Tisk
Znáte malované dřevěnice v Čičmanech?

Znáte malované dřevěnice v Čičmanech?

Petr Houška | Úterý, 05. červen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Letní prázdniny dětí, tím i čas hlavní dovolené je za dveřmi a každý z nás přemýšlí o tom, kam sám či s rodinou vyjede za odpočinkem. Někdo má rád pasivní odpočinek, jiný zase aktivní.

čičmany3Pro zvídavé jedince z druhé skupiny přinášíme tip na výlet, a to na Slovensko. Cílová obec je nedaleko naší hranice a má zajímavý název – Čičmany. Rázovitá obec leží v kotlině Strážovských vrchů u pramene řeky Rajčianky, je nejvýše položenou v Žilinském okrese a je především známá unikátní starobylou architekturou – malovanými dřevěnicemi. V roce 1977 byla obec vyhlášena památkovou rezervací a byla v ní zřízena národopisná expozice. Obec mívala až 1500 obyvatel a tím i kostel a malý zámeček místních pánů. Dnes je sice počet stálých obyvatel pouze pětina, však v hlavní turistické sezóně se počet markantně zvyšuje.

Odkud pochází  kultura  v Čičmanech?

čičmany4čičmany5O původu obce a jejím vzniku existuje několik teorií. Německý vliv není tolik věrohodný, kdežto bulharský ano. Původní obyvatelé na místo obce přišli pravděpodobně v první polovině 14. století. Čičmanští se zaobírali především polním hospodářstvím, chovem ovcí, výrobou bot a slovenskou specialitou - brynzou. Název Čičmany má pravděpodobně indovropský prazáklad a znamená "usedlost v kopcích - Vrchovany". Tak se dodnes nazývá místo za kopcem Javorinka, kde se nachází zbytky dřevěnic z osady Malé Čičmany.

Jako perníkové chaloupky

čičmany6čičmany1čičmany8čičmany7skupinaArchitektura obce Čičmany, zejména její dolní části připomíná i dnes perníkové domečky, a to hlavně pro jejich ornamentální výzdobu fasády. Domy jsou cenným dokladem technické vyspělosti, mistrovské zručnosti a estetického cítění obyvatel. Geometrická výzdoba je stará asi 200 let. Ornamenty jsou malované vápnem bez příměsi jiných látek. Místní kroje jsou pečlivě provedené a zdobení je shodné s domy.

Kam v okolí?

Čičmany jsou zhruba v polovině cesty mezi Trenčínem a Žilinou. V prvním zmíněném městě je monumentální Trenčianský hrad a v druhém katedrála Nejsvětější Trojice. Nedaleko leží i lázeňské město Bojnice, které je především známo díky jeho zachovalému zámku. Rajecká Lesná – zde láká k návštěvě unikátní dřevěný betlém a léčivý minerální pramen.

Zdroj informací a fotografií: http://www.cicmany.viapvt.sk/

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop