Sruby & roubenky
Všechno, co chcete vědět o dřevostavbách

Doporučujeme

Tisk
Administrativní budova budoucnosti je ze dřeva!

Administrativní budova budoucnosti je ze dřeva!

Dagmar Šimonová | Pondělí, 20. leden 2014 |

Asociace NAIOP (Národní asociace pro rozvoj průmyslových a administrativních zón) vyhlásila soutěž o Administrativní budovu budoucnosti. Studio CEI Architecture se přihlásilo s odvážným návrhem 40 patrové administrativní budovy, která bude postavena ze dřeva. Se svým týmem sice nezvítězili, rozhodně ale položili základy nadějné budoucnosti dřevěných konstrukcí. 

03 kopie kopieHlavním cílem týmu architektů bylo vytořit budovu, která bude poskytovat efektivní a atraktivní kancelářské prostory a to pro co možná nejširší paletu pracující veřejnosti. Vsadili proto na 40 patrovou konstrukci ze dřeva, která by se právě díky materiálu "budoucnosti" mohla stát snadno zapamatovatelnou ikonou, velmi lákavou pro potencionální nájemníky.

06 kopie


Budova ohleduplná k životnímu prostředí

02 kopie kopieDůraz na trvale udržitelný rozvoj, ekologii a omezení emisí skleníkových plynů by pohle CEI Architecture mělo být prvním ze seznamu inovací, kterými by se měla administrativná budova budoucnosti vyznačovat. Tak rychle, jak se umocňují dopady globálního oteplování, by měli přední světoví architekti a inženýři dbát právě na vymýšlení nových technologií a konstrukčních metod, které by byly co nejšetrnější k trpícímu životnímu prostředí. A právě konstrukce ze dřeva jsou podle CEI Architecture tím správným řešením, které by mělo pronikat do co nejširší sféry celého stavebnictví včetně výškových budov.

Kromě konstrukce z obnovitelného materiálu by budova měla disponovat  úsporným vodním hospodařením, které by snižovalo nároky na pitnou vodu recyklací šedé a černé odpadní vody pro splachování záchodů a zavlažování rostlin. Budova by též měla disponovat mechanickými i elektronickými systémy, které by se postaraly o vyrobení až 50% potřebné energie, díky promyšlenému systému přirozeného provětrání by se významně šetřilo na provozu klimatizace a stejně tak by byl kladen maximální důraz na co nejvyšší hladinu přirozeného osvětlení. Díky tomu by bylo uvnitř budovy zajištěno zdravé a příjemné ovzduší. Veškeré ostatní použité materiály by byly recyklovatelné.

05 kopie kopie


04 kopie kopieMísto, na které soutěžící budovu usazovali se nachází v Kanadském Vancouveru. Dřevěná 40 podlažní podoba disponuje prostorem téměř 68 000 čtverečných metrů a podle předběžných výpočtů by její výstavba měla stát téměř 165 000 000 dolarů.

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Reklama

  • Banner
Banner