Tisk
Člověk, kterému dřevo nedá spát

Člověk, kterému dřevo nedá spát

Úterý, 27. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz Martin Patřičný je nazýván Neúnavný objevovatel a vykladač dřeva. O pravdivosti tohoto přídomku se přesvědčíme, když navštívíme jeho výstavu, čteme jeho knihu, přijdeme na Dřevěný večer nebo se podíváme na televizní seriál „Kus dřeva ze stromu".

Dřevěné obrazy, ale také večery...

patricny-1pi_prciTvrdí, že doba kamenná či bronzová minula – ale doba dřevěná stále trvá. V ateliéru nedaleko Kralup víc než dvacet let komponuje obrazy z miniaturních vycizelovaných kousků nejrůznějšího dřeva. Jeho fantazii se podřídí kousek běžného dřeva stejně jako velmi vzácná dřevina. V kompozicích se ale hned vedle třeba ocitne kousek dřeva se stopami napadení škůdcem.

Nejen kouzlo vánoc způsobí, že uvěříme, že dřevěný může být nejen obraz, ale třeba i večer. Součástí Dřevěných večerů, setkání Martina Patřičného s povídáním o dřevu, bývá také Dřevěná poradna, kde se přítomní dozvědí praktické věci – třeba o nátěrech plotu nebo výběru náčiní.

Dřevu s úctou

sochasocha_knihyDílo Martina Patřičného najdeme v různých galeriích. V komorní Galerii v kopci (Česká Lípa) trvá do 21.1. prodejní výstava Krásy dřeva. Dobré dřevo je název výstavy, za kterou můžeme od 14. 5. zamířit na pražský Vyšehrad. "Není žádný jiný materiál, se kterým by lidé žili déle. Vyprávět o dřevu, to znamená vyprávět o nás," říká Patřičný. Obrazy samotné často nesou názvy stromů, kterými i po uměleckém přetavení v podstatě stále jsou. 

Knihy věnované stromům a jejich dřevu

kus-dreva-ze-stromu-poznanipatricnyyMP37patricny-4Patřičný je autorem několika knih. Titul „Pracujeme se dřevem" radí všem, „kteří si se dřevem při práci chtějí rozumět". Publikace „Dřevo krásných stromů" je určena truhlářům, řezbářům i široké veřejnosti. Více než 300 obrázků přibližuje různé stromy od detailu (listu, větvičky) až k výrobkům k nich – šperku, hračce, soše. Kniha je na trhu od roku 1998, momentálně 3. přepracované vydání. Koncem loňského roku vzešla ze spolupráce s režisérem Bedřichem Ludvíkem kniha „Kus dřeva ze stromu". Ještě předtím vznikl stejnojmenný 26 dílný televizní seriál: Martin Patřičný je spoluautor scénáře a autor ukázek a vzorků dřev  i uměleckých děl.

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop