Dopřejte i vy své staré koupelně novou tvář 3 - štuky a omítky

Dopřejte i vy své staré koupelně novou tvář 3 - štuky a omítky

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 18. říjen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Dostáváme se k poslednímu, třetímu dílu našeho miniseriálu o povrchových úpravách stěn v koupelně. V prvním dílu jsme hovořili o keramických obkladech a mozaikách, v druhém dílu jsme vám přiblížili nátěry, tapety a samolepky a dnes se podíváme na stále oblíbenější variantu povrchové úpravy stěn v koupelnách - marocký štuk.

Marocký štuk je čistě přírodní, exkluzivní, bezespárová vnitřní omítka

Marocký štuk má své kořeny již v antickém stavitelství. Je voděodolný, takže ho můžeme použít nejen na stěny ve sprchovém koutu a v blízkosti vany, ale můžeme z něj celou vanu nebo sprchovou vaničku přímo zhotovit. Výsledný tvar uměleckého díla je definován fantazií zákazníka a šikovností zhotovitele, protože při jeho použití můžeme s klidným svědomím opustit přímé linie a vpustit do interiéru organické a originální tvary.

kopelnova-vana-z-marockeho-stuku

Obr.: Z marockého štuku jde zhotovit celé zařizovací předměty, Foto: artobject.cz

Marocký štuk je ekologický, prodyšný a dobře se s ním pracuje

Jeho základní složkou je hydraulické vápno, které se v dřívějších dobách dováželo výhradně z okolí Marakeše, odtud jeho označení „marocký". Dalšími složkami je mramorová moučka, křemenný písek, jíl, popel a celulóza.

Je to tedy materiál ekologický, bez jakéhokoliv zápachu, který je při styku s kůží velice citlivý, protože nedráždí ani nevysušuje sliznice. Marocký štuk má lesklý a hladký povrch, po jeho aplikaci se totiž vápno mění za působení oxidu uhličitého opět na vápenec procesem karbonatizace. I přes svou dokonalou voděodolnost si zachovává vysokou míru prodyšnosti a nechává tak stěny pod sebou dýchat.

koupelna218 1

marocky-stuk-interier-koupelny

Obr.: Marocký štuk lze použít na všechny povrchy v koupelně.

Ideální kombinace: marocký štuk a hliněná omítka

Ideální je kombinace marockého štuku v okolí vany, sprchy a umyvadla a hliněných a jílových omítek na zbytku konstrukcí. Tyto omítky mají díky svému přírodnímu složení velice příznivé vlastnosti a vytváří tak v koupelně optimální klima. Absorbují vzdušnou vlhkost takovým způsobem, že se díky tomu v koupelně nerosí zrcadla ani jiné studené předměty. Vodu pak v době nízké koncentrace vlhkosti ve vzduchu opět uvolní. Nesmíme je však aplikovat do míst, kde by trvale přicházely do styku s vodou!

aplikace-hlinene-omitky

Obr.: Hliněné omítky, Foto: Tieraffino

O nanášení marockého štuku a jeho vlastnostech si můžete přečíst v čísle 4/2012 časopisu Dřevo&Stavby.


Další díly seriálu:

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop