Tisk
Kolik peněz vám LED žárovky opravdu ušetří?

Kolik peněz vám LED žárovky opravdu ušetří?

Michal Doležel | Čtvrtek, 31. březen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dobrou cestou k úsporám elektrické energie je investice do nových žárovek s LED technologií svícení. Rozdílné názory o koupi LED žárovek slyšíme ze všech stran. Ve spolupráci s odborníky jsme podívali na jejich skutečnou úsporu.

 

Vezměme si modelový případ, kdy má domácnost 10 žárovek. Dle průzkumu žárovky svítí v průměru 3 hodiny denně (tedy cca 1000h ročně). LED žárovka bude mít daleko nižší spotřebu energie, protože je mnohem účinnější. „LED žárovka uspoří 90 % energie oproti klasické žárovce,“ říká Filip Pfeifer z odborného a prodejního portálu eSvětlo.cz, „proto vám k obměně tradiční 60W žárovky stačí pouze 9W LEDka.

Spotřeba elektřiny u klasických žárovek (10 x 60 W)

Klasická žárovka, která svítí hodinu má spotřebu 60 W, tedy 0,06 kW, každou hodinu tedy 10 klasických 60W žárovek spotřebuje 0,6 kWh. Ceny energie jsou pro rok 2016 stanoveny v průměru na 3,7 Kč/kWh, záleží, od koho energii odebíráte a jaký máte tarif. Pokud budou žárovky svítit 3 hodiny denně, denně spotřebují proud za 6,6 Kč. Za týden jen to tedy 46,2 Kč a za měsíc 198 Kč.

Spotřeba LED žárovek (10 x 9 W)

Oproti tomu spotřeba 10 LED žárovek je ve výše popsaném případě 0,09 kWh - tedy 0,33 Kč za hodinu, 0,99 Kč za den a 29,7 Kč za měsíc. Když si to vynásobíme ještě za rok, svícení klasickými žárovkami vyjde ročně na 2 376 Kč, zatímco LED pouze na 356,40 Kč. Vychází nám úspora 2019,60 Kč.

LED žárovky - klasická retro edisonka

Jaká je opravdová úspora?

Ale kolik opravdu ušetříte? Záleží na tom, jak kvalitní LED žárovky koupíte. Filip Pfeifer z eSvětlo.cz k tomu říká: „Hlavně nedoporučuji investovat do levných, ale nekvalitních LED žárovek, které nemají dlouhou životnost a často se projevují i kolísavostí světla. Může se také stát, že pokud budeme mít v řadě rozsvícených 50 žárovek, tak bude každá svítit trošku jinou barvou, tzn. jedna bude teplá bílá, ale druhá bude svítit více bíle. Doporučil bych například žárovku Philips Pila 9,5w (60W), jelikož je to velice dobrý produkt v poměru cena výkon."

Zmíněná žárovka stojí cca 130 Kč. V našem modelovém případě za ně tedy zaplatíte 1 300 Kč. Tyto náklady se vám by se vám ale měly vrátit za 8 měsíců. A vzhledem k tomu, že má LED žárovka životnost minimálně 15 000 hodin, při svícení 3 hodiny denně by měla vydržet nejméně 15 let.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop