Tisk
Známe nejhezčí energeticky úsporné stavby v Čechách a na Slovensku

Známe nejhezčí energeticky úsporné stavby v Čechách a na Slovensku

Dagmar Šimonová | Pátek, 30. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

První mezinárodní srovnání českých a slovenských architektonicky a energeticky výjimečných staveb Building Efficiency Awards 2012 zná své vítěze. Moderátorka Jolana Voldánová ve středu 28. listopadu v pražském Kongresovém centru odtajnila verdikt odborné poroty a vyhlásila vítězné stavby v jednotlivých kategoriích. Ceny si vítězové převzali od členů poroty, zástupců Ministerstva pro místní rozvoj a generálního partnera soutěže skupiny Saint-Gobain.

Majitelka nejlepsiho cesko-slovenskeho rodinneho domu sdeluje sve dojmy moderatorce vecera Jolane VoldanoveDo prvního ročníku soutěže Building Efficiency Awards (BEFFA) se od 14. března, kdy byla soutěž vyhlášena, do 31. července 2012 přihlásilo celkem 141 staveb a 24 studentských projektů z České a Slovenské republiky. Z nich odborná porota na konci srpna vyhodnotila a vybrala 26 staveb vítězů regionálních kol (17 staveb z Česka a 9 ze Slovenska) a 17 studentských projektů, které se utkaly v česko-slovenském finále. Tam se poté vybírali vítězové jednotlivých kategorií - rodinné domy, bytové domy, rekonstrukce a nebyové stavby. Napříč kategoriemi byla z přihlášených vyhodnocena také nejlepší česko-slovenská dřevostavba a ze 17 finálových studentských projektů byli vybráni tři vítězové

„Z hlediska počtu zúčastněných staveb i jejich kvality se Building Efficiency Awards již ve svém prvním ročníku zařadila mezi vůbec nejúspěšnější soutěže v Česku a na Slovensku a řadu již zavedených obdobných podniků dokonce předčila. A to nemluvím o zcela ojedinělém srovnání mezi ČR a SR," říká zástupce generálního partnera soutěže skupiny Saint-Gobain Libor Urbášek z divize Isover.

Výsledky česko-slovenského finále BEFFA 2012: Rodinné domy

Rodinne domy RD Vonoklasy03První místo:  Rodinný dům Vonoklasy
Kraj: Středočeský
Investor: Jana a Ladislav Trpákovi
Autor: UNIT architekti / Jiran Kohout architekti - Ing. arch. David Tichý, Ph.D., Ing. arch. Michal Kohout, Ing. arch. Zdeněk Jiran

Dřevostavba rodinného domu ve Vonoklasech dosahuje velmi nízkých nákladů na energie, blížících se pasivnímu energetickému standardu. Pro vytápění objektu je navržena kombinace podlahového topení s rekuperací a nástěnných radiátorů s rekuperací. Jako zdroj energie slouží tepelné čerpadlo se zemním kolektorem a ploché solární kolektory umístěné na ploché zatravněné střeše. Stavba je ohleduplná k životnímu prostředí i dalšími prvky. Veškerá dešťová voda je zachycována v podzemních nádržích, z kterých se dále používá na splachování WC, zalévání zahrady a doplňování vody do jezírka. Splašková voda je biologicky filtrována a následně ze zemní nádrže používána na zavlažování trávníku. Komplexní řešení zahradního prostoru a domu je navrženo s respektem k místnímu prostředí a v duchu myšlenky permakultury (použití místních materiálů i stavebních postupů, preferencí domácích a místně příslušných dřevin...).

Hodnocení poroty - prof. dr. Ing. arch. Bořek Šípek, Technická univerzita v Liberci, Fakulta umění a architektury: „Energeticky úsporný a ekologicky šetrný dům do nejmenších detailů, který navíc opravdu dobře vypadá. Kombinace ohledu k životnímu prostředí s esteticky vytříbeným architektonickým řešením – tak vidím budoucnost rodinných domů."

Rodinne domy 2 misto Vikendovy dom Nosice 04Rodinne domy 3 misto Hector Myslinka 01Druhé místo: Nízkoenergetický víkendový dům v Nosicích (Dřevostavba), Kraj: Trenčínský, Architekt: Ing. arch. Pavol Pokorný, Pokorny architekti, Investor: Miroslav Gašpárek
Třetí místo: Nízkoenergetický rodinný dům Hector v obci Myslinka, Kraj: Plzeňský, Architekt: Ing. arch. Libor Holečko, Ing. arch. Jiří Plašil, Realizace: Bahal ČR, a.s.

Výsledky česko-slovenského finále BEFFA 2012: Bytové domy

Bytove domy pasivni vila Pod Altanem01První místo:Energeticky pasivní bytová vila Pod Altánem v Praze – Strašnicích
Kraj: Praha
Investor: JRD s.r.o.
Architekt: Ak. arch. Aleš Brotánek, Ing. arch. Jan Praisler, AB ateliér

Hodnocení poroty - doc. Ing. Daniela Špirková, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislavě: „Vila Pod Altánem dokazuje, že pasivního energetického standardu, tedy téměř nulových nákladů na energie, lze dosáhnout i v původní městské zástavbě. Velmi povedená stavba – je na ní patrný důvtip architektů a velmi progresivní estetické řešení odkazující k tradici prvorepublikových městských bytových vil."

Bytove domy 3 misto X-LOFT 01Bytove domy 2 misto vila Augustus 02Druhé místo: Nízkoenergetický bytový dům Vila Augustus ve Strašnicích na Praze 10, Kraj: Praha, Architekt: Podlipný Sladký architekti s.r.o., Investor: JRD s.r.o.
Třetí místo:
Projekt X-LOFT - nízkoenergetický bytový dům na Praze 8, Kraj: Praha, Investor: Design Development CZ s. r. o., Architekt: Masák & Partner s. r. o.


Výsledky česko-slovenského finále BEFFA 2012: Rekonstrukce

Rekonstrukce Gynekologicko porodnicke centrum 01První místo: Rekonstrukce národní kulturní památky Gynekologicko-porodnického centra nemocnice KOCH v Bratislavě
Kraj: Bratislavský
Investor: R2, s. r. o.
Architekt: Ing. arch. Viktor Šišolák, Ing. arch. Dušan Dinaj

Hodnocení poroty - Ing. Robert Mikeš, divize Weber, Saint-Gobain Construction Products: „Komplikované řešení rekonstrukce a zateplení národní kulturní památky a její adaptace na moderní zdravotnické centrum s nejvyššími provozními a uživatelskými standardy si zasloužila hlavní ocenění v této kategorii. Přínosem nového porodnického centra – i vzhledem k jeho hlavnímu účelu – je také velmi příjemný vzhled."

Rekonstrukce 2 misto Goticky hrad Sobeslav-knihovna 02Rekonstrukce 3 misto GH Kempinski Strbske Pleso 01Druhé místo: Záchrana gotického hradu v Soběslavi a jeho nové využití pro městskou knihovnu, Kraj: Jihočeský, Projektant: Ing. arch. Jaromír Kročák, Investor: Město Soběslav
Třetí místo:
Rekonstrukce a dostavba Grand Hotelu Kempinski High Tatras - Štrbské Pleso, Kraj: Prešovský, Autor: Cerno+Architekten, Dipl. Ing. arch. Akad. arch. Peter Černo, Dipl. Ing. arch. Martin Černo, Dipl. Ing. arch. Gianfranco Maio, Investor:KÚPELE ŠTRBSKÉ PLESO, a.s.

Výsledky česko-slovenského finále BEFFA 2012: Nebytové budovy

Nebytovy budovy Otaznik1První místo: Pasivní administrativní budova Otazník
Kraj: Moravskoslezský
Projektant: Ing. arch. Radim Václavík, ATOS-6 s.r.o.
Investor: INTOZA s.r.o.

Hodnocení poroty - doc. Ing. Veronika Kotradyová, PhD., Fakulta architektury, Slovenská technická univerzita v Bratislavě: „Maximálně energeticky úsporná administrativní budova, výjimečná po architektonické stránce i šetrná k životnímu prostředí. Osobně nejvíc oceňuji vynikající vnitřní klima a estetické řešení interiéru poskytující nadstandardní podmínky lidem, kteří v ní pracují."

Nebytove budovy 2 misto Univerzitna kniznica v Nitre 01Druhé místo: Univerzitní knihovna UKF v Nitře - II. etapa, Kraj: Nitranský, Autoři: Ing. Ľubomír Holejšovský, Ing. arch. Vladimír Jarabica, Investor: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Třetí místo: Nízkoenergetická dřevostavba Mateřské školy Úšovice v Mariánských Lázních, Kraj: Karlovarský, Investor: Město Mariánské lázně, Autorský návrh:Ing. arch. Jakub Masák, Ing. arch. Petr Němejc

 

Nebytove budovyDrevostavba 3 misto MS Usovice 01O mateřské škole Úšovice včetně rozhovoru s její ředitelkou najdete v časopisu Dřevo&Stavby 1/2012!

Výsledky česko-slovenského finále BEFFA 2012: Dřevostavba

Drevostavby Vikendovy dom Nosice 01 (2)První místo: Nízkoenergetický víkendový dům v Nosicích
Kraj: Trenčínský
Architekt: Ing. arch. Pavol Pokorný, Pokorny architekti
Investor: Miroslav Gašpárek

Hodnocení poroty - Ing. arch. Josef Smola, Česká komora architektů, Centrum pasivního domu: „Víkendový dům podle mého gusta. Moderní, perfektní design, čisté tvary v kombinaci se dřevem, útulný a komfortní. Vzhledem k nízkým nákladům na energie - ideální bydlení v souladu s přírodou. A přiznejme si, nastavené zrcadlo chatařskému kutilství..."

Víkendový dům v Nosicích představuje velmi moderní, esteticky vkusné a architektonicky nápadité pojetí klasické srubové dřevěnice. Současně a přitom velmi útulně působí jak exteriér, tak dřevěný interiér domu. Dům nabízí v přízemí s vnějším grilem propojené atrium, wellness část (se saunou a hottubem), obytnou část s jídelnou a v poschodí dvě ložnice. Dřevostavba má velmi nízké náklady na energie a splňuje nízkoenergetický standard. O vytápění domu se přitom starají stylová kachlová kamna.

O Víkendovém domě v Nosicích jste mohli číst už na našem webu.

Drevostavba 2 misto  RD Rozhanovce 02Druhé místo: Dřevostavba RD v pasivním standardu v obci Rozhanovce
Kraj: Košický
Architekt: Ing. arch. Jana Račková, Ing. arch. Pavol Škombár
Investor: Ing. arch. Jana Račková, Ing. arch. Pavol Škombár .... s rodinami

Moderní dřevostavba s využitím architektonických prvků, které umožňují fungování domácnosti s malými provozními náklady. Autoři se snažili spojit ekologický přístup s moderností. Dispozice stavby spojuje výhody jižně orientované fasády s atraktivnějším výhledem na západ, respektuje okolí a "živý pozemek", využívá výhod zelené střechy a pracuje se solárními zisky. Samozřejmostí je řízené větrání a teplovzdušné vytápění s rekuperací, zemní kolektor i solární ohřev vody. V dispozici hraje prim také bezbariérovost. Dřevostavba rodinného domu je v pasivním anergetickém standardu. Spotřeba energie na vytápění za rok činí 1650 kWh, celková spotřeba energie na dům je pak 6500 kWh/rok.

DSC 0059 kopieTřetí místo: Nízkoenergetická budova Mateřské školy Úšovice v Mariánských Lázních
Kraj: Karlovarský
Investor: Město Mariánské lázně
Autorský návrh: Ing. arch. Jakub Masák, Ing. arch. Petr Němejc

Unikátní projekt mateřské školy je příkladem největší dřevěné nízkoenergetické školky v ČR. Díky kompaktnosti navržené hmoty se podařilo minimalizovat ochlazované plochy obálky při současném zcela funkčním dispozičním uspořádání. Kvalitu vnitřního mikroklimatu zajišťuje systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu. Vnější stínění pomocí screenových rolet minimalizuje tepelné zisky v letním období. Osobitý architektonický výraz stavby utváří zejména modřínová fasáda. Vzhledem ke svému účelu a navzdory převažujícímu materiálu se podařilo v budově mateřské školy dosáhnout také mimořádných kvalit z hlediska požární bezpečnosti i akustických vlastností.

Výsledky česko-slovenského finále BEFFA 2012: Studentské projekty

1. – 3. místo: Isover Multi Comfort House – Erika Hrivíková (STU Bratislava, Fakulta architektúry), Ekocentrum Hrubý Šůr – Jaroslav Lecký (STU Bratislava, Fakulta architektúry), Ekologické bydlení v Jundrově pod Holednou – Eva Staffová (VUT Brno, Fakulta architektury).

V průběhu společenského večera byla vyhlášena ještě cena diváků, kterou získal opět Dům ve Vonoklasech.

Nebytová budova

1.       Pasivní administrativní budova Otazník

Kraj: Moravskoslezský
Projektant: Ing. arch. Radim Václavík, ATOS-6 s.r.o.
Investor: INTOZA s.r.o.

Hodnocení poroty

doc. Ing. Veronika Kotradyová, PhD., Fakulta architektury, Slovenská technická univerzita v Bratislavě: „Maximálně energeticky úsporná administrativní budova, výjimečná po architektonické stránce i šetrná k životnímu prostředí. Osobně nejvíc oceňuji vynikající vnitřní klima a estetické řešení interiéru poskytující nadstandardní podmínky lidem, kteří v ní pracují."

2.        Univerzitní knihovna UKF v Nitře - II. etapa

Kraj: Nitranský
Autoři: Ing. Ľubomír Holejšovský, Ing. arch. Vladimír Jarabica 
Investor: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre 

3.       Nízkoenergetická budova Mateřské školy Úšovice v Mariánských Lázních

Kraj: Karlovarský
Investor: Město Mariánské lázně
Autorský návrh: Ing. arch. Jakub Masák, Ing. arch. Petr Němejc

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop