Tisk
Kořenice – parazitem ke kráse

Kořenice – parazitem ke kráse

Redakce | Čtvrtek, 11. únor 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Odedávna si lidé svoje příbytky rádi zdobí a opatřují krásnými věcmi a materiály. Prapůvodně byl nábytek vyráběn z masivu, kůží a jiných přirozených materiálů. Ale velice záhy - už ve starém Egyptě - lidé přišli také na výrobu dýh. Jedná se o tenkovrstvý materiál, sloupnutý, či odkrojený z masivního dřeva. Do obliby se znovu dostávají také speciální dýhy - kořenice.

 

K výrobě dýh tvůrce nábytku přivedla možnost získání neobvyklé textury dřeva, nebo také to, že z daného kusu dřeva bylo pěkného a drahého materiálu více.Pod povrchovou vrstvu dýhy z kvalitního dřeva se jako konstrukční materiál dá schovat i méně pěkné a levnější dřevo. A tak je to dodnes. V historii se práce s dýhami cenila, byla dovedena do dokonalosti i ve formě různých intarzií. Všichni asi známe vzácný nábytek vykládaný kousky luxusních exotických dřev.

„Nemocné“ dřevo s nádhernou kresbou

07 intKořenice je speciální druh dýhy, kdy se tyto obvykle cca milimetrové vrstvy dýhy získávají z nemocného dřeva napadeného parazitem. Na takovém dřevě vzniká nádorovitost a pokroucené pletivo tvořící letokruhy. Ty jsou pak na kořenicích svým zvláštním vzhledem ceněny.

Materiál vznikl tak trochu z touhy lidí po neobvyklosti, po něčem novém. Dřevo se střídavě točitým vláknem a mezerami mezi víry ztrácí pevnost a jako masivní materiál se k výrobě nábytku nehodí. Používá se k dekorování vrchních vrstev dřeva, kde vynikne toto typicky neuspořádáné a hutné vlákno.

Dýhy z tohoto dřeva se kroutí a ohýbají, je nutné je vlhčit a lisovat. Někdy po nalepení na místo prasknou, a tak je někteří řemeslní umělci povyšují na zvláštní efekt.

 

Nábytek našich babiček

Naše babičky velice často bydlely v nábytku opatřeném na vrchní vrstvě právě tímto materiálem – kořenicí. Takže vám bude povědomý. Dnes takový nábytek seženete hlavně ve starožitnostech. Často je to i nábytek ohýbaný s kulatými rohy a díky zvýšenému zájmu o retrodesign se stává i docela vyhledávaným.

retrohome.cz

 

Mohlo by se tedy zdát, že se tyto materiály do moderních interiérů nehodí, ale opak je pravdou. A potvrzují to i realizace krásných domů s velice čistými, až minimalistickými interiéry, kde se právě tyto ozdobné kořenice začínají objevovat. Mají dodat něco z teplého útulna domů našich předků, které nám často chybí.

Tato speciální a velice luxusní dýha se však nepoužívá jen do interiéru domů, ale také do opravdu skvostných interiérů aut. Tak posuďte, zda byste chtěli tímto „očkovitým“ materiálem být naočkováni.

motorpunk.co.uk

Text: Ing. Bc. Dana Doleželová, autorka je interiérová designérka

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop