Tisk
Hrajte s námi o hodnotné ceny/7

Hrajte s námi o hodnotné ceny/7

Helena Petáková | Neděle, 24. červen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Dnešní fotografií se opět vracíme k řemeslům, která zpracovávala dřevo. Tento výstavní kousek vyrobil mistr nábytkář. Předmět sloužil k velmi potřebné činnosti, ale ve starších dřevěnicích ho pravděpodobně nenajdeme. Zkuste uhodnout, co jsme pro vás tentokrát do soutěže vybrali.

 

Jaká je správná odpověď minulého kola?

Kamenná bruska„Předmět je kamenná bruska, která se používala na broušení nožů a železného nářadí. Fungovala na ruční pohon – brusič točil klikou a přes ozubená kolečka roztáčel brusný kotouč. Bruska se používala v Sedlčanech ve dvacátých letech 20. století, " sdělil nám Pavel Hynčica, pracovník skanzenu Vysoký Chlumec, který nám fotografii minulého předmětu do soutěže zaslal.

 Krátký pohled do historie

Brusič na anglickém venkověBrus kdysi patřil k výbavě prakticky každé zemědělské usedlosti, kovářské dílny i dalších provozů, kde bylo třeba ostřit nástroje, zejména sekyry, dláta, krumpáče nebo motyky. Pojízdný šlapací brus na kolečku používali podomní brusiči, kteří ostřili kuchyňské nože.

Brusič nožů na počátku 20. stoletíBrusič nožů na počátku 20. stoletíPro broušení kvalitnějších ocelových nožů nebo řezbářských dlát bývá brusný kotouč uložen v dřevěné konstrukci s vanou, takže svou dolní částí se smáčí ve vodě. Při otáčení se namočí celá brusná plocha a tím se nástroj při broušení chladí. Přílišné vyhřátí ostří (projevuje se zmodráním) zapříčiní změknutí oceli a nástroj se znovu mnohem dříve otupí a už nikdy nepůjde nabrousit ve špičkové kvalitě. U tohoto typu brusu je důležité, aby vana s vodní lázní se v době klidu sklápěla, aby spodní část brusného kotouče nebyla trvale ve vodě. Trvale namočený kotouč v místě ponoření více změkne a při broušení zde rychleji ubývá a za čas je šišatý.

Kdo je výhercem?

Permanentku na adventure golf v Horním Bezděkově v tomto kole vyhrává Václav Světlík a jako všichni ostatní autoři správných odpovědí postupuje do závěrečného hodnocení, kde hrajeme o další zajímavé ceny - víkendové pobyty v hotelu Kokořín a štípací sekery Fiskars – viz Pravidla soutěže.

Zdroje: Skanzen Vysoký Chlumec a Wikipedie

 

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop