Sruby & roubenky
Všechno, co chcete vědět o dřevostavbách

Ostatní

Tisk
Rekonstrukce: <small>Moderní interiér, tradiční exteriér</small>

Rekonstrukce: Moderní interiér, tradiční exteriér

Redakce | Úterý, 15. listopad 2016 |

Jednoduchý domek na okraji prahy z roku 1965 si vzhledem ke své podobě a umístění na okraji lesa vysloužil přezdívku Hájenka. Když dostal nové majitele, bylo jasné, že musí projít rozsáhlou rekonstrukcí, aby vyhovoval požadavkům čtyřčlenné rodiny, zároveň ale měla zůstat zachována jeho vizuální podoba při pohledu z ulice. Jak rekonstrukce dopadla?

Původní užitná plocha 159 m2 s dispozicí 3+1 byla upravena na 203 m2 a dispozici 4+1. Zvětšení obytné plochy bylo dosaženo přístavbou s výhledem a přímým výstupem do zahrady.

Nejdůležitějším úkolem bylo zařídit prostor o velikosti 60 m2, do kterého se musela vejít kuchyň, jídelní kout, obývací pokoj a zároveň i pracovna rodičů. Dvě třetiny tohoto prostoru s šestimetrovým antracitovým oknem na jih a krbovými kamny jsou na úrovni terénu, tj. o 80 cm níže než zbývající část 1. nadzemního podlaží. Rozdíl je vyrovnán třemi schody, které zároveň slouží k sezení, když se sejde více přátel. V druhé části místnosti je potom kuchyňská linka a jídelní kout, kterému vévodí kompozice světel Shadow společně s ikonickými židlemi Eames.

interierroku1interierroku2interierroku3interierroku4interierroku5interierroku6

 

Na osvětlení je v celém domě kladen velký důraz. Designérka vybrala osvětlení Puri, které v různých velikostech, zabudované v sádrokartonových podhledech v celém domě, díky svému jednoduchému designu s interiérem přirozeně splývá. Hlavním materiálem v interiéru je bělený dub, který byl použit nejenom na podlahy, ale i při výrobě veškerého nábytku na míru – knihoven, zde v kombinaci s černými kovovými stojnami, a také v kuchyňské lince v kombinaci s černým a medovým sklem. Jako barevný akcent pak Kateřina Horská použila petrolejovou barvu v podobě zrepasovaného trubkového křesílka, koupeného v bazaru.

interierroku7interierroku8interierroku9interierroku10interierroku11interierroku12 

 

Schodiště do 2. nadzemního podlaží je osvětleno kulatým oknem – „podpisem" architektonického studia, kterému se do horního patra podařilo umístit koupelnu dětí a jejich dvě ložnice. Ty jsou v základu vybaveny nábytkem a světly z IKEA, s doplňky, obrazy a texty vytvořenými dle přání jejich obyvatel. Příjemnou atmosféru studentských pokojů dotváří francouzská a střešní okna s výhledem do korun stromů.

Majitelé jsou spokojeni s tím, že zůstal zachován původní vzhled domu, zatímco v interiéru se tvůrcům podařilo vytvořit moderní a vzdušný prostor.

Interiér byl nominován do soutěže Interiér roku 2016. Cílem soutěže je zejména podpora a popularizace dvou výše zmíněných profesí a právě díky této snaze byla soutěži udělena mj. záštita Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Návrh stavebních úprav: Vojtěch Hybler, Davida Dvořák, studio Archport
Návrh a zařízení interiéru: Kateřina Horská, studio X

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

  • 5 tipů, jak zařídit ložnici v dřevostavbě podle feng shui

    5 tipů, jak zařídit ložnici v dřevostavbě podle feng shui

    Ložnice v čele s postelí má ve feng shui zvláštní význam. Jedná se o místo, kde se po celém dni přes noc „nabíjíme". Nedovoluje-li naše ložnice životodárné energii přirozeně…

  • Unikátní dřevěná kniha je jeden velký hlavolam

    Unikátní dřevěná kniha je jeden velký hlavolam

    Představte si knihu s napínavým příběhem... Sotva dočtete první stránku, už otáčíte na další, kde se příběh stává ještě napínavějším. Ale tady nestačí prostě jen otočit…

  • Jaké osvětlení v roubence či srubu

    Jaké osvětlení v roubence či srubu

    Většina z nás pobývá doma častěji večer než ve dne, správně zvolené osvětlení je proto jednou z nejdůležitějších součástí interiéru. Pro sruby a roubenky platí úplně…

  • Podkroví okem architekta

    Podkroví okem architekta

    Abychom se vůbec dopracovali k útulnému a romantickému prostoru, který můžeme zařizovat podle své fantazie, je třeba jej vybudovat tak, aby zde bylo příjemně, nikde nekondenzovala voda…

Více článků »

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Reklama