Tisk
POLSKA DOORS & WINDOWS: <small>Otevíráme pro vás svět</small>

POLSKA DOORS & WINDOWS: Otevíráme pro vás svět

Dagmar Šimonová | Středa, 14. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Polsko je země, která je velmi zainteresovaná mezinárodní spoluprací a otevřená obchodní výměně se zahraničními partnery, o čemž svědčí fakt, že se v posledních letech stala leaderem v oblasti exportu dveří a oken vyrobených z dřeva a PVC. Tento středovýchodní trh z hlediska výroby truhlářských výrobků již několik let vzrůstá a nyní je polské odvětví truhlářských stavebních výrobků jedním z nejvíce konkurenceschopnýcha perspektivních sektorů polského hospodářství s velmi dobrými perspektivami dalšího rozvoje.

Dobré perspektivy do budoucnosti

V roce 1990 došlo k liberalizaci polského hospodářství umístěného v samém srdci střední Evropy. Ve srovnání s jinými postkomunistickými hospodářstvími, která nadále procházejí transformací, dosáhlo Polsko největších úspěchů. V sektorovém členění bylo nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím roku 2011 stavebnictví. Přidaná hodnota ve stavebnictví se zvýšila v tomto období o 11,8 % a v období od října do prosince o 7,3 %. V souladu s odhadem Hlavního statistického ústavu mají ukazatele vzrůstat i v roce 2012. S ohledem na tyto slibné výsledky se zdá být systémový projekt vypracovaný Ministerstvem hospodářství nazvaný „Propagace polského hospodářství na mezinárodních trzích" být velmi dobře naplánovanou činností. Jednou z činností projektu je "Oborový program propagace stavebního truhlářství" realizovaný konsorciem POLSKÉ OKNA A DVEŘE. Program zdůrazňuje, že jednou z mnoha předností polských výrobků oboru stavebního truhlářství je energetická úspora, technologie bezpečnosti, trvanlivost materiálů, z nichž jsou vyrobeny, a vysoká kvalita a estetika. Výrobní procesy obsahují využití inovačních technologií a jsou podporovány kvalifikovanými pracovníky, kteří mají široké inženýrské kompetence.

Čím je charakterizován trh?

V Polsku existuje více než 2000 firem zabývajících se výrobou truhlářských stavebních výrobků. Většina podniků aktivních v tomto sektoru vznikla po roce 1990. V oblasti jejich působnosti se nachází dodávání, výroba a distribuce stavebních výrobků, ale také procesy spojené s poskytováním služeb. Nyní se může rozhodující většina výrobců v oblasti stavebního truhlářství pochlubit používáním nejlepších materiálů ve výrobě a vybavením nejmodernějších montážních linek sestavených ze součástí nejrenomovanějších výrobců na trhu (Guardian, AGC, Pilkington, etc.). Je to výsledek velkoryse uskutečňované modernizace prováděné v letech 2003-2010 prostřednictvím dotací Evropské unie.

Mezi hlavní dodavatele truhlářských výrobků v Polsku náleží FAKRO, Oknoplast – Kraków, Sokółka Okna a Drzwi, Witraż, Drutex, Porta, DRE, Pol-Skone, Classen, Urzędowski, Dobroplast, Dako. FAKRO, jako jeden z nejvíce inovačních podniků na trhu, bylo vyznamenáno mnoha oceněními včetně dvou ekonomických cen prezidenta polské republiky za svoji účast na globálním trhu. Mnoho z výše vyjmenovaných výrobců může prokázat svoje kompetence prostřednictvím mezinárodních certifikátů potvrzujících úsporu energie a kvalitu nabízených výrobků, které se i nadále charakterizují atraktivními cenami na evropských trzích.

Expanze na zahraniční trhy

drzwi3Okna z Polska jsou exportována do více než 70 zemí na celém světě, přičemž 95 % exportu směřuje na evropské trhy (Promotion of Poland 2012). V roce 2011 hodnota exportu polských oken a dveří činila cca 900 milionů eur, přičemž tato hodnota v ročním průměru vzrůstá od roku 2004 roku v tempu 18,3 %. Z hlediska prodeje oken Polsko dominovalo nejen na evropských trzích, kde bylo realizováno 32 % rozsahu celého vnitřního evropského exportu, ale také realizovalo největší prodej oken mimo Evropu. Mimo to bylo Polsko hlavním exportérem ocelových dveří, oken, okenních rámů a prahů a rovněž dominovalo mezi výrobci oken, dveří, rámů a prahů vyrobených z umělých hmot. Taková aktivita polských subjektů ukazuje, že lokální nabídka je stále specializovanější. Pokud se k ní připojí rozvoj řešení z oblasti logistiky, je možné s velkou pravděpodobností předpokládat růst významu exportu polských dveří a oken na mezinárodních trzích v příštích letech a posilnění pozice stavebního truhlářství jako polské exportní specializace.

Všechny výše jmenované vlastnosti odvětví stavebního truhlářství způsobují, že je to jeden z nejslibněji se rozvíjejících se směrů lokálního stavebního průmyslu, který má současně velmi dobré rozvojové perspektivy na zahraničních trzích.

logotypy UE ME IE  sentenceNEW kopie

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop