Tisk
KNIHA: <small>Pasivní rodinný dům – proč a jak stavět</small>

KNIHA: Pasivní rodinný dům – proč a jak stavět

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 29. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Kniha je určena široké veřejnosti, ale zejména pro stavebníky rodinných domů. Seznámí nás s tím, co to je pasivní dům a proč ho stavět. Provede nás základními principy a funkcemi pasivního domu. Stavebník tak může lépe kontrolovat celý proces výstavby svého domu a pomůže mu úsporněji a ekologicky žít. Kniha nechce zatěžovat stavebníka nezáživnou teorií nebo pronikat do hlubších odborných podrobností. Poslouží i jako základní informace studentům a začínajícím projektantům, kteří se chtějí problematice pasivních domů hlouběji věnovat.

Historie nízkoenergetického stavění

RD v Dědicích, Mojmír HudecDíky prvním ropným krizím v sedmdesátých létech vděčí svému rozmachu i nízkoenergetická a solární architektura. Svět si tehdy poprvé silně uvědomil svoji životní závislost na ropě a energii. USA, jako největší světový spotřebitel energie a ropy, byly zasaženy ropnou krizí nejvíce. Začal se zvyšovat tlak na úspory energie. V té době také definitivně odzvonilo silničním křižníkům s velkou spotřebou pohonných hmot. Úspory ve spotřebě energie se začaly hledat i v jiných oblastech. Ve stavebnictví, které je jedním z největších spotřebitelů energie, začala experimentální výstavba úsporných domů, zaměřených na využití solární energie.

Rodinný dům v Miloticích i Kyjova, Mojmír HudecV Evropě se trend úsporných staveb postupně vyvinul do nízkoenergetických staveb druhé generace. Tyto domy se již vyznačovaly zvýšenou tepelnou izolací, kvalitními a těsnými okny. Začalo se navrhovat tepelné zónování vnitřních prostor, energetická bilance se často vylepšovala solárními skleníky. Architekti začali používat nové aktivní technologie, které jsou dnes již běžně dostupné – řízené větrání s rekuperací, tepelná čerpadla, solární kolektory pro ohřev teplé vody, teplovzdušné kolektory. Zkoušeli se nové typy izolací, např. transparentní izolace.

Proč stavět pasivní dům

Pasivní dřevostavba RD, Hradčany u Tišnova, Akad.arch. Aleš BrotánekNázev „pasivní dům" vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků. Pasivní dům je stavba, která se vytopí téměř sama pomocí slunečního záření a vnitřních tepelných zisků – spotřebičů, osob apod. Pasivní dům spotřebuje ve srovnání s běžnou stavbou zhruba desetkrát méně tepla na vytápění, to je méně než 15 kWh/m2 rok. Díky tomu se pasivní dům obejde bez klasické topné soustavy, stačí pouze malý zdroj, který pokryje zbytkovou potřebu tepla.

Multifunkční dům Archa v Nenačovicích, detail obvodového pláště, Akad.arch. Aleš BrotánekVysoký stupeň zateplení s sebou přináší výbornou tepelnou pohodu. Větrací systém se zpětným získáváním odpadního tepla neustále zajišťuje čistý čerstvý vzduch v celém domě. Díky vzduchotěsné obálce budovy bez tepelných mostů a nepřetržitému větrání zůstávají konstrukce suché a bezporuchové.

Základní znaky pasivního domu

  • Dobrý návrh s orientací hlavní prosklené fasády k jihu
  • Kompaktní tvar bez zbytečných výčnělků
  • Špičková izolační okna
  • Vynikající tepelné izolace a vzduchotěsnost domu
  • Důsledné řešení tepelných mostů
  • Řízené větrání s rekuperací tepla
  • Chybějící klasický otopný systém

Pasivní dům technologií dřevostavby

Příklad dřevostavby s použitím I nosníkůPrincip skladby dřevostavby pasivního domu je obdobný jako u klasické stavby, to znamená vytvoření nosné stěny, ke které se přidává kontaktní izolace. Nosná stěna je v tom případě řešena jako dřevostavba z fošinek, s opláštěním s vnitřní izolací. Nejčastější rozměr nosné fošinky je 50x140 mm. U pasivních domů je výhodné použít i konstrukci, kdy nosné prvky tvoří celou tloušťku stěny, umožňuje to provést levněji izolaci v celém profilu stěny. Jako nosný prvek stěny se pak používají úsporné dřevěné vazníky tvaru I nebo se použije příhradových nosníků. Pasivní dřevostavby nejčastěji využívají dvou typů konstrukce: sendvičové fošinkové konstrukce a konstrukce z vazníků.

Název: Pasivní rodinný dům – proč a jak stavět
Autor: Mojmír Hudec
Vydavatelství: Grada Publishing, a.s.
Počet stran: 112
Rok vydání: 2008
Cena: 149 Kč

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop