Newyorští designéři skupiny Uhuru nechávají dřevo žít

Newyorští designéři skupiny Uhuru nechávají dřevo žít

Redakce | Úterý, 01. listopad 2011 | | Aktualizováno Čtvrtek, 27. červen 2019

Přidat na Seznam.cz

Dřevo ponechané své kráse, surovosti, své podstatě. Takový je nábytek newyorského designérského ateliéru Uhuru...

Masivní deska stolu s prasklinou, lavice s ohnutou hranou, taburet z masivního kvádru dřeva se všemi jeho nepravidelnostmi a přírodní krásou. Skříňky a komody vypadají poměrně subtilně, přestože jejich dvířka tvoří těžké masivní dřevo. To je upravené tak, že vypadá téměř jako neupravené. Má ovšem všechny parametry výjimečného a kvalitního nábytku.

Nezaměnitelný nábytek

Uhuru založili v roce 2004 dva mladí absolventi Rhode Island School of Design Jason Horvath a Bill Hilgendorf. Jejich cílem bylo vytvářet avantgardní design s důrazem na ekologičnost, udržitelný rozvoj. Postupně se k nim přidala skupina dalších mladých designérů z celého světa, kteří tvoří v New Yorku.

dřevěná skříňka design uhuru

Uhuru se zařadila mezi přední vlivné nábytkářské ateliéry od Milána po Tokio, které se zaměřují na snahu o vymezení a design současného nábytku s ekologickým podtextem. Jejich nábytek, rozeznatelný v mezinárodním kontextu pro svou inovativnost, je například součástí stálé expozice Brooklynského Muzea nebo Milwaukee Museum of Art.

dřevěný stolek s prasklinou design uhuru

Uhuru spolupracuje s designéry a architekty po celém světě. Designéři ateliéru Uhuru věří, že každý vymyšlený a vyrobený předmět musí mít pro svět nějaký kladný přínos. Tato myšlenka je evidentní; kreativně recyklují a znovuoživují materiály při designování kvalitního a nápaditého nábytku.

Inspirace do srubu

Takový nábytek může být jako doma právě v dřevostavbě. V jakékoliv. Ale zejména třeba ve srubu, o němž právě diskutujeme; konkrétně o tom, jaký nábytek se do něj hodí a nehodí. Není právě toto jedna z cest, které správný směr naznačují?

dřevěná lavice design uhuru

Co třeba opustit rustikální vyřezávané židle i masivní konstrukce kožených pohovek a nechat vyniknout dřevu v jeho podstatě, mnohotvárnosti a ekologičnosti?

dřevěný taburet design uhuru

Dřevo ateliéru Uhuru vypadá, jakoby k nám domů přišlo tou nejkratší cestou z lesa, a přece cítíme, s jakou pokorou i kreativností k němu autoři nábytku přistupují.

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop