Jak vytvořit útulnou koupelnu v podkroví

Jak vytvořit útulnou koupelnu v podkroví

Helena Petáková | Úterý, 31. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Podkroví v rekonstruovaných domech i v novostavbách jsou stále více vyhledávaným místem pro bydlení. S tím souvisí správné navržení a zařízení koupelny, které patří k těm náročnějším úkolům architektů a investorů. Šikmý strop totiž předurčuje rozmístění sanitárního vybavení bez ohledu na případné komplikace s napojením na rozvody vody. Vynaložené úsilí ale bezpochyby každý ocení. Odměnou totiž bude účelný a malebný prostor často s pohledovými trámy a třeba i s výhledem na denní či noční oblohu.

Omezené rozměry podkroví, zejména jeho výška, vyžadují od začátku pečlivě se nad umístěním koupelny a jejím uspořádáním zamyslet. Hlavně nedat přednost vyřešení ploch a funkcí obytných místností a koupelnu umístit až do prostor, pro které nemáme jiné využití.

Koupelna na prvním místě


S dnešním měnícím se vnímáním koupelny jako prostoru pro relaxaci, klid a pohodu je třeba ji pečlivě situovat už ve fázi architektonické studie. Pak se nám nestane, že na podkrovní koupelnu zbude pouze komplikovaný nefunkční prostor.

„Například už v návrhu raději zvolíme řešení s jednosměrným zkosením, protože umístění koupelny v nárožní pozici objektu se sedlovou nebo valbovou střechou výrazně zvyšuje nárok na její půdorysný rozměr a stává se prostorově velmi nehospodárným," říká ze zkušenosti architekt Zdeněk Šimoník ze studia ZSA ZdenekSimonikArchitects.

V takovém případě si můžeme pomoci tak zvanými „hluchými půdami", které vnitřními příčkami oddalují místnosti od obvodových stěn domu a tím zvyšují jejich užitnou hodnotu. Další nezbytnou otázkou, předcházející jakékoli úvahy estetické, je pak samotná volba jednotlivých zařizovacích předmětů.

Prvky, bez kterých se v koupelně rozhodně neobejdeme, jsou umyvadlo se zrcadlem, WC a vana či sprchový kout. Podle prostorových možností volíme také bidet, otopný žebřík, případně pračku, pokud není možné umístit ji do jiné místnosti.

podkrovni-koupelna-vana-pod-oknem

obr.: Od návrhu architekta vede cesta k realizaci koupelny ideálně přes několik variant počítačových vizualizací, než padne konečné rozhodnutí. Autor vizualizace: SIKO koupelny

Co nesmí v koupelně chybět


Do sníženého prostoru „pod zkosením" je možné situovat vanu, a to ať klasickou, rohovou nebo asymetrickou. „Je však třeba dbát hlavně na to, aby do ní bylo možné pohodlně nastoupit. Pokud to půdorysný rozměr koupelny dovolí, můžeme vanu vysunout směrem od stěny použitím praktické a esteticky atraktivní odkládací plochy, vhodné pro nezbytné nádobky na mýdla a kosmetiku. Tuto plochu lze s úspěchem umístit právě do nejnižšího prostoru, který dobře využívá, aniž by ubírala místo jinde. Stejným způsobem jako vanu můžeme bez problémů usadit také pračku. V obou případech minimální pohodlná výška nadezdívky začíná zhruba na 1200 milimetrech od úrovně čisté podlahy," doporučuje Zdeněk Šimoník.

Snížená část koupelny se nabízí také pro umístění WC nebo bidetu, tady je však třeba dát velký pozor! Pokud při příchodu ke klozetu musíme metr couvat předkloněni a pozadu, není to nejlepší řešení. Podobně tragikomickou situaci s nárazem hlavou o stěnu u vyšších pánů si jistě také všichni dokážeme představit.

„Pokud jde o sprchový kout a umyvadlo, zde jsou limity jasné a kompromis takřka neproveditelný. Využít minimální výšky dvou metrů není ani v případě sprchového koutu v podkroví vhodné vzhledem k množství vodní páry vznikající při sprchování," upozorňuje architekt Šimoník.

podkrovni-koupelna-drevo

obr.: Do prostoru pod šikminou se ideálně umisťují vany a to ať klasické, rohové, nebo asymetrické. Pokud šikminy neumožňují pohodlný nástup a výstup, vysuneme vanu víc do prostoru a místo u stěny využijeme jako poličku pro odkládání potřebných věcí. Foto: Martin Zeman

podkrovni-koupelna-WC-sprchovy-kout

obr.: Řešení existuje i pro sprchový kout, i když standardní boxy se do podkrovní koupelny zpravidla nevejdou. Před zakoupením nákladného Prefabrikátu sprchové zástěny si nejprve zjistěme variabilitu a cenu zakázkové sklenářské výroby. Překvapí nás malý cenový rozdíl a především často propastný rozdíl funkční i estetický. Foto: Martin Zeman

Praktické i dekorativní materiály v koupelně


Na výběru materiálu se vliv zkoseného podhledu překvapivě výrazně neprojevuje. Aplikaci obvyklého keramického obkladu na zkosenou sádrokartonovou nebo jinou lehkou stropní konstrukci nemůžeme ale s čistým svědomím doporučit vzhledem ke značné pružnosti stěny.

V kombinaci s častým působením vlhkosti by mohlo dojít k „odskočení" obkladu s neblahými následky pro vybavení koupelny, případně i zdraví právě se koupající osoby. Jiných variant se ale nabízí více. Při využití vhodných desek s vyšší odolností proti vlhkosti není problémem vsadit na pouhé vymalování.

Takové řešení netrpí ani při přímém kontaktu s vodou, pochopitelně ne dlouhodobém. Vlhkostní odolnost nátěru můžeme zvýšit použitím barev pro venkovní účely. Vymalovaná plocha do prostoru koupelny často vnáší osvěžující efekt oproti velkoplošnému užití keramického obkladu sebelepší kvality.

„Hlavně neobkládat šikminy!" shoduje se s architektem Jaroslav Vačkář ze společnosti SIKO, a také v těchto místech upřednostňuje omyvatelné a hydrofobní barvy.

„Pokud se ale zákazník obkladu na šikmé ploše nevzdá, doporučujeme použít pouze jednu barvu. Také listely, bombata a jiné dekorace nepůsobí dobře, obložená plocha s jejich aplikací padá na hlavu uživatele koupelny opticky. V podkrovních koupelnách raději volíme světlejší tóny obkladů a tmavé barvy použijeme na podlahu nebo jako ozvláštnění stěn. Akcentujeme objekty, jakými jsou vana, sprcha, přizdívky, niky, ale nic nepřeháníme. Do horní části skladby obkladu nejsou vhodné razantní výrazně dekorativní prvky – snižuje to opticky výšku koupelny a to menšímu prostoru neprospívá. Pokud je koupelna ve tvaru obdélníku, zvýrazňujeme protilehlé strany a dominantní body, tak bude působit méně stísněně," doplňuje Jaroslav Vačkář.

podkrovni-koupelna-psrchovy-kout

obr.: Při úvahách o rozmístění sanitárního zařízení je podstatné myslet na to, abychom ho mohli pohodlně užívat. V tomto případě si pánové čelo neotlučou, naopak získali i výhled. Foto: Martin Zeman

podkrovni-koupelna-svetla

obr.: Obklad malé koupelny velkoformátovými dlaždicemi ji opticky zvětší. Trendem v obkladech je větší jednoduchost – méně výrazných vzorů, umírněná barevnost, která se hned tak neokouká. Foto: Martin Zeman

Dobrá rada na závěr


Většina našich domácností má malou koupelnu a nemusí to být zrovna koupelna podkrovní. A naopak i v podkrovích najdeme velké a bohatě vybavené koupelny. Ve všech případech tato část našeho bydlení představuje nemalou finanční investici.

Rozhodneme-li se tedy konečně po deseti či patnácti letech zrenovovat svoji koupelnu nebo stavíme-li nový dům, nenechme se zlákat výhodnými nabídkami na internetu. Určitě se vyplatí osobní konzultace s odborníky. V momentě, kdy s nimi vyřešíme prostorové uspořádání koupelny včetně ukládání věcí, můžeme začít vybírat vhodné obklady a dlažbu.

Díky počítačové vizualizaci, která je dnes v dobře vedeném kamenném obchodě samozřejmostí, můžeme posoudit několik variant, takže nakonec bychom se při zařizování koupelny splést neměli.

podkrovni-koupelna-sauna

obr.: Šikovný architekt si poradí i s umístěním koupelny v nároží objektu se sedlovou nebo valbovou střechou. Foto: Martin Zeman

DaS 1-2013
Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop