Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Dagmar Šimonová | Sobota, 19. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Vize a sny výrobců koupelnového vybavení prezentovaných každoročně na scénách světového designu se postupně stávají skutečností. Ano, ta místnost, na které donedávna v interiéru vlastně tak moc nezáleželo, najednou nabývá na objemu a stává se čím dál více propracovaným centrem domácí pohody a relaxace. Jak se vyhnout častým chybám a vykouzlit skutečně funkční a krásnou koupelnu?

Pokud jste ale odhodláni pustit se do zařízení koupelny sami, rádi vám poradíme alespoň prostřednictvím následujících řádků. Zde jsou nejčastější nedokonalosti, se kterými se setkáváme v českých koupelnách. Většinou tam, kde se investoři stávají designéry sami sobě nebo vznikají v domech postavených na klíč díky tomu, že jim stavební firma nevěnuje dostatečnou pozornost. Vy teď máte příležitost se těmto koupelnovým přestupkům vyhnout.

1. Jakou barvu obkladu zvolit


Někdo by mohl říct, že v koupelně netráví mnoho času, jen tam ráno a večer proběhne. Dobře, ale pořád jde o místnost, která je součástí jednoho domova, a proto by s ním také měla stylově korespondovat. Proto se nenechte polapit unifikovaným výběrem koupelnových supermarketů, kde po pravé straně táhne za oči koupelnová kóje rudá a oranžová, po levé straně se rozléhá zelená a za ní láká čokoládově hnědá. Ne, to váš interiér nepotřebuje. Nechci tím říct, že se máte vzdát svých oblíbených barev. Jen hledejte inspiraci i jinde, s barvami se dá pracovat s mnohem větším citem a vkusem, než nám napovídají masoví prodejci. Myslete jako designér a dodržujte jednotný koncept interiéru i v koupelně.

TIP NA ČLÁNEK: Koupelna v dřevostavbě nemusí být nuda. Čím ji pozvednout?

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Slavun, Zdroj: Dreamstime

Kombinujte jasné barvy s neutrálním základem a neuděláte chybu.

2. Malý formát obkladů do malé koupelny není nutnost


Jakému stylu chcete vdechnout život? Retro, klasika, orient, eklekticismus? Pak kývám a jsem pro malý formát všemi deseti. Ale jestli vám někdo řekl, že velkoformátové obklady patří jen do velké koupelny, hoďte to za hlavu. Jestli jste pocitově zvyklí na velikost 15 × 15 centimetrů, která vládla koupelnám v minulém stoleté, hoďte to za hlavu. Proč byste se měli jen kvůli menšímu prostoru vzdávat moderního vzhledu, minimálního množství spár a tím pádem větší hygieny a opticky jednolité plochy? Běžte si za svým a klidně si troufněte i na rektifikované formáty 60 × 60 centimetrů v celé koupelně od podlahy po stěny.

TIP NA ČLÁNEK: Jak vytvořit útulnou koupelnu v podkroví

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Katarzyna Bialasiewicz, Zdroj: Dreamstime

3. Vana nebo sprcha?


Někdy prostě nelze mít všechno, alespoň ne v koupelně dva krát tři metry a méně. Pračka se sušičkou nebo dvojumyvadlo? Jen toaleta nebo i bidet? Radiátor nebo vysoká skříňka? Ergonomická doporučení sice obejít můžete a někdy vám možná ani nic jiného nezbyde. Ale raději si dopřejte buď pohodlnou vanu (180 × 80 centimetrů už je ideální i pro pár) nebo opravdu prostorný sprchový kout (80 × 80 je opravdové minimum, raději přidejte, co to půjde).

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Slavun, Zdroj: Dreamstime

4. Prověřuj kvalitu zařízení koupelny


Chápu, že laikovi se v obrovském množství značek, výrobců a prodejců koupelnového vybavení nelehko orientuje. Ale vězte, že jména jako Dafné, Viktoria ani Xenya rozhodně nedávají osvědčení evropští výrobci svým vodovodním bateriím. Nicméně v hobby marketech a u velkých prodejců s vlastní řadou baterií takové krásky možná potkáte. Nejde jen o životnost takového kousku, ale i o vaše zdraví, které bude následující léta ovlivňovat voda protékající baterií s možnými nežádoucími příměsi těžkých kovů v jejím mosazném těle. A jaké pak jsou asi pracovní podmínky při výrobě této levné neevropské baterie? Jak ovlivňuje tamní životní prostředí? Jinými slovy, každý nákup je volba pro svět, ve kterém chceme žít.

TIP NA ČLÁNEK: Koupelnový otopný žebřík pod lupou

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Littleny, Zdroj: Dreamstime

5. Dvakrát řež a jednou spárořez


Zde se pozná, kdo stojí za návrhem a realizací koupelny – profík nebo amatér? Symetrie a průběžnost spár z podlahy na stěny, to jsou hlavní zaklínadla správného rozložení dlažby a obkladů v prostoru. Spárořez, jinými slovy kladečský plán, začněte promýšlet až v okamžiku, kdy máte jasno o dispozičním řešení, kdy je původní stav zaměřen a 2D návrh nové koupelny okótován (doplněn rozměry). Soustřeďte se na hlavní oblasti dění, umyvadlo, WC, sprcha, vstup, okno – spáry nechte probíhat osou zařizovacích předmětů anebo umístěte předměty do osy obkladaček. Kreslete, zkoušejte, posouvejte mřížku spárořezu a hledejte oku nejvíce lahodící řešení – neexistuje jen jediné správné.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Sebastian Czapnik, Zdroj: Dreamstime

6. Zavěsné WC – jak na něj?


Předezdívku pro závěsné WC není nutné vždy přiznávat. Ano, obvyklá výška WC předezdívky je 120 centimetrů, šířka 90 a hloubka 15 centimetrů. Ale kde je řečeno, že když se rozhodnete pro moderní závěsnou variantu toalety, musíte se smířit s kvádrem 120 × 90 × 15 centimetrů „vycapeným“ někde na stěně vaší krásné nové koupelny? Stáhněte si třeba volnou verzi modelovacího programu SketchUp pro architekty a designéry a hrajte si s prostorem. Můžete například postavit celou falešnou stěnu a do ní zapustit odkládací niky, osvětlení nebo také vůbec nic. Nebo zjistěte, zda stávající hloubka stěny umožňuje alespoň částečné zapuštění WC závěsného systému, což zase přinese další možnosti řešení.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Geberit

K WC předezdívce můžete přistoupit z opačné strany. Nechte ji udávat styl vaší koupelny. Skleněné monolity s ukrytou nádržkou ji suplují originálně a stydět se za ně rozhodně nemusíte.

7. Barvy duhy spárovačka má


Věřte nebo ne, ale při výběru spárovací hmoty je koupelnovému designérovi k dispozici celý vzorník barev. Proč tedy na každém rohu narážíme na koupelny, kde pravidelný rastr tvoří obkladačky s bílým rámečkem? Nevím. Ale pokud budete pracovat s velkými rektifikovanými formáty, je to pravděpodobně proto, abyste vytvořili jednolitou plochu s minimálními spárami (jeden až dva milimetry). A tak je nejvhodnější barvou pro vyplnění spár barva co nejpodobnější barvě obkladu. Pokud váháte, zvolte raději tu tmavší – to platí hlavně pro podlahu. Nicméně výjimka potvrzuje pravidlo. Čarovat se dá i s kontrastní spárovací hmotou. Pozor, při barevných pokusech zůstaňte raději u cementové klasiky a epoxidové spárovací hmoty přenechte profíkům. Doporučujeme z vlastní zkušenosti.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Katarzyna Bialasiewicz, Zdroj: Dreamstime

8. Kdo šetří, má víc vody i plnější peněženku


Tedy ten, kdo si bude napouštět jen polovinu vany a sprchovat se maximálně dvě minuty. Ale zejména ten, kdo si pořídí splachování WC s dvěma tlačítky a nastavitelným množstvím použité vody (3 a 4,5 litrů). Ten, kdo si mezi baterii a sprchovou hadici dodatečně nainstaluje průtokové regulátory. Průtok se dá nastavit na 8, 10, 12 nebo 14 litrů za minutu. Obvykle totiž proteče sprchovou baterií během sprchování 25 litrů za minutu. A to je efekt, který určitě̌ stojí za zvážení nejen ekologům a šetřílkům.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Katarzyna Bialasiewicz, Zdroj: Dreamstime

Pokud nejste vyloženě vanový typ, velkorysý sprchový kout je vždy praktičtější a trvanlivější volba pro nevelkou koupelnu.

9. Vše za polovinu, aneb stojí vám to za to?


Jestli si troufnete vzít na bedra celou realizaci koupelny, pak vás asi zaujmou i některé lákavé nabídky internetových obchodů. Ale vězte, že ta jedna levná věc, co jste našli na internetu, k sobě potřebuje minimálně další jeden dva komponenty, aby byla skutečně kompletní a fungovala. Proto jako variantu levného nákupu raději doporučuji domluvit se s koupelnovým specialistou na vypracování přesné specifikace, a teprve pak začít brouzdat po internetu. Jen počítejte s tím, že každý e–shop má jiné dodací lhůty a bude vám posílat zboží v jiný den.

Shromáždit vše může trvat i týdny a kompletního vybavení budou minimálně dvě plné palety. Pamatujte si také dobře, který šroubek jste od koho nakoupili pro případ, že bude potřeba něco reklamovat. A jestli nejste psychicky vybaveni tomuhle všemu čelit, raději se spolehněte na jednoho prodejce, ať máte pouze jednu fakturu na celou koupelnu. Tak lze také domluvit i jeden závoz kompletního vybavení ideálně ve vámi preferovaný den.

10. Výběr realizační firmy, aneb jste opravdu tak bohatí?


Jak si vyberete stavební firmu pro realizaci vaší koupelny? Spoléhejte jedině na reference osob, o kterých víte, že jsou stejně nároční jako vy. Chtějte vidět ukázky prací zdokumentovaných detailní profesionální fotografií. Na celkovém záběru se totiž může i špatně provedený interiér tvářit v pořádku. Pokud se se stavební firmou neshodnete předem na míře provedení detailu, může se výstavba proměnit v nikdy nekončící koloběh. Proto nabídkovou cenu hodnoťte až na posledním místě. Původně vyšší cenová nabídka může vyjít ve výsledku klidně levněji, když vše klapne podle plánu.

Spolupráce s neprověřenou firmou vás totiž může stát navíc čas (místo jednoho dvou tří měsíců klidně rok), všechno najednou trvá déle, objevují se "překvapivé" vícepráce, firma posílá na stavbu fušery, kteří vám znehodnotí nakoupené vybavení a materiál (takže všechno znova rozkopat, odlepit, objednat nový materiál, znova si pročekat několikatýdenní dodací lhůty, a opět od začátku a podobně). Na stavbě tak nakonec skončí i vaše nervy. A po takové zkušenosti již pravděpodobně nebudete chtít dlouho nic rekonstruovat ani stavět.

11. Rohová vana – přežitek 90. let


Přežitek přebubřelých 90. let, kdy se jednalo o rádoby demonstraci luxusu. Ale všimněte si, až na takovou zase někde narazíte, co ve skutečnosti udělala s prostorem. V malé koupelně si v ní možná i čistí zuby, protože na nic jiného už moc prostoru nezbývá. A v o něco málo větší? Nezůstává tam někde mezi vanou a stěnou nějakých 15 centimetrů, které se nepodařilo zamaskovat lépe, než vytvořením mrtvého místa, kam se jistě dobře zajíždí mopem? Jak kreativně je obloženo čelo vany – širšími či užšími nalámanými plátky obkladu? Či je pro menší pracnost překryto jen vanovým plastovým krytem, jehož horní okraj se po čase libovolně vlní? Tu okraj vany přesahuje a tam zase zabíhá pod něj? V takovém případě není nad starou dobrou obdélníkovou vanu.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější chyby při zařizování koupelny svépomocí

Foto: Jiří Bursík, Zdroj: Dreamstime

Autor článku: Petra Šilhánková – interiérová designérka se specializací na koupelny

Vaše komentáře (8)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop