K přírodním silám přistupujme s pokorou

K přírodním silám přistupujme s pokorou

Lucie Němcová | Úterý, 18. červen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Přednáškového cyklu Hovory o dřevu 2013 se zúčastnil zakladatel a ředitel společnosti Gradient, pan Ing. Miroslav Kramoliš a my jsme se pana inženýra zeptali na jeho osobní názory týkající se oboru dřevostaveb. Dostalo se nám velmi zajímavých odpovědí a také pozoruhodných vysvětlení mnohdy přehlížených souvislostí. První část rozhovoru jste si mohli přečíst již minulý týden, dnes přinášíme jeho pokračování...

Kdy jste se poprvé nadchnul pro nízkoenergetické stavění ze dřeva?

„Impulzem bylo, když jsem si přečetl účet od ČEZu. Nízkoenergetické stavění je bohužel stejně nutné, jako v zimě teplý kabát. Dostali jsme se do situace, kdy energie jsou tak drahé, že to začíná být otázkou přežití. Nemůžeme žít v rodinném domě, ve kterém máme vysoké ztráty. Samozřejmě, pokud má někdo svůj les a je ochotný topit dřevem nebo uhelnými kaly, tak může za nějaké rozumné peníze přežít. Ale je hloupost, v době, kdy se dá chytře a zdravě stavět, mít dům, který spotřebuje 200 kWh/m2 oproti možným 35-40 kWh/ m2.

Kdy se Vaše konfrontace s účtem od ČEZU udála? Před dvaceti lety?

dum226 310 232 kopie„To ne. Před dvaceti lety se propagovala přímotopná topidla. Naprostá většina novostaveb se stavěla s přímotopnými topidly, protože to bylo skoro zadarmo, jak investičně, tak provozně.

Trend nízkoenergetického stavění se dostal do podvědomí až s postupným zvyšováním energií. Koneckonců nešlo to pouze z mé strany, ale přišlo to vlastně od klientů: „...my chceme úsporný dům, budeme platit tolik a tolik hypotéky, nechceme k tomu ještě platit tolik a tolik za energie."

Poptávka je klíčová. Ve finále, my můžeme nabízet, cokoliv, ale nakonec postavíme to, co chce klient.

Jak přistupujete ke klientům?

„Můj přístup spočívá v tom, že klientovi vysvětlím, proč některé věci udělám a některé ne. On zpravidla trvá na svém a já mu trpělivě zopakuji, že to pro něj nemůžu udělat, protože bych tím šel proti svým principům. On reaguje: „Vaše principy jsou mi na nic, vy to postavíte tak, jak chci já." A já mu oponuji: Ale já nejsem váš zaměstnanec, nejsem vaše manželka, já jsem váš partner. Dokonce bych řekl, že v některých případech jsem váš učitel. Nemůžete mi říkat, co musím a co ne. Já vám něco poradím, vy to zvážíte a přijmete nebo argumentem dokážete, že nemám pravdu. Pouze na takové bázi komunikace jsem ochotný spolupracovat."

Přistupujete k tomu rozumně...

dum173 310 232„Ano, ale potom máme méně zakázek a podle toho musíme nastavit firmu.

Proto mám malou firmu, ale vlastně také malé problémy. Kdo má velkou firmu, má i velké problémy a má hlavně velké problémy s klienty. Ti jsou si toho vědomi a tlačí na cenu. Člověk musí zvážit, co je pro něj důležitější, jestli profesní čest a svědomí nebo fakt, že to nějak potáhnete dál. Bohužel, většina firem, funguje ve druhém režimu. Jsou pod neustálým tlakem, a proto se uchylují k nezdravým kompromisům.

Napadá mě, že je ještě jedna věc důležitá. Manipulace s veřejným míněním. Tato manipulace často způsobí, že investoři chtějí, jak bych tak řekl, nesmysly. A ty nesmysly buď splníte anebo přijdete o zakázku.

Například já navrhuji stavby tak, aby neležely na geopatogenních zónách. Vždy si předem svého klienta otipuji. Když cítím, že vše bude v pořádku, tak měření provedu před ním. Když ale vidím, že by vznikly třecí plochy, potřebná měření provedu bez jeho přítomnosti. Návrh přizpůsobím situaci a pak doufám, že obhájím, že dům není například uprostřed, ale o dva metry vedle."

A vy tomu věříte?

„Já tomu věřím. Znám lidi, kteří jsou senzitivní a geopatogenní zóny jsou schopni změřit. Tak jako před tisíci lety praotec Čech nebo Číňané měřili „dračí žíly", tak my dnes měříme geopatogenní zóny a vodní prameny.

Je velká škoda, když si člověk za celoživotní úspory a ještě se zadlužením, postaví dům a pak zkoumá, proč nemůže v novostavbě spát. Má tam vše zdravé. Zdravé dřevo, zdravé koberce, zdravé větrání a stejně nemůže spát. Čím to je? Odpovědí je, že nejspíš spí nad vodním pramenem. Co je na tom ezoterického? To je přírodní úkaz.

Já jsem se ještě narodil v době, kdy běžně nefungovaly geofyzikální ústavy, které by změřily, kde se má kopat studna. Fungovali lidé s proutkem a ta místa měřili. Tenkrát to měli těžké. Jelikož neměli vrtnou soupravu, jejich tip musel být přesný. Většinou byli úspěšní a vodu uměli najít spolehlivě. Kdo to neuměl, z trhu velice rychle zmizel, protože ten kdo díky němu ručně kopal druhou studnu, už ho nikdy nikomu nedoporučil. Dnes přijede firma s vrtnou soustavou a vrtá a vrtá, a když nestačí 20 metrů, tak vyvrtá 70 metrů a na nějakou vodu v této hloubce vždy narazí."

Co si myslíte o odblokování geopatogenních zón na dálku?

dum197 310 218„Podvod, jednoznačně podvod. Zeptal bych se jich, jestli umí odblokovat na dálku třeba gravitaci. Samozřejmě, že ne. To jsou tak mocné přírodní síly, že se musíme k těmto silám stavět s pokorou a přizpůsobit se jim.

Představte si, že v Africe existují země, kde prší jednou za sedm let. A do té země přišli Evropané, našli místo, kde se jim líbilo a postavili tam celé vesnice. Domorodci jim říkali: „Co to děláte? Tam nemůžete stavět." „A proč bychom tady nemohli stavět? Je to tu pěkné." odpověděli Evropané. „Nestavějte tu, přijde démon deště a zničí vám to." trvali na svém domorodci. A opravdu, za sedm let zapršelo a smetlo to celé vesnice – démon deště, nějaká mýtická bytost přišla a zničila to. Evropané zjevně neakceptovali přírodní zákon, protože stavěli ve vyschlém korytě řeky.

Existují lidé, kteří dokáží geopatogenní zóny určit na dálku. Ale nevěřte tomu, že se dá špatná zóna odstranit nějakou hliníkovou fólií nebo třeba ezoterickými pyramidami. To je, jako když máte v noze hřebík a dostanete prášek na bolest. Hřebík v noze pořád je, jen bolest je potlačena."

Rozhovor připravily: Ing. Irena Truhlářová, Bc. Pavla Blažková z ARCHCON atelieru

První část rozhovoru s Ing. Miroslavem Kramolišem
Třetí část rozhovoru s Ing. Miroslavem Kramolišem


logologodb

Přednášku pan Ing. Miroslava Kramoliše jste mohli vidět na veletrhu Dřevostavby 2013 pod záštitou přednášek Hovory o dřevu, jež pro milovníky dřevostaveb každoročně organizuje projekční studio ARCHCON atelier a realizační firma DŘEVOSTAVBY BISKUP.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop