Tisk
Do chytré domácnosti chytrou žárovku

Do chytré domácnosti chytrou žárovku

Michal Doležel | Úterý, 01. březen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Už dávno neplatí, že by žárovky byly určené jen na svícení. Moderní LED žárovky mohou měnit barvu světla na základě vašich požadavků, hrát hudbu nebo dokonce vonět. Seznamte se s tzv. "chytrými žárovkami".

 

Chytré žárovky se nejspíš stanou poměrně zajímavým segmentem spotřební elektroniky. Díky dlouhé životnosti LED diod se totiž výrobcům vyplatí do nich integrovat další elektroniku, která může řídit jejich svícení a komunikovat s dalšími prvky inteligentní domácnosti. S pomocí chytrých žárovek si můžete doma vytvořit barevnou atmosféru podle svých preferencí, poslouchat hudbu, nebo provonět celý pokoj.

Podle výrobců je stačí umístit do jakékoli standardní stojací lampy, lustru nebo stolní lampičky, připojit telefon nebo tablet a pomocí speciální aplikace, která je dostupná pro Android a iOS, je následně ovládat. Jednotlivé žárovky lze kombinovat, spojovat do jednoho celku a ovládat přes Bluetooth nebo Wi-Fi v závislosti na typu žárovky. Na českém trhu se objevují chytré žárovky pod značkou Awox. Jaké možnosti nabízí?

Vůně a barvy - proč ne?

Awox AromaLIGHT Color je chytrá energeticky úsporná LED žárovka s ovládáním přes Bluetooth 4.0 a integrovaným difuzérem na esenciální oleje. Pomocí smartphonu nebo tabletu a aplikace SmartControl můžete bezdrátově ovládat nastavení jasu, barev a intenzity rozptylu esenciálních olejů. Žárovky lze spojovat do více zón a synchronně ovládat, a to až 8 žárovek v dosahu 20 m.

Co umí:

  • Rozptyluje esenciální oleje,
  • integrovaný časovač vypnutí a zapnutí difuzéru a nastavení otáček difuzéru,
  • regulovatelný barevný tón a jas,
  • nastavitelná teplota a intenzita bílého světla,
  • Výkon žárovky: 7 W (ekvivalent 25W klasické žárovky).
aromalight zdroj Awox

Ovládejte barvy a jas světla

Chytrá LED žárovka Awox SmartLIGHT Color s ovládáním přes Bluetooth 4.0, umožňuje ovládat jas a barvu světla pomocí chytrého telefonu nebo tabletu.

Co můžete čekat:

  • Regulovatelný barevný tón a jas,
  • nastavitelná teplota a intenzita bílého světla,
  • výkon žárovky 9 W (ekvivalent 60W klasické žárovky),
  • žárovky lze spojovat do více zón a synchronně ovládat,

Propojená domácnost

Chytré žárovky jsou dokladem trendu postupného propojování domácích spotřebičů a nástupu inteligentních domácností. Užitečné by jistě bylo například jejich propojení s chytrou meteostanicí Netatmo, která mimo jiné dokáže sledovat koncentraci CO2 ve vzduchu v místnosti. Žárovka by pak mohla sloužit jako signalizátor - měnit barvu podle kvality vzduchu. Nevýhodou chytrých žárovek zůstává jejich cena, která se v případě značky Awox pohybuje od cca 1 300 do necelých 3 000 Kč.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop