Dřevostavba inspiruje k využití dřeva v koupelně

Dřevostavba inspiruje k využití dřeva v koupelně

Redakce | Středa, 29. červen 2011 | | Aktualizováno Čtvrtek, 27. červen 2019

Přidat na Seznam.cz

Dřevo vnáší do každé koupelny neopakovatelný půvab a pocit tepla. A také naprostou originalitu, protože jeho využití je mnohostranné a pokaždé jiné. Krásné jsou kombinace bílé a tmavých dřev na koupelnovém nábytku, napůl dřevěné sokly umyvadel, když už pomineme umyvadla a vany celodřevěné.

Koupelnový nábytek z pevných odolných dřev se také různě kombinuje s kovy, plasty i kameninou. Překvapivě dobře vypadá tmavé dřevo vedle sytě barevné stěny, vždycky ale někde musí být i třeba jen malá plocha bílé barvy.

Pokud chcete do své koupelny dostat alespoň letmý dotek dřeva, zaměřte se na drobnosti a doplňky. Může to být dřevěný rám zrcadla, dřevěné držáky na ručníky, teakové věšáky, mýdlenky, ale také nikde není psáno, že v koupelně nemohou viset obrazy. Třeba velkoplošné fotografie. Musejí jen být také odolné vůči vlhkosti a páře. Takže dřevěný rám obrázků musí být z odolného dřeva, ošetřený proti vlhkosti a ještě vzhledem k obrázku uvnitř téměř vodotěsný.

Design, koupelna a dřevostavba

Objevují se stále více a začínají být velkým trendem (a do dřevostavby se opravdu hodí) velké kompaktní nábytkové koupelnové sestavy od stropu k podlaze. Na dřevěné předstěně mají integrované poličky, visací koše na prádlo, umyvadla a zrcadla. A někdy dokonce i toaletu a bidet. Výsledek je velmi efektní, celek vypadá pořád uklizeně a navíc se taková koupelna dobře udržuje. Příznivé je u tohoto řešení také to, že se dá vykouzlit originální designová koupelna na velmi malé ploše, na délce třeba jenom 130-150 centimetrů. Inspiraci jakoby se tento kus nábytku vzal trochu z kuchyňské linky a trochu z velké obývací stěny, která kdysi před lety stávala skoro v každém obývacím pokoji. I designy dýh jsou dokonce podobné. Kvalitativně jsme už dneska ale docela jinde. Důraz se klade vzhledem k podmínkám místnosti se zvýšenou vlhkostí na kvalitu zpracování, na kvalitu barev, pojiv a dalších elementů.

koupelnová stěna ze dřevadřevěný koupelnový nábytek

Dřevo v mnoha podobách

A jaká kvalita dřeva je v koupelně využitelná? Hodně se využívá teak masiv, ale i dýha v inovativním a odolném „koupelnovém" provedení. V oblasti designu všechno kolem dřeva v koupelně před lety rozpoutal Phillipe Starck se svými umyvadly-sudy, bečkami a dalšími desénovými nákladnými kousky. Dneska už jsou běžné umyvadlové mísy kombinované s teakem nebo dřevěné podstavce k umyvadlům. Samozřejmě můžeme mít umyvadla a vany celodřevěné, ale to už je zase jiná kapitola.

fusion-style-wood-washbasin

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop