Jak konstrukční systém dřevostavby ovlivňuje interiér?

Jak konstrukční systém dřevostavby ovlivňuje interiér?

Redakce | Středa, 03. únor 2016 | | Aktualizováno Středa, 31. červenec 2019

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby jsou stále více oblíbenější, i když pro naše krajiny zdaleka zatím ne tak tradiční jako třeba ve Skandinávii nebo USA. I čeští stavebníci však u dřevostaveb začínají oceňovat rychlost výstavby a také estetiku dřeva. Protože je pojem dřevostavby trochu široký, podíváme se, jak se různé konstrukční a technologické systémy stavění mohou „propsat“ do interiéru dřevostavby.

I dřevostavba se samozřejmě dá potáhnout perlinkou a opatřit omítkou, ale obvykle jsou dřevo i materiály na bázi dřeva ceněny i pro svou estetickou hodnotu. Třeba se v některém interiéru „najdete“ a podle něho se rozhodnete pro konkrétní konstrukční systém dřevostavby. Což ovlivní také to, v jakém interiéru budete trávit velkou část svého života.

Sruby

Sruby jsou stavby z kuláčů dřeva, u kterých nikdo nebude mít pochybnost, že se jedná o čistokrevnou dřevostavbu. Do interiéru srubu se konstrukce promítá stejně jako do exteriéru a tvoří specifický a u někoho velmi oblíbený vzhled tradičních dřevostaveb. Prostředí uvnitř srubu je vpravdě ovlivněné tímto přírodním materiálem a je z hlediska kvality vzduchu dokonalé, velmi příjemné a zdravé.

TIP: Jak se žije ve srubech a roubenkách? Mikroklima je prostě fantastické

masivni-drevostavba-srub-tesarstvi-jiri-urban-interier

Obr.: Interiér srubových staveb je specifický. Sruby jsou velmi vhodné z hlediska zdravotní kvality vnitřního prostředí.

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-hlavni-obytny-prostor

Roubenky

Roubenky jsou alternativa k srubům, kde je kulatina seříznuta o oblinu do pravoúhlých tvarů. Jsou také spojované v rozích přeplátováním a trámy jsou sesazené na sraz nebo na pero a drážku. Tento typ dřevostaveb je skoro jediný, který má u nás historický předobraz, zvláště v podhorských oblastech s vymazávanými mezerami. V interiéru vypadá stejně jako v exteriéru.

int1

Obr.: Interiér roubenky - zde ve velmi luxusním a kvalitním provedení. Foto: Iveta Kopicová

drevostavba-roubenka-na-klic-hanis-veronika-interier

Dřevostavby z panelů masivního dřeva

Jedná se o montované dřevostavby vyráběné v továrně a seskládané na místě stavby jako stavebnice. Používá se dřevo ve formě latí slepené lepidlem a přesně nařezané na rozměry stěn budoucího domu. V interiéru i exteriéru vypadá krásně, moderně a přece přirozeně. Dřevo zde svými silicemi také působí na ovzduší interiéru, nejde však už o čisté dřevo, materiál už obsahuje určitý podíl lepidla.

masivní dřevěné panely

Obr.: Interiér dřevostavby z masivních dřevěných panelů. Foto: archiv autorky

Dřevostavby z vrstveného masivního dřeva (CLT panely)

CLT panely jsou jednotlivé vrstvy jehličnatého dřeva o tloušťce v řádu centimetrů jsou k sobě otočeny o devadesát stupňů a lepeny k sobě. Systém CLT panelů se používá jako konstrukční i estetický prvek interiéru. Dřevostavby z CLT panelů si rychle získávají své příznivce.

CLT panely - Novatop

Obr.: Interiér domu postaveného z CLT panelů. Foto: Martin Zeman

CLT panely - Novatop-2

Panelové dřevostavby na vnitřní straně obložené překližkou

Skladba montovaných panelů může být různá, podle konkrétního výrobce. Do interiéru nechává působit svou vnitřní vrstvu ve formě překližek, slepovaných tenkých (milimetrových) vrstev dřeva, vždy kolmo na sebe. Vypadá pěkně, ocení jej hlavně příznivci alternativnějšího designu. Je to přírodní materiál, ale také již s větším množstvím přidaného lepidla.

dřevostavba interiér z překližky

Obr.: Použití překližky v interiéru dřevostavby.

interiér dřevostavby z překližky

Panelové dřevostavby na vnitřní straně obložené OSB deskami

Konstrukce panelů je stejně jako u předešlého typu různá. Povrch stěn v interiéru dřevostavby tvoří poslední vrstva - OSB desky – třísky dřeva slisované a slepené lepidlem. Jedná se o levnější variantu než překližka, má ale menší poměr dřeva na úkor lepidla. Estetická hodnota OSB desek je mezi lidmi už trochu méně oceňovaná, ale také si najde své fanoušky. Ještě nedávno byla u nás poměrně oblíbená. Bohužel z ní již nemám pocit, že by šlo o příznivě působící přírodní materiál.

TIP: OSB desky v jiném světle

OSB desky v interiéru dřevostavby

Obr.: Použití OSB desek v interiéru dřevostavby. Foto: cerna-architektura.cz

Nejen dřevo v interiéru

Různé konstrukční systémy dřevostaveb, ať už s nosnými masivními hranoly s přidanou izolací, či prefabrikovanými stěnami ze slisovaných a slepených komponentů, se v interiéru nemusí nijak projevovat. Stěny můžou být opatřeny klasickou omítkou, která nahradí či doplní interiér z překližky nebo OSB desek. I když už dřevo v interiéru nebude dominovat, stále budete bydlet v dřevostavbě.

Text: Ing. Bc. Dana Doleželová, autorka je interiérová designérka

Redakčně upraveno pro web

Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop