Tisk
OKAL: <small>Vzorový dům Okal Exkluzive FZ 98-110</small>

OKAL: Vzorový dům Okal Exkluzive FZ 98-110

Dagmar Šimonová | Pondělí, 27. květen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Současnou architekturu městské vily představuje dům OKAL s typovým označením Exkluzive FZ 98-110. Zejména v Německu se setkává se značným zájmem stavebníků, v Plzni slouží jeho lehce modifikovaná podoba jako ukázkový dům společnosti OKAL CZ.

DSC 7255 okal hi  kopieMezi dodavateli montovaných dřevostaveb budeme v Česku sotva hledat druhého, který by mohl těžit z tak dlouhé tradice. Už před čtyřiceti lety značka OKAL u nás pomáhala formovat ve vědomí veřejnosti názor, že moderní rodinný dům nemusí být výhradně zděný. Došlo to tak daleko, že pojem okal (ale v lidovém podání často spíše "okál") fungoval jako synonymum slova dřevostavba. Že se tehdy socialistické stavebnictví licenčně vyráběného produktu zmocnilo s mnoha znaky své charakteristické úrovně, to už je věc jiná.

Zřetelné znaky velkorysosti

DSC 7855 OKAL kopieOvšem tehdejší a současný dům s visačkou OKAL, to jsou pochopitelně dvě rozdílné kategorie. I doma v Německu funguje OKAL obecně jako záruka jisté vyšší úrovně a v ohromné konkurenci tamních dodavatelů montovaných staveb na bázi dřeva platí za zboží spíše exkluzívní. Je příjemné v těchto souvislostech konstatovat, že se momentálně výroba tohoto dodavatele odehrává i v Žákavě nedaleko Plzně a že tedy za vzpomínanou výjimečností lze spatřit také české ruce.

DSC 7873 OKALx kopieCo však bylo řečeno o řemesle, neplatí o invenční složce výrobního procesu. Projekce u značky OKAL zůstává v péči německých odborníků, kteří se tématu moderní městská vila chopili se značnou bravurou. Fakt, že architekturu takového domu do vysoké míry diktuje požadavek dosáhnout parametrů objektu mimořádně energeticky úsporného, jim ruce nijak nesvazuje.

DSC 7892 OKAL kopieDomu dávají výraz především jednoduché jasné linie a rozlehlé plochy oken. Pocity zřejmého pohodlí, svobody a vzdušnosti, i zřejmý nádech luxusu, které se návštěvníka domu zmocní hned po vstupu do interiéru, přinutí člověka chvíli přemýšlet, co je jejich původem. Nikdo nemusí dlouho tápat. Na vzpomínaných kvalitách vily Exkluzive FZ 98-110 se jasně podepisuje fakt, že OKAL v konstrukci svých produktů uplatňuje znaky určité velkorysosti. Projevují se naddimenzovanými rozměry nejen v ploše, ale hlavně pokud jde o zvýšenou výšku místností.

Ohromující výsledek jediného detailu

DSC 7930 OKAL kopieStrop spočívá 2,80 m nad podlahou a tento zhruba dvaceticentimetrový rozdíl proti běžnému řešení má až ohromující výsledek. Vysoké stropy činí místnosti nejen světlejší, ale přispívají také k příjemným subjektivním pocitům obyvatel domu. Tento efekt už znali projektanti noblesních prvorepublikových vil.

Aktuální obecná tendence mnoha jiných dodavatelů usilujících postavit dokonalý energeticky úsporný rodinný dům bývá přesně opačná. Výška místností je často v boji o každou ušetřenou kilowatthodinu snížena už na hodnotu, kterou povolí norma, tedy 250 cm. Pocit stísněnosti v boji o úspory přestává vadit? OKAL i v tomto detailu dává najevo, že nízkoenergetických parametrů svých staveb dosahuje se značnou rezervou.

Okal FZ 98-110 2NPOkal  FZ 98-110 1NP

 

 


Dům je vytápěn tepelným čerpadlem systému vzduch – voda a do procesu vytváření kvality vnitřního prostředí vstupuje i řízené větrání s rekuperací tepla. Základem tepelné pohody jsou samozřejmě obvodové stěny a konstrukce střechy. Řešené jsou systémově, okal-thermo-pasivní stěna se stala v oboru dřevostaveb pojmem! Firma OKAL navíc ve výrobě pracuje i v případě nejrozlehlejších obvodových stěn a dalších konstrukčních prvků s přesností dvou milimetrů, což zaručuje přísně kontrolovaný systém řízení výroby.

Bez nutnosti déle stoupat

DSC 7907 OKAL (2) kopieJestliže byl kdysi OKAL u nás spojován s „lidovým bydlením" a domy s touto značkou představovaly jakousi střední třídu, dnes je tomu jinak. Znamenají nejvyšší německou kvalitu na českém trhu, přitom za ceny schopné konkurence s nabídkou jiných zdejších dodavatelů.

OKAL své produkty dlouhodobě povyšuje nad průměr mimo jiné i rychlou aplikací výsledků výzkumu a vývoje v oblasti materiálů a technologií do výroby. Jeden ze sloganů provázejí tuto značku, zní: Kdo dosáhl všeho, nemusí již stoupat. Vůbec to nemá znamenat rezignaci na další zdokonalování nabízeného produktu... To spíš lidé žijící v takovém domě mají mít důvod k totální spokojenosti.

O kvalitě, poctivé řemeslné práci a spolehlivosti profesionálního týmu odborníků a poradců společnosti OKAL CZ se můžete přesvědčit při návštěvě vzorového domu OKAL v blízkosti obchodního centra Olympia Plzeň na adrese: Nepomucká ulice 1232/215, Plzeň.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop