Užitečné tipy k zařízení opravdového domova

Užitečné tipy k zařízení opravdového domova

Redakce | Pátek, 18. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Chytře vymyšlená dispozice a sladěný interiér jsou jistě dobrým základem pro vytvoření krásného domova, ne však jediným. Existují totiž další ingredience, na první pohled možná méně patrné, avšak zásadní. Zkusme pohlédnout na prostor, který obýváme, tak trošku jinýma očima spolu s designérkou Radkou Votavovou.

Když jsem jako malá přemýšlela, co mě vlastně baví, bylo to kreslení. Chtěla jsem být ilustrátorkou dětských knížek. Vábil mě svět fantazie. Ale to tě přece nebude živit, slýchávala jsem. Musí to být tedy něco uzemněného, a tak jsem se rozhodla pro pozemní stavitelství. Už tehdy jsem vnímala, že je to obor, který je na dosah ruky všude kolem nás. Cítila jsem, že každý někde nějak bydlí, a jak je úžasné něco nového vytvářet nebo ještě lépe, ze starého stvořit nové. Doma mi říkali, že zabydlím i jeskyni... Stavět haly a silnice, to nebylo nic pro mne, ale tvořit útulno, panečku, to bylo něco úplně jiného!

Zařiďte se v dřevostavbě podle svého – najděte svou harmonii


Interiérový design je obor na pomezí mnoha dalších oborů. Spojuje v sobě stavbu jako takovou, její architekturu, řemeslníky různých profesí a také nabídku výrobků na trhu s nábytkem, dekoracemi, tapetami, koberci a svítidly. S designem interiérů se potkáváme na každém kroku – v obchodech, na úřadech, na nádražích, v restauracích, ve školách, u lékaře, zkrátka úplně všude! Speciálně restaurace a kavárny si vybíráme podle toho, jak se v nich cítíme.

Pravda, základem je dobrá obsluha a kuchař, bez toho ani svěcený design nepomůže. Doma je to stejné. Základem jsou harmonické rodinné vztahy. Nemáme-li vztahy v pořádku, může nám je proces jako je stavba domu nebo zařizování bytu pěkně vyčistit! Je to takový vzájemně se ovlivňující kruh. Jací jsme, v takovém prostředí a bytě žijeme.

Jací jsme uvnitř, tak se obtiskujeme na venek. Do našeho stylu oblékání a bydlení. Jsme-li nějak nemocní na duši, projevuje se to na těle, velmi často v našich vztazích, a jak bydlíme, o nás mnohé prozradí. Nic není špatně, je to naše cesta. Stejně tak můžeme změnu prostředí použít jako lék, tedy obráceně. Najít si místo k životu, které nás bude podporovat a léčit, zařídit si domov tak, aby nám pomohl některé věci v našich životech změnit a uspořádat k lepšímu. A tak přijít zpátky ke svému zdraví a harmonii.

TIP NA ČLÁNEK: Jaké kvality může vnést do našeho domova návrh interiéru na míru?

DrevoaStavby.cz | Užitečné tipy k zařízení opravdového domova

Foto: Martin Zeman

Ve srubu, roubence nebo v moderní dřevostavbě – najděte svou cestu k domovu


Překvapuje vás, o čem to tu mluvím? Mě před pár lety existence těchto souvislostí také překvapila a ještě více, že mi o nich za ta léta studií nikdo nic neprozradil. U mě stěží najdou klienti to, co je trendy. Žijeme v době, kdy se cení originalita každého z nás, a tak se stávám průvodcem na neprobádané cestě. Kdo vlastně mí klienti jsou a jak to chtějí projevit ven? Jací jsou a kdo je jejich partner? Co je jejich vysněný domov a jak to jde dohromady s tím jeho? A začíná úžasné dobrodružství povídání si, otevírání se a hledání společné cesty tvoření. Ne nadarmo si říkáme tvor. Za sebe se neodvažuji říct, co je dobře k uspořádání či stylu bydlení. To mí klienti vědí sami nejlépe. Stačí se ptát a hledat opravdové odpovědi. Pár tipů bych pro vás však měla.

DrevoaStavby.cz | Užitečné tipy k zařízení opravdového domova

Foto: KONTIO

10 tipů k zařízení opravdového domova


1) Využijte svůj život k tomu, abyste ho opravdu tvořili

Najděte si místo k bydlení, které se vám opravdu líbí, kde je vám dobře. Opusťte staré vlhké domy u frekventovaných cest nebo podmáčené potokem, kam sluníčko svítí jen chvilku během dne. Ani izolace a nová fasáda a pěkné vnitřní zařízení špatné místo v dobré nezmění.

2) Nelpěte na majetku po předcích...

jen proto, že si myslíte, že se to od vás očekává. Je škoda stát se otrokem nějaké nemovitosti na zbytek života, jen proto, že vás k ní někdo chce uvázat.

3) Pryč se starým zařízením

Nelíbí se vám? Připomíná vám zlé časy? Pijí vám krev věci jako nepověšený obraz, nepřišroubovaný práh nebo uvolněný štít u kliky? Opravte to.

4) Pořádek je nejdůležitější

Jsou místa v bytě či domě, která potřebují zrevidovat každý týden, například lednička a dětský pokoj. Zkrátka jsou v nich věci, které je nutné vyhodit. Také máte doma zásuvky, kde se pořádek prostě udržet nedá? Zkuste se omezit pouze na jednu takovou a tu proberte každý měsíc. Zkrátka z ní vyházejte vše, co za ten měsíc na vyhození uzrálo. A pak jsou skříně, šatny a komory, které to potřebují tak jednou za půl roku nebo za rok.

5) Soustřeďte se na děti

Mluví vám do vašeho bydlení vaše děti? Pomozte jim ztvárnit jejich pokoj, zbytek bytu je váš. Ukazujete jim tak svůj život, aby si mohly jednou zařídit samy ten svůj. Takže – žádná provizoria a žádné míchání kompetencí!

6) Při vymýšlení dispozice si představujte, jak bude váš každodenní život v prostoru vypadat

Rozmísťujte nábytek a svítidla, teprve pak vše obestavte zdivem. Vyplynou z toho místnosti a jejich vzájemné propojení. Přemýšlejte v čase, aby s vaší rodinou mohl byt růst a měnit se spolu s vámi. Architekt vám bude průvodcem.

7) Nejdůležitějším místem v interiéru je vchod a ložnice

Kupodivu je dáváme na nejhorší místa v dispozici domu či bytu. Vchod nás a každého přicházejícího vítá. Prozrazuje o nás, kdo jsme, a předesílá, jak se vdaném prostoru budeme cítit. Dříve byly vchody na nejpříznivější straně domu. Bylo to místo vítání a setkávání, často tam byly lavice na posezení. Dveře byly krásně zdobené, zkrátka byly ty hlavní! Prostorné zádveří nám umožňuje přátelské přivítání nebo loučení s příchozími, pohodlné přezutí i oblékání. Máme-li zde skříně a šatnu, můžeme pomyslně vše zvenku zanechat zde a nenosit si to domů.

Ložnice je místem relaxace a lásky. Často v ní však máme šatník, cvičební nástroje, televizi nebo skladiště. Ještě hůře, máme v nich domácí pracovny. Myslete na to, že spánek je pro nás velmi důležitý a očistný. A ložnici lze v prostor lásky proměnit pár doplňky v malé chvilce. Proto umístění a zařízení ložnice nepodceňujte. Nejlépe ji od obytné části oddělte dvěma dveřmi. Vchod do koupelny a šatny je vhodnější z prostoru před ložnicí. Chráníte tak spánek právě spícího partnera.

8) Vezměte si půdorys a spojte všechny dveře i ty, které nepoužíváte

Získáte tak komunikační síť svého bytu a možná zjistíte, proč na některém místě neradi sedíte a máte ho jen pro návštěvy, nebo proč se vám špatně spí. Ono se na trati nebo křižovatce prostě odpočívat a spát nedá.

9) Nezapomínejte na vlastní myšlenky

Navrhujete-li si bydlení s pomocí designéra, ujasněte si, jestli se vám líbí jeho styl, nebo chcete objevit svůj vlastní. Přizvěte ho také k realizaci. Při vlastní realizaci mohou vzniknout nové nápady a možnosti dané prostorem nebo nabídkou v obchodech a v tu chvíli je schopnost odborníka držet zlatou nit návrhu k nezaplacení. Obrazně! Cenu za dozor při realizaci si dohodněte smluvně předem.

10) A můj poslední tip?

Zařízení nábytkem, dveře, podlahy, schodiště, obklady a dlažby volte nadčasové, v jednoduchých přírodních odstínech ve vašem stylu. Dobře zvolené kusové koberce, potahové látky, výmalba, tapety, obrazy, dekorační předměty a svítidla vám pomohou svými barvami a vzory docílit vašeho jinde neopakovatelného stylu domova, který v průběhu času lehce změníte.

Autor článku: designérka Radka Votavová (www.lacertadesign.cz)

DaS 1-2015
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop