v kuchyni přece (obvykle) žena tráví velmi mnoho času, takže to musí být nejpříjemnější místo jak pro ni, tak pro její rodinu. Také uspořádání vstupu do domu je zcela jiné, než je zvykem. Architekt zde chtěl udělat zádveří, reprezentativní vstupní místnost, ale já jsem potřebovala funkční prostor pro naše potřeby. Vstup pro návštěvy je z druhé strany domu."

„Rodinná" vstupní sekce je podřízena chodu domácnosti. Pracuje se tady se zvířaty, čistota je nezbytná a je třeba na ni dbát více než jinde. Tato „záchytná místnost" je rozdělena na čistou a špinavou část. Je zde také pračka, sprcha, kotelna, vana a spousta polic na ukládání věcí do zásoby, které by jinde mohly působit nepořádek. „Navíc v kuchyni nemáme horní skříňky, abychom nezakrývali srubovou stěnu, prostor tedy supluje i chybějící úložný prostor," dodává Martina. „Oficiálně je to technická místnost, vnitřní byt je čistá zóna. Toto rozdělení má však ještě další výhodu – ušetříme také teplo, protože nevětráme tím, že tam pořád chodíme."

Vytápění na ranči v jiné dimenzi

V domě jsou šamotová kamna s krbovou vložkou a také podlahové topení, v podkroví jsou radiátory. Ovšem vytápění vyžadují i hospodářské prostory. Celý areál je vytápěn dřevoštěpkou – k vybavení proto patří kotel na dřevoštěpku a štěpkovač. „Plyn zde zaveden není," vysvětluje Martina, „a elektřina v tak velkém prostoru nepřichází v úvahu. Štěpkování je v dané situaci nejoptimálnější variantou, ale je náročné. Vysoké byly již pořizovací náklady zařízení – dohromady více než milion korun, zpočátku sloužily jako otop vymýcené stromy a nálety na pozemku, nyní již musíme dřevo kupovat. V zimě je třeba štěpkovat třeba každý týden."

Jak se vám tu žije?

Se srubem jsme velmi spokojeni jak z hlediska akustiky, tak i tepelné pohody a množství světla. Spolupráce s firmou byla po celou dobu výborná, zvolila jsem ji na základě soukromého výběrového řízení. Při stavbě jsme měli zpočátku spoustu pochybností, ale vždy měli pravdu odborníci z firmy. Vše s námi konzultovali, za odvedenou práci si ručili. Dodnes jsme ve spojení...

Martininy vychytávky

• Pokud jde o praktické uspořádání, vychytávkou, kterou mám ovšem od své babičky a jsem na ni velmi hrdá, je spíž – studená místnost, kde veškeré uvařené jídlo vydrží v ideálním chladu, mám tu jen jednu příruční ledničku. Ovšem nejsou tu jen potraviny, ale i kuchyňské pomůcky, věci na venkovní vaření a podobně.

• Omítky jsem chtěla hliněné, ale nakonec jsem od nich upustila, protože by byly tmavé a já jsem potřebovala interiér rozjasnit. Srub pohlcuje světlo, máme proto i obrovská okna, což také není běžné, protože zabudování velkých oken v kulatině je problematické. Ale firma to zvládla, za což jsme rádi.

• Za dobré řešení lze ve srubu považovat z mého pohledu také linoleum. To není často příliš oblíbené, ale my jsme s ním spokojeni – tlumí hluk, je měkké, odolné a teplé.

• V každém pokoji máme více oken a na různých stranách – aby bylo možno efektivně větrat. Nesnáším klimatizaci, takže v létě v šest hodin ráno důkladně vyvětrám, pak všechna okna zavřu a zatáhnu těžké, nepropustné závěsy. A odpoledne je tu příjemně, i když je venku horko, srub úplně láká k příjemnému ochlazení.

Technické ukazatele:

Zastavěná plocha: 112 m2
Užitná plocha: 224 m2
Konstrukční systém: srub
Ošetření stěn:
Teplo: šamotová kamna s krbovou vložkou, vodní podlahové topení
Projekt: Ing. Vladan Henek, MBA, Stamina s.r.o.
Realizace: OK PYRUS, s.r.o.

gotop