Tisk
Marmoleum - přírodní a zdravá podlahová krytina

Marmoleum - přírodní a zdravá podlahová krytina

Michal Doležel | Čtvrtek, 21. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Označení linoleum máme spojeno hlavně s běžnou plastovou podlahovou krytinou. Původní linoleum se ale vyrábělo z přírodních surovin. Dnes se obliba přírodního linolea opět vrací, jde o dobrý základ pro zdravé bydlení. Za kvalitu i vlastnosti si ale trochu připlatíte.

 

Přírodní linoleum v současnosti koupíte pod názvem Marmoleum. Jedná se podlahovou krytinu, jejíž složení se od počátku její výroby příliš nezměnilo. Jedná se o směs lněného oleje, borovicové pryskyřice, mletého vápence a dřevité či korkové moučky. Výsledná směs by sama o sobě moc nedržela, a proto se jejím nosným materiálem stala jutová textilie. Směs je na ni pod vysokým tlakem slisována na výslednou tloušťku pohybující se od dvou do tří milimetrů.

Na rozdíl od běžného PVC je Marmoleum tvrdé a dobře snáší zatížení například kolečkovými křesly. Díky svému složení jde o antistatický materiál. Tuto krytinu lze i kupodivu dobře svařovat, její pokládka je tedy podobná, jako v případě běžného PVC. Marmoleum je ale méně pružné. Životnost není přesně stanovena, avšak dvacet i třicet let není nijak výjimečná hodnota. Je to jako se vším, čím lépe se budeme ke krytině chovat, tím déle vydrží. Výjimkou není ani trvanlivost padesát let.

Marm 1

Homogenní a plně probarvená krytina

Marmoleum je takzvanou homogenní podlahovou krytinou, to znamená, že struktura a tím i barva prostupují celou tloušťkou. Tím se liší od PVC a laminátové podlahové krytiny – jakékoliv drobné poškození není nijak zvláště viditelné. Pokud se už stane nehoda a tím vznikne větší poškození, není problém jej opravit tmelem či vyříznutím poškozeného místa a nalepením nového přesného kusu. Plánujeme-li umístit marmoleum do provozně zatíženějších prostor, je vhodné využít pro tyto účely speciální nátěr, který zajistí dlouhotrvající odolnost.

Marmoleum je zdravotně nezávadné

Tato přírodní podlahovina má oproti syntetickým výrobkům púozitivní vliv na lidské zdraví. Je tomu díky lněnému oleji, který se využívá i jako přírodní lék při nemocech dýchacích cest. Blahodárné působení na lidský organismus je prokázáno i testy, které potvrdily nealergenní charakter a potlačení množení bakterií na povrchu. Významná je i skutečnost, že potlačuje množení bakterie MRSA (Staphylococus aureus), která způsobuje vážné zdravotní problémy. Z výše uvedených vlastností je marmoleum v hojné míře nazýváno podlahou alergiků. Tento fakt je podpořen i aplikací v nemocnicích i hygienicky náročných provozech. Jednoduchá je také jeho likvidace. Je až s podivem, že pravé marmoleum můžeme bez obav po ukončení jeho životnosti uložit na kompost nebo spálit v kotli.

Marmoleum 2

Přírodní linoleum má však i své nevýhody. Jde zejména o vyšší cenu. Za m2 zaplatíte 600 – 1500 Kč podle varianty zpracování. Ačkoli výrobce hovoří o dobré mechanické odolnosti, sami uživatelé už o ní tak přesvědčeni nejsou. Vyrovná se prý běžným PVC krytinám. Ale ve srovnání s nimi jde o nepoměrně zdravější, ekologičtější a mnohem hezčí materiál.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop