Osvětlení do roubenky nebo srubu: <small>detail s důležitou funkcí</small>

Osvětlení do roubenky nebo srubu: detail s důležitou funkcí

Helena Petáková | Úterý, 23. červenec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Možná je to paradox, ale vybrat vhodná svítidla bývá při zařizování nového bydlení skoro největší problém. Jak často už jsme se při redakčních návštěvách dřevostaveb setkali s dokonale vybavenými interiéry, jejichž stropy „zdobily" kabely s holými žárovkami! Reakce majitelů je téměř vždy stejná: nedokážeme si prostě vybrat... Jaké osvětlení do roubenky nebo srubu si tedy vybrat?

Dřevo vynikne při vhodném osvětlení

Výběr svítidel do masivní dřevostavby je navíc ztížen tím, že srubovina neodráží ani nerozptyluje světlo v interiéru, takže vnitřní prostor pak může působit poněkud ponuře, zvláště pokud se špatně naplánovalo rozmístění oken. Druhým faktem je i stylovost interiéru: zejména ve srubech kulatina přímo svádí k určité rustikálnosti, která se ovšem snadno může převrhnout v kýč.

osvetleni-v-roubence-interier-kuchyne-kachlova-kamna

U srubových dřevostaveb mysleme na osvětlení dopředu

Svítidla obvykle vybíráme v poslední fázi budování domu, ale myslet na ně je třeba dříve, hlavně kvůli instalaci rozvodů. Není nic horšího než prodlužovací kabely, které se plazí kolem stěn místností, i když do dodatečných lišt se dá také mnohé schovat.

Zpravidla hned při montáži dřevostavby připravují stavební firmy ve srubovině prostupy pro vedení elektroinstalací, protahují jimi takzvané husí krky a vytesávají místa pro zapuštění zásuvek a vypínačů. Kabely musí být taženy tak, aby se při sesychání konstrukce nepřetrhly nebo jinak nepoškodily.

osvetleni-ve-srubu-zavesna-svitidla-nad-jidelnim-stolem

Osvětlení navrhne nejlépe architekt

V interiérech srubů a roubenek najdeme nejrůznější svítidla – od paroží s umělými svíčkami přes napodobeniny rustikálních lustrů až po moderní svítidla z různých materiálů, záleží především na osobním vkusu a ekonomických poměrech majitele. Co je vhodné a co ne? Je to asi jako se zeptat, jestli je hezčí modrá nebo červená barva.

osvetleni-ve-srubu-lustr-s-parozim

„Osvětlení musí být především dobře provedeno a pak je vše povoleno, byť to nemusí být zrovna ve stylu, který preferuji a který bych chtěl mít doma," říká architekt Jan Hájek.

„Na konzultacích se svých zákazníků ptám, proč pro svou novostavbu nemají návrh osvětlení od architekta, který dům nakreslil. Z vyhýbavých odpovědí soudím, že často v tom je asi neochota platit za projekt osvětlení. Přitom právě svítidla spolu s řadou jiných detailů přirozeně doplňují celkový návrh domu.

A kdo jiný než tvůrce projektu, který domu rozumí a zná ho od A do Z, by je měl navrhnout. I odborný designér, který také v ideálním případě o světlech ví víc než architekt, nemusí během omezené doby pochopit koncept domu a může se dopustit chyb. Na druhou stranu si třeba všimne věcí, které unikají architektovi. V každém případě spolupráce s architektem při dotváření interiéru je určitě přínosem."

osvetleni-v-roubence-sestva-svitidel-ve-stejnem-designu

Pravidla pro výběr a umístění svítidel

  • Pokud si chceme zahrát na designéry sami, bude zapotřebí sednout si v klidu nad plán jednotlivých místností a popřemýšlet, jaká činnost bude v dané místnosti převažovat. Pryč jsou doby, kdy uprostřed místnosti visel jeden lustr a případně v rohu u křesla stála lampa na čtení.
  • Příjemnou pohodu vytvoříme v každé místnosti vhodnou kombinací osvětlení centrálního, funkčního (pro práci v kuchyni, v pracovně a pro koupelnu) a osvětlení náladového.
  • Pokud neradi experimentujeme a nejsme si jisti svým vkusem, zvolíme sady svítidel, které výrobci nabízejí v jednotném designu. Svítidla by měla ladit, v jedné místnosti bychom neměli nevkusně míchat různé styly.
  • V nízkých místnostech používáme nástropní svítidla, která se ale naopak v místnostech s vysokými stropy ztrácí a nepůsobí esteticky.
  • Vysokou místnost opticky zaplní a sníží zavěšená svítidla. V nabídce obchodů jsou víceramenné lustry, velké celistvé koule, velmi oblíbená jsou také jednoduchá plastová stínidla, zajímavé jsou varianty tří, pěti nebo sedmi drobných svítidel zavěšených v různé výšce.
  • Novější variantou jsou zabudovaná a podhledová svítidla, která dostatečně osvětlí interiér, a přitom zůstávají nenápadná. V moderních domech se toto osvětlení upřednostňuje převážně v koupelnách a na toaletách, kde se zapouštějí LED diodová svítidla i do spár dlažeb a obkladů; je to velmi efektivní a zároveň úsporné řešení. Se zabudovanými světly se můžeme setkat také v chodbách, šatnách, případně v ložnici či kuchyni.

Lustr v každé místnosti?

Centrální svítidlo na strop patří, i když bude doplněno jinými druhy osvětlení. Využijeme ho hlavně při běžných činnostech, kdy potřebujeme osvítit co největší prostor, například při úklidu. Je vhodné také do tmavších místností jako bývají předsíně nebo do kuchyně, kde také potřebujeme při práci co nejvíce světla.

osvetleni-ve-srubu-zavesne-centralni-svitidlo-nad-jidelnim-stolem-v-kuchyni

Pracovní plochu kuchyňské linky navíc běžně osvětlujeme trubicovými svítidly umístěnými pod horními skříňkami, méně vhodné jsou v tomto případě bodovky. Výrobci nabízejí možnost vytvářet paralelně zapojené sestavy po celé délce linky.

Významnou roli světlo hraje také nad jídelním stolem, kde se rodina často schází. Nad stoly delšími než tři metry umísťujeme podélné svítidlo s několika zdroji světla.

osvetleni-v-masivni-drevostavbe-designova-svitidla-nad-jidelnim-stolem-bodova-svetla-na-strope

Centrální osvětlení použijeme v ložnici, která má úložný prostor, svítidla můžeme ale také instalovat přímo do skříní. Pokud máme v ložnici jen postel, nepotřebujeme zde hlavní světlo a už od vstupu můžeme ovládat svítidla u postele.

Dotykové lampičky nám ušetří tápání ve tmě při hledání vypínače na kabelu nebo kostře lampy. Modernější svítidla umožňují volbu režimu mezi světlem rozptýleným, vhodným pro osvětlení místnosti, a čtecím, které nesvítí do očí a dobře se při něm čte nebo pracuje. Na trhu jsou také speciální lampy, které samy upraví svou intenzitu v případě, že je zároveň zapnutý monitor počítače.

Pokud se rozhodneme pro závěsný lustr v dětském pokoji, doporučují se nerozbitná stínidla tvořená papírovým lampiónem. Také v této místnosti nesmí chybět světlo u postele. Pro nejmenší děti, pro které znamená světlo pocit bezpečí, volíme svítidla s nízkým výkonem, jejichž svit je neruší při usínání nebo ve spánku.

osvetleni-v-roubence-interier-obyvaci-pokoj-sestava-malych-nastavitelných-svitidel-u-stropu

Kresbu dřeva nejlépe zvýrazní boční osvětlení

Široké uplatnění nacházejí v obytných prostorech nástěnná svítidla, a to především jako doplněk stropních světel. Vytvářejí intimní atmosféru a stylově dokreslují interiér. Pro tyto účely jsou vhodná různá bodová světla, malé reflektory, světla zapuštěná v policích nebo lišty lehce prosvětlující obrazy či výklenky ve stěnách. Jejich citlivým nasměrováním na dřevěnou stěnu, dosáhneme velmi příjemného efektu. Přesně to je ovšem oblast, ve které může zkušený architekt nebo designér interiéru velmi pomoci, zatímco amatér – domácí kutil může hodně uškodit.

osvetleni-ve-srubu-stropni-svitidla-ve-tvaru-koule-interier-hlavni-obytny-prostor

Než začneme vybírat konkrétní osvětlení, je dobré poučit se také o existujících technologiích, abychom například věděli, jakou mají různé zdroje světla svítivost, jakou životnost, jak s nimi můžeme uspořit elektrickou energii. S tím by měl dokázat poradit každý jejich prodavač.

Další inspiraci na osvětlení v roubence nebo srubu můžete načerpat také z našich redakčních návštěv dřevostaveb.

SaR 2-2012
Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop