Tisk
Budujete moderní dřevostavbu? Pořiďte jí jasanovou terasu.

Budujete moderní dřevostavbu? Pořiďte jí jasanovou terasu.

Komerční sdělení | Pátek, 11. srpen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Jasanové dřevo nám učarovalo při jedné z návštěv po estonských dřevozpracujících podnicích. V nevelké truhlárně se ukrývaly nádherné fošny v surovém i v opracovaném stavu. Dřevo na nás zapůsobilo svým nádherným zbarvením a výraznou kresbou. Čím více jsme se touto dřevinou nechali unášet, tím více jí bylo okolo nás vidět.

Známý si sám vyráběl jasanové schodnice lepením, soused hledal modernější alternativu dubové podlahy, kamarád sháněl předstupeň k jasanovému schodišti, náš terasář poptával termojasan na terasu u luxusnější sauny... A protože je kvalitního jasanového dřeva v naší republice celkem málo - jasan zde trpí houbovou chorobou, nekrózou – dovážíme ho ze severu, ať už nám známý jasan ztepilý (Fraxinus excelsior L.) anebo jasan americký (Fraxinus americana L.).

termojasanová terasa - oleje bez pigmentu nechají terasu stříbrně zešednout jasanJasanové dřevo v dřevostavbě? Podlaha, schody, kuchyňské linky...

Jasan je statný strom, který poznáte celkem jednoduše – složené listy rostou na větvičkách vstřícně a vrcholový pupen je vždy černý. Daří se mu zejména ve vlhkých oblastech, kolem vodních toků. Kvalitativně je dřevo jasanu přirovnáváno k dubu. Je to dřevo stejně tvrdé, v surovém stavu sice není tolik odolné vodě jako dub (ten ve vodě až zkamení), ale je zase houževnaté a dobře se ohýbá – dříve se z něj vyráběly lyže a násady, dřevěná kola a čluny, nyní se stále zpracovává na sportovní vybavení (tenisové rakety, golfové hole, hokejky). V interiérech se z něj pak vyrábí podlahy, schody, kuchyňské linky. A pro venkovní použití se upravuje tepelně pro zvýšení rozměrové stability a odolnosti vůči nepříznivým biotickým vlivům.

termojasanová terasa - profil pro skryté spoje jasanJak odlišit dřevo dubu a jasanu?

Obě dřeviny mají malé póry uspořádány v letokruzích – dřevo je kruhovitě pórovité. Obě dřeviny mají barevně vylišeno tmavší jádro a světlejší běl, přičemž jasan má podíl bělového dřeva mnohem větší. Liší se ale v tom, že jasan nemá viditelné dřeňové paprsky (parenchymatické buňky vycházející z dřeně směrem ke kůře), což poznáte zejména na příčném řezu.

 

jasanová podlaha lakovaná jasanDřevěná podlaha do moderního interiéru - pro dřevostavbu ideál

Našimi tradičními dřevinami používanými na pokládku podlah jsou smrk a borovice, které mají měkké dřevo a hodí se do nenáročných interiérů anebo tam, kde vyžadujeme „retro" styl, neboť se z těchto dřevin rychle „vyšlape" nejměkčí část (jarní dřevo). Středně tvrdými dřevinami vhodnými na podlahy jsou pak modřín, dub a právě jasan. Staré národy jej vyznávaly jako symbol moudrosti a rozhodnosti. Jasanová podlaha na nás dýchne už na první pohled moderní kombinací odstínů barev. Ty se samozřejmě dají dále upravovat. Nejběžnější povrchovou úpravou jasanových podlah je lakování. Tím se póry ve dřevu uzavřou a pokud vám na podlahu nespadne hodně ostrý předmět, lak zůstane neporušen po dlouhá léta. Co se však týká přítomnosti prachu, jsou na tom podlahy upravené oleji a vosky lépe, ze zkušeností předávaných generacemi se na nich prach tolik nehromadí. Dalším estetickým efektem zvýrazňujícím kresbu dřeva, je kartáčování – tedy umělé vydrásání měkčího jarního dřeva. Tvrdší letní dřevo způsobí dojem zvrásněného povrchu.

termojasanová terasa - u vířivky jasanTerasy bez třísek

Použití jasanu ve venkovních podmínkách nám umožňuje jeho termo-úprava. Čeho vlastně docílíme při tepelné úpravě dřeva? Tím, že se v autoklávách ve vakuu „vypeče" ze dřeva veškerá voda, i ta vázaná, získává dřevo rozměrovou stálost. Malinko vlhkosti se zpětně před koncem cyklu musí do dřeva navázat, tak, aby při kontaktu se vzdušnou vlhkostí nepopraskalo. Změna dimenzí se pak pohybuje již jen okolo 1 %. Dřevo je po tepelné úpravě medově hnědé – tato barva by mu však na sluníčku vydržela pouze v případě, že jej budeme každoročně ošetřovat olejem s pigmentem určeným na termo-dřevo. Použijeme-li olej bez pigmentu, bude terasa šednout, je možné, že začne malými tečkami, které se rozšíří, až se úplně slijí; za mokrého počasí bude hodně tmavě šedá, na slunci naopak až světle stříbřitá. Upečené dřevo i zajímavě voní, neboť touto chemickou úpravou v podstatě dojde ke spálení cukrů ve dřevě obsažených. Také přestane být náchylné k biotickým činitelům – hmyz a plísně se samotnému termodřevu vyhnou (při dodržení konstrukčních zásad při realizaci).

jasanová podlaha před lakováním jasanDalším zajímavým poznatkem je to, že na termojasanové terase se třísky vyskytnou jen velice vzácně. Bosou nohou tedy můžete v klidu po celé terase protancovat celé léto. A aby vám na tak hladkém povrchu nepřekážely vruty, doporučujeme použít jeden ze systémů skrytých spojů.

Ing. Pavla Bortlová
www.jasanovapodlaha.cz

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop