Dřevo v interiéru: <small>Vstupní místnost do domu či bytu</small>

Dřevo v interiéru: Vstupní místnost do domu či bytu

Redakce | Čtvrtek, 18. únor 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Když se dostaneme při plánování našeho domu dále od konstrukčních systémů a materiálů na stavbu, dříve či později začne být aktuální otázka: jaké materiály použijeme v interiéru. Některé mají výhodnější vlastnosti na to být použity jako podlahová krytina, některé se nám zase líbí jako dekorační obklady.

Konečný výběr není jen záležitost fyzikálních a mechanických vlastností, jako je tepelná vodivost či pevnost. Většinou je to konečné rozhodnutí ovlivněné spíš našimi emocemi a tím, zda se nám daný materiál líbí a zda je pro nás příjemný na omak či na chůzi.

Dřevo jako přírodní materiál je velice oblíbené a v interiérech i exteriérech domů se nachází v nejrůznějších formách zpracování. Nejoblíbenější je dřevo masivní, vynikne tak jeho krása a opravdu působí pozitivně po estetické stránce a navíc vhodně ovlivňuje klima prostoru. Někdy je z finančních či praktických důvodů nahrazováno materiály na bázi dřeva - hlavně dřevotřískou s laminátovým povrchem.

O dřevěnou podlahu se musíte trochu starat

U vstupní místnosti se často setkávám s názorem, že dřevo na podlahu zde není vhodné. Lidé se bojí hlavně nepříliš velké odolnosti vůči vodě. Ale pokud se voda z rozpuštěného sněhu z bot rychle utře, nic se nestane a podlaha vám nenabobtná. Pokud se však o dřevěnou podlahu někdo starat nechce, lepší bude, když ji nahradí dlažbou či vinylem. Další možnost je na podlahu položit koberec, například ten vinylový, který vodu nepropustí.

houzz.com 2houzz.com 3

 

Ještě častěji nás dřevo uvítá hned na vstupních dveřích. Tam si obvykle lidé dávají záležet a snaží se, aby dveře, které vítají hosty i obyvatele byly pěkné a kvůli bezpečnosti bývají i bytelné. Dle možností se doporučuje i určitá míra prosklení. Lepší jsou více prosklené dveře, či opatřené proskleným křídlem nebo nadsvětlíkem. Čím více světla a energie bude ve vstupní místnosti, tím více se jí pak může dostat dále do obydlí.

Pokud je předsíň malá, se dřevem šetřete

Obvykle pro ty, kteří chtějí mít domov útulný, doporučuji použití dřeva v interiérech jednotlivých místností. Pokud to nejde na podlaze, je u vstupní místnosti vhodný například dřevěný podhled. Ten obvykle převýšenou místnost trochu zmenší. Další možností je dřevěný obklad, nebo alespoň malý nábytkový prvek v dřevěném provedení tuto místnost změkčí a dodá nám při vstupu do domu pokaždé radost.

hozz.com 4zillow.com

Pro větší místnosti je možný i větší nábytkový kousek ve formě vestavěné skříně s dekorem či materiálem dřeva. Pro menší místnosti to ale vždycky možné není. Pokud má působit vzdušně a moderně, použití dřeva ve velké ploše nám to nedovolí. Proto ráda používám i tento krásný materiál s mírou. Samozřejmě dle zadání. Pokud má být výsledkem chata, srub, či roubenka, bývá tam dřevěného materiálů použito mnohem více.

Text: Ing. Bc. Dana Doleželová, autorka je interiérová designérka

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop