Tisk
Zahradní "dřevostavby", které rostou samy

Zahradní "dřevostavby", které rostou samy

Redakce | Úterý, 20. říjen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Stále častěji se v zahradách uplatňují drobné stavby z živého vrbového proutí. Jde vlastně o ultimátně ekologickou architekturu. Takto postavený můžete mít třeba zahradní altán, který žije s vámi. A pokud se vám přestane líbit, tak jej prostě pokácíte nebo přesadíte jinam. Na podzim je ideální čas na jejich stavbu.

 

Přírodní dřevostavba

Živé ploty z porůznu spletených vrbových prutů stavěli lidé od pradávna, nyní se tento trend vrací v moderní podobě. Co je na něm – kromě romantických představ – tolik přitažlivé? Je to vlastně naprosto přírodní stavba. Roste, mění se, její pořízení je téměř bez nákladů a z proutí lze pří zachování rozumných dimenzí vytvořit téměř jakýkoliv tvar.

zahradní dřevostavba z vrbového proutí

 

Vrbové altány a baldachýny

Ačkoli u nás lze v současné době už několik povedených příkladů najít, oproti našim západním sousedům se rostoucí stavby v české kotlině stále ještě zabydlují. Pro inspiraci není však nutné jezdit daleko: Jen pár kilometrů od našich hranic, v německé Žitavě, tvoří vrbové altány a baldachýny nedílnou součást prostoru místní Zoo. Kromě okrášlení Tierparku Zittau slouží také k edukačním účelům a pořádání workshopů.

Stavbu z proutí zvládnete i svépomocí

Postup výstavby není nikterak složitý – stačí ve vhodnou dobu zasadit do země buď čerstvě nařezané, nebo vhodně uskladněné vrbové proutí a nezapomenout včas vyvazovat. Nejvhodnější období pro výsadbu je od října do dubna, pokud nemrzne. S trochou nadsázky lze říci, že stačí o velikonocích prostě „recyklovat“ pomlázku.

 

Pruty se zapichují do předem vymyšleného půdorysu, v závislosti na jejich délce 20 až 70 centimetrů do země. Pokud chceme vytvořit oblouk, zasadíme oba konce. Dále se pruty svazují a splétají do požadovaného tvaru. Jedná-li se o větší konstrukce, je vhodné celý tvar zpevnit dřevěnými kůly. Střechu pak může tvořit také proutí, nebo lehká konstrukce pokrytá třeba plátnem, rákosem, nebo dřevěným šindelem.

Další informace o živých stavbách z proutí

A kde hledat další informace o proutěných zahradních stavbách? Například v knize Living Willow Sculpture anglického autora Jona Warnese, který se tématu už léta věnuje a nabízí nepřeberné množství nápadů.

Autoři: Veronika Křístková, Michal Doležel

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop