Tisk
FSC – záruka dobrého původu dřeva

FSC – záruka dobrého původu dřeva

Helena Petáková | Středa, 14. březen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

 Základní ideou nevládní neziskové organizace Forest Stewardship Council (FSC) je podporovat ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů.

Lesy patří k nejvíce ohroženým ekosystémům naší planety. Vědci odhadují, že ve víceméně původním, nenarušeném stavu zůstalo už jen asi 22 % plochy původních pralesů. Každý rok ztrácíme plochu pralesů o rozloze dvou Českých republik, na níž žijí tisíce druhů rostlin a živočichů. Velmi vážný problém představuje nelegální těžba. Odhaduje se, že v brazilské Amazonii je 80 % stromů pokáceno nezákonně. Zhruba polovina tropického dřeva dováženého do zemí Evropské unie pochází z nelegálních zdrojů.

Ani české a evropské lesní hospodaření se často nevyhýbá nešetrným lesnickým praktikám. Také v naší zemi stále ještě na mnoha místech určují krajinný ráz přírodnímu stavu vzdálené, uměle vysazené, převážně smrkové a borové monokultury. Zdravotní stav českých lesů patří k nejhorším v Evropě, lesy mají sníženou schopnost zadržovat srážky a odolávat různým kalamitám, například při přemnožení kůrovců.

Co to je certifikační proces FSC?

P4077978 zmenšFSC vytvořilo prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a podniků, které dřevo z certifikovaných lesů zpracovávají ve výrobky. Visačka FSC pro nás znamená záruku, že svým nákupem nepřispíváme k devastaci lesů či pralesů ani nepodporujeme nezákonnou těžbu dřeva. V únoru 2012 bylo systémem FSC certifikováno přes 149 mil. hektarů lesů v 80 zemích světa. Z toho téměř polovina rozlohy připadla na Evropu, kde nejvíce certifikovaných lesů najdeme ve Švédsku, Polsku, Chorvatsku, Velké Británii, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Rumunsku a Německu. Certifikátem FSC se zároveň mohlo pochlubit 22 466 podniků ve zpracovatelském řetězci v 105 zemích světa.

V České republice v pravidlech dobrovolného systému lesní certifikace FSC mimo jiné najdeme požadavky na výsadbu vyššího podílu listnatých dřevin a jedle bělokoré, je omezeno používání nebezpečných chemikálií a holosečí. Kontrolu provádí jednou ročně zkušený auditor nebo tým auditorů v případě většího majetku. Prestižní certifikát vlastní Školní lesní podnik Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity ve Křtinách u Brna, Lesy města Prahy, sdružení obecních a soukromých lesů Svitavsko, Správa Krkonošského národního parku, další lesní podniky jej zvažují nebo jsou právě v certifikačním procesu. Certifikát FSC vlastní 117 dřevozpracujících firem.

Kde můžeme koupit FSC výrobky?

Zpracovatelský závod cetifikovaný FSCNa trhu jsou v současnosti již desetitisíce druhů výrobků s označením FSC. Také tuzemské obchody nabízejí FSC výrobky jako jsou: hračky, nábytek, okna, dveře, schody, železniční pražce, nábytek do zahrady,  domácností, kanceláří, potřeby pro kutily, kuchyňské náčiní..., ze dřeva FSC se stavějí domy a mosty . Česká nakladatelství začínají tisknout některé knihy na FSC papíře.

Produkt s logem FSCVýrobky pocházející z šetrně obhospodařovaných lesů jsou označeny visačkou (logem) FSC. Spotřebitel má tedy možnost rozlišit je v obchodech a jejich preferováním při nákupu tak podpořit šetrné lesní hospodaření. Nejčastěji se s těmito výrobky setkáme v hobby marketech, dále pak se často logo objevuje na výrobcích z papíru. Pro lepší orientaci může posloužit nově vytvořená Mapa obchodů s FSC výrobky.

Globálním partnerem organizace FSC se stala firma AkzoNobel, více informací naleznete na www.xyladecor.cz.

 

 

 

 

Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop