Jak založit dřevěný zahradní domek

Jak založit dřevěný zahradní domek

Michal Babor | Čtvrtek, 06. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Každá drobná stavba na zahradě, ať už jde o nářaďový domek, skleník či altán, potřebuje nějaké základy. Obecně platný návod nebo přesné řešení neexistuje. Malý dřevěný domek z hobby marketu bude potřebovat jiné základy než chatka s přípojkou vody pro zahradu. Ve druhém případě bude třeba založit betonovou základovou desku, jindy si ale vystačíme s patkami nebo dokonce jen se zatravňovacími dlaždicemi.

Volbu základu ovlivní i kvalita půdy

Jaký základ nakonec zvolíme, to závisí mimo jiné na půdních poměrech. Například spojitá jílovitá půda s vysokým obsahem sedimentů je citlivá na mráz, protože voda se v ní příliš dobře nevsakuje. Únosnost takového podloží závisí na jeho obsahu vody. V případě půdy s obsahem písku nebo drobného štěrku zase únosnost závisí čistě na hustotě. Zahradní domek, altán nebo skleník proto v takových případech pod základem potřebují nejlépe zhutněnou vrstvu štěrku nebo písku.

Ideálním podkladem není ani ornice s vysokým podílem organických látek. V případě velkých budov se ornice odstraňuje až na únosný podklad, u menších zahradních domků nebo skleníků je nebezpečí pozdějšího slehnutí a statických poruch stavby již výrazně nižší.

Někdy vystačíme jen s dlaždicemi

gartenhaus-fundamentNejmenší zahradní domky nebo skleníky stačí usadit na betonové dlaždice. Nejprve se srovná podklad a poté se povrch zhutní pomocí písku, štěrku nebo drtě. Tím je preventivně zabráněno sedání a rychlému vsakování dešťové vody. Chceme-li zamezit pozdějšímu prorůstání vytrvalých plevelů, lze do vrstvy štěrku, respektive písku, vložit geotextílii. Na zhutněnou zem se pak vodorovně uloží betonové dlaždice.

Velmi často se používají vymývané betonové dlaždice. Díky jejich hrubému povrchu může vlhkost pod nosnými latěmi zahradního domku rychle vysychat. Ze stejného důvodu se používají také betonové zatravňovací dlaždice. Někteří výrobci betonových zahradních prvků nabízejí speciální základové dlaždice s drážkami, do nichž se vkládají dřevěná prkna a latě spodní konstrukce zahradního domku. Obecnou nevýhodou betonových dlaždic je, že se do zahradního domku snadno může dostat hmyz a hlodavci.

Patky, pásy nebo základová deska?

Altán nebo větší zahradní domek je třeba založit na dostatečně únosný základ.

ZPBodové základy (patky)se budují rovnoměrně rozmístěné pod podlahovou plochou stavby. Musí být založeny nejméně 60 centimetrů hluboko v zemi, aby byly dostatečně mrazuvzdorné. Potřeba je relativně málo betonu, odstup (rastr) jednotlivých patek závisí na průřezu základových trámů – čím větší je základový trám, tím méně patek bude potřeba.

ZPsZákladové pasyjsou kompromisem mezi patkami a základovou deskou. Pro stavbu svépomocí jsou základové pasy jednodušší, není třeba takové přesnosti jako v případě desky. Kdo chce, může plochu mezi jednotlivými pasy ještě zalít štěrkobetonem nebo tenkou betonovou vrstvou, pak základy vypadají téměř stejně jako základová deska.

ZDZákladová deska je nejspolehlivějším a nejlepším řešením, zároveň je ale nejnákladnější, protože spotřebujeme nejvíce materiálu i práce. Benefitem je ale nejlepší stabilita i ochrana před vlhkostí a půdními hlodavci. Protože jde o poměrně náročné založení, je vhodné přenechat tuto práci odborníkům.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop