Odpočinek v hnízdě. Perfektní místo pro relaxaci, meditaci nebo posezení s přáteli

Odpočinek v hnízdě. Perfektní místo pro relaxaci, meditaci nebo posezení s přáteli

Redakce | Sobota, 21. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Létat se od nich učíme od nepaměti, proč se od nich neinspirovat i při odpočinku? S nápadem umožnit lidem také relaxovat v pohodlí a bezpečí ptačího hnízda přišlo studio DEDON, které se před dvaceti lety zaměřilo na tkaní venkovního luxusního nábytku ze syntetických vláken vyvinutých ve vlastních laboratořích.

Fred Frety a Daniel Pouzet, francouzští designéři a dlouholetí spolupracovníci studia, proměnili běžnou zahradní pohovku v malé architektonické dílo. NESTREST představuje v ústraní samostatně stojící nebo závěsné útočiště, kde se můžete nerušeně kolébat v teplém objetí matrace a několika polštářů.

Je to perfektní místo pro relaxaci, meditaci nebo rozhovory s přáteli pod širým nebem. Inspiraci autoři hledali v přírodních tvarech, barvách, materiálech a sofistikovaném designu ptačích hnízd.

NESTREST-zaves-na-strome


Ideální třeba do zahrady

Pevnou vazbu konstrukce tvoří speciální, čtyři centimetry široké vlákno, utkané tak, že „lidské hnízdo“ je otevřené a prodyšné směrem do okolí, ale poskytuje soukromí uzavřením pohledu dovnitř. Jeho kostra je zhotovena z hliníkového rámu, proto když je prázdné tak je mnohem lehčí, než se může zdát. Váží pouze 100 kg.

Lehátka jsou vyráběna ve dvou barvách, přírodní a křídové, které je snadno integrují do okolního prostředí. Na stromech nebo jiných dostupných podpěrách jsou zavěšena pomocí specializovaného systému lan. Frety a Pouzet popisují jejich přednosti jako "tajná schovaná místa, vhodná pro novodobé zahrady“.

NESTREST-zahrada

obr.: NESTREST představuje v ústraní samostatně stojící nebo závěsné útočiště, kde se můžete nerušeně kolébat v teplém objetí matrace a několika polštářů. Foto: DEDON

NESTREST-nad-vodou

obr.: Hnízdo tvoří hliníkový rám a pevné pletené vlákno. Foto: DEDON


Nové typy, nová řešení

Nový model SWINGREST sdílí většinu konstrukčních prvků s předchozím, dnes už kultovním lehátkem. Autorské vlastnictví je však spojeno hlavně se jménem Daniela Pouzeta. První výrobky tvořily vybavení resortu, ve kterém sídlí laboratoř outdoorového nábytku společnosti DEDON v Siargao na Filipínách.

Pouzet jako jeden z jeho architektů a návrhářů se nechal motivovat obzvlášť vysokými stropy zařizovaných objektů. Koš pro dno lehátka si vypůjčil z dřívější tvorby ale jinak se mu podařilo vytvořit úplně nové dílo, které vytváří dojem, že do svého prostoru pojme více lidí a přitom zabírá méně místa. Ideální je k zavěšení na terasu či verandu, nebo dokonce uvnitř budovy.

Tento model se vyznačuje vynikající čistotou a jednoduchostí konceptu. Místo na komplikovaný tvar se Pouzet zaměřil na pročištění detailů designu rozvojem například odpruženého otočného závěsného systému. K zastínění a vybudování soukromí mohou uživatelé lehátka zvolit doplňkový kryt ze záclonoviny. Průměr obou lehátek je 200 cm.

SWINGREST-houpačka-nad-vodou

obr.: Na tomhle úchvatném lehátku můžete relaxovat i ve dvou. Foto: DEDON

SWINGREST-terasa

obr.: Ideální umístění může být i na vaší terase, kde můžete nabírat energii. Foto: DEDON

SWINGREST-les

obr.: Krásná představa o dokonalé relaxaci při pohledu na zavěšená lehátka v přírodě. Foto: DEDON

Foto: DEDON


Podívejte se na další inspirativní příbytky

Birdhut - ekologické bydlení
 
The Mono - inspirativní chatka pro chvíle úniku
 
Chata v bažině – dřevostavba velmi netypická!
 
DaS 6-2013
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop