Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Čím doma přitápět? Možnosti malých zdrojů tepla

Čím doma přitápět? Možnosti malých zdrojů tepla

a.janousek | Pondělí, 11. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Během zimy se často vyskytne potřeba lokálního přitápění. Například proto, že je venku silný mráz a vy toužíte po větším teplu, nebo naopak jsou venkovní teploty na zimní období vysoké a hlavní otopný systém proto pracuje s minimálním výkonem. Jaké jsou možnosti lokálního přitápění v dřevostavbě?

 

Jsou chvíle, kdy se trochu tepla navíc hodí. Když přijdeme zvenku trochu promrzlejší, je příjemné se rychle ohřát. Občas taky potřebujeme rychle usušit vlhké svršky dětem, které po svačině ještě chtějí na chvíli vyběhnout na zahradu. A večerní koupel v chladu? Raději ne, díky

Rozdílné nároky obyvatel domu na tepelný komfort

V ekologicky a ekonomicky smýšlejících domácnostech není nijak neobvyklé, že obyvatelé mají jinou představu o tepelné pohodě. Bývá to samozřejmě dáno tím, že například děti přirozeně potřebují o něco vyšší teplotu, zvláště při odpočinku nebo aktivitách, které nejsou spojeny s aktivním pohybem. Ale nejen ony – v domácí pracovně nebo dílně je každému příjemné, pokud má přídavný zdroj tepla na dosah. Mezi místa, kde není třeba topit stále, ale jen ve chvílích, kdy je využíváme, patří například dílny, pracovny, nebo i koupelna.

Hlavní typy přídavných zdrojů tepla

Elektrická topná tělesa jsou zdrojem rychlého a dobře regulovatelného tepla, jejich nevýhodou pro dlouhodobé používání jsou však vysoké provozní náklady. Ve chvílích, kdy se třeseme zimou, si ale obvykle jejich zapnutí snadno zdůvodníme. Nejběžnější variantou jsou konvektory, možností je však více.

Sálavé panely fungují na principu infrazářičů, hodí se tedy jen tam, kde budou ohřívat přímo člověka: do koupelen, pracoven nebo tam, kde chceme odpočívat. Prodávají se v nespočtu variant, z nichž převážná většina je pojata jako dekorativní prvek. Můžou vypadat jako zrcadlo, tabule nebo třeba kamenný obklad.

Sálavé konvektory kombinují výhody infračerveného sálavého vytápění a konvekčního vytápění. Vyznačují se úspornějším provozem a rovnoměrnějším rozložením teplot než konvektory, lepší dynamikou a výhodnějším poměrem cena/výkon než infrapanely. Sálavý konvektor předá minimálně 50 procent tepelné energie sáláním, což je u přídavných zdrojů vítané zvláště tam, kde je potřeba rychle předat teplo přímo člověku a nikoli ohřívat vzduch v prostoru. Ve směru sálání konvektoru se také částečně eliminuje efekt studené podlahy.

Koraline

 

Elektrické podlahové vytápění ve formě kabelů nebo rohoží je možné instalovat i dodatečně. Existují varianty, které lze díky minimální tloušťce využít při rekonstrukcích pod dlažbu i pod masivní dřevěnou podlahu, do suchých a dokonce i do vlhkých prostor, včetně koupelen nebo domácích wellness. U dřevěných podlah musíme pouze počítat s tím, že ne každá je určena pro pokládku na podlahové topení. Výhodou topných kabelů a rohoží je snadná obsluha a rovněž také rychlá a přesná regulace. Přestože mají vyšší provozní náklady než jiné typy podlahového vytápění, pokud s nimi počítáme pouze pro nárazový provoz, tato nevýhoda se do značné míry stírá.

Krb nebo krbová kamna jsou ve většině moderních dřevostaveb ideálním řešením pro období, kdy se nemůžeme rozhodnout, jestli to ještě bez topení vydržíme, a které v nejedné domácnosti startuje někdy i poměrně intenzivní spory o zahájení či ukončení hlavní topné sezóny. Pokud s ním původní projekt vytápění nepočítal, lze bez náročných stavebních úprav nainstalovat volně stojící krb, ať už s odtahem do komína nebo přes zeď. Je přitom ale třeba myslet i na úskalí, které přitápění krbem představuje pro domy v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu – pro ty je výkon krbu často nadměrný. V dobře utěsněném pasivním domě musí mít krb či krbová kamna sání vzduchu z venku.

Solární kolektory mohou nejen ohřívat vodu, ale i přitápět tam, kde je součástí otopného systému akumulační zásobník otopné vody nebo kombinovaný zásobník. K tomu jsou vhodné zejména soustavy s kondenzačními zdroji tepla, u nichž se nízké teploty také vyskytují. Plocha kolektorů 10 až 15 m2 přitom může pokrýt až čtvrtinu celkové roční potřeby energie na vytápění a přípravu teplé vody v rodinném domku. Jsou sice náročnější na projektování a montáž, to však bývá vyváženo ekonomičtějším provozem.

                     Další možnosti přitápění - biokrby:

BIO3

 

Biokrby - dekorace i jednouché byť nepříliš výkonné přitápění

 
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop