Tisk
Lavice, se kterou se nenudíte

Lavice, se kterou se nenudíte

Lucie Němcová | Pondělí, 28. říjen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Studenti architektury na Kolumbijské univerzitě vytvořili netradiční kinetickou a interaktivní venkovní lavici zvanou Polymorphic, inspirovanou jednoduchou houpačkou. Oboustranná lavice je vyrobena z řady sto devatenácti rozdílných a vzájemně propojených částí, které díky možnosti pohybu kolem jedné osy transformují lavici do různých podob - od klasické lavičky až polenošku.

drawing01Sekce jsou spojeny pomocí systému čepů a šroubů, které umožňují pohyb kolem středové osy, a doplněny gumičkami a speciálními spojkami, aby bylo zamezeno bočnímu pohybu - to je důležité i z hlediska bezpečnosti. Pohyb jednotlivých prvků umožňuje instalaci transformovat se z řady srovnaných částí do zvlněné formy aktivované prostřednictvím interakce s jejími uživateli.

photo02 kopie kopiephoto08polymorphic-bench-4

 

 

Tvar jednotlivých komponentů respektuje ergonomii, takže lavice je plně funkční a komfortní. Pro aktivaci změny tvaru stačí použít svou vlastní váhu. Celá soustava je vyrobena z osmnáctimilimetrové překližky a celý projekt se musel vejít do rozpočtu jednoho tisíce dolarů.

 polymorphic-bench-5polymorphic-bench-6polymorphic-bench-8

 

 

Návrh lavice Polymorphic testuje limity digitální výroby a její roli v architektuře a průmyslovém designu. Výsledkem je jeden z prvních produktů, které v sobě propojují kinetickou i interaktivní složku. Koncept jde rozvíjet i přizpůsobovat v závislosti na možnostéch daného prostoru a prostředí - co do velikosti, tvaru i použitého materiálu.

polymorphic-bench-10polymorphic-bench-11polymorphic-bench-12

 

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (8)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop